Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Colorblind  

Wysłany: 2008-06-08, 14:03   

Leilah napisał/a:
A jak on chciał jej stopniowo te spojrzenie zmieniać i nawracać kiedy nawet nie potrafił się odezwać na ten temat słowem?
no właśnie w tym tkwił jego problem, brak rozmów, ewentualnie może chciał, by ona sama wypracowała inny tok myślenia, inne postrzegania, wzięła przykład z niego? Trochę naiwne podejście.

'Wszystko przebiega zgodnie z moim planem. Jestem bezwzględnie inteligentny!' :luka:

wszystko mnie bolly ;D

Cameron  

Ostrzeżeń:
 5/3/5

Wysłany: 2008-06-08, 14:04   

Colorblind napisał/a:
ewentualnie któraś ze stron z czegoś będzie musiała zrezygnować

Tylko, że osoba wierząca rezygnując z czegoś, tak naprawdę rezygnuje ze wszystkiego.

Colorblind  

Wysłany: 2008-06-08, 14:06   

Cameron napisał/a:
Tylko, że osoba wierząca rezygnując z czegoś, tak naprawdę rezygnuje ze wszystkiego.
zależy jeszcze to od tego, jak bardzo radykalne i konserwatywne podejście ma się do wiary, jej pewnych wskazówek itp.

'Wszystko przebiega zgodnie z moim planem. Jestem bezwzględnie inteligentny!' :luka:

wszystko mnie bolly ;D

bro  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-06-08, 14:12   

Cameron napisał/a:
to osoba, która nie weźmie ślubu kościelnego znaczy, że rezygnuje z Jezusa i wszystkiego co mówił? No bez przesady, to nie jest zero-jedynkowe.

Cameron  

Ostrzeżeń:
 5/3/5

Wysłany: 2008-06-08, 14:14   

Colorblind napisał/a:
zależy jeszcze to od tego, jak bardzo radykalne i konserwatywne podejście ma się do wiary, jej pewnych wskazówek itp.

Podejście do wiary inne niż radykalne jest nieistotne. Jeżeli ktoś wierzy w Boga to dla niego Bóg istnieje, a nie być może istnieje. Jeżeli ma rezygnować z czegoś w co nie wierzy to to nie jest kompromis między wiarą a brakiem wiary.

Colorblind  

Wysłany: 2008-06-08, 14:17   

Cameron napisał/a:
Jeżeli ma rezygnować z czegoś w co nie wierzy to to nie jest kompromis między wiarą a brakiem wiary.
ale rezygnacja chociażby ze ślubu nie musi oznaczać od razu z rezygnacji z całej wiary
zresztą napisał już to bro:
bro napisał/a:
o osoba, która nie weźmie ślubu kościelnego znaczy, że rezygnuje z Jezusa i wszystkiego co mówił? No bez przesady, to nie jest zero-jedynkowe.

wszystko mnie bolly ;D
Ostatnio zmieniony przez Colorblind 2008-06-08, 14:19, w całości zmieniany 1 raz  

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-06-08, 14:18   

Cameron napisał/a:
Jeżeli ma rezygnować z czegoś w co nie wierzy to to nie jest kompromis między wiarą a brakiem wiary.
Jeżeli Kościół jest skłonny ułatwić życie związkom osób wierzących i niewierzących, to dlaczego z tego nie skorzystać? Tak jak napisał bro:
bro napisał/a:
to nie jest zero-jedynkowe.

"I ty za młodu nie dorżnięta
Megiero, co masz taki tupet,
Że szczujesz na mnie swe szczenięta;

Całujcie mnie wszyscy w dupę."

Cameron  

Ostrzeżeń:
 5/3/5

Wysłany: 2008-06-08, 14:22   

Colorblind napisał/a:
ale rezygnacja chociażby ze ślubu nie musi oznaczać od razu z rezygnacji z całej wiary

Jeżeli ktoś wierzy w to, że życie bez ślubu jest grzechem to będzie w stanie zrezygnować ze ślubu? A jak już zdecyduje na życie w grzechu to czemu miałby przestrzegać reszty rzeczy, w które wierzy? Dla mnie to absurd.

bro  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-06-08, 14:23   

Cameron napisał/a:
to czemu miałby przestrzegać reszty rzeczy, w które wierzy?
a mnie bardziej zastanawia dlaczego miałby nie przestrzegać

Colorblind  

Wysłany: 2008-06-08, 14:25   

Cameron napisał/a:
A jak już zdecyduje na życie w grzechu to czemu miałby przestrzegać reszty rzeczy, w które wierzy?
czemu miałby rezygnować z innych rzeczy? Poza tym nikt nie jest święty i nawet nie jest w stanie uniknąć całkowicie grzechu choćby bardzo tego chciał.

wszystko mnie bolly ;D

Cameron  

Ostrzeżeń:
 5/3/5

Wysłany: 2008-06-08, 14:25   

bro napisał/a:
to osoba, która nie weźmie ślubu kościelnego znaczy, że rezygnuje z Jezusa i wszystkiego co mówił?

Jeżeli wierzy w to, że ślub to jest coś czego od niej wymaga Jezus to świadomie rezygnuje ze swojej wiary. Jeżeli nie wierzy w to, że Jezus oczekuje od niej wzięcia ślubu to ten wybór nie dotyczy jej wiary.

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-06-08, 14:28   

Cameron napisał/a:
Jeżeli ktoś wierzy w to, że życie bez ślubu jest grzechem to będzie w stanie zrezygnować ze ślubu?
Tak, będzie w stanie. Powtarzać się nie lubię, pisać drugi raz tego samego też nie, więc tylko autocytat:
Sol napisał/a:
Istnieje coś takiego jak duszpasterstwo związków niesakramentalnych.
Sol napisał/a:
mogą "uważnić" małżeństwo w oczach Kościoła (nie jestem do końca pewna jak to wygląda, ale takie coś jest możliwe).
I nikt nie musi z wierzenia/niewierzenia rezygnować.

"I ty za młodu nie dorżnięta
Megiero, co masz taki tupet,
Że szczujesz na mnie swe szczenięta;

Całujcie mnie wszyscy w dupę."

Cameron  

Ostrzeżeń:
 5/3/5

Wysłany: 2008-06-08, 14:34   

Colorblind napisał/a:
Poza tym nikt nie jest święty i nawet nie jest w stanie uniknąć całkowicie grzechu choćby bardzo tego chciał.

Tylko, że (jeżeli mówimy o katolicyzmie) to jest coś takiego spowiedź, a warunkiem spowiedzi jest skrucha i chęć poprawy. Czyli jeżeli ktoś się decyduje żyć bez ślubu to by wyglądało seks, spowiedź, "kochanie nie możemy się już więcej kochać, bo to grzech", seks, spowiedź... Jak dla mnie farsa, a i szczerość chęci poprawy co najmniej wątpliwa.
bro napisał/a:
a mnie bardziej zastanawia dlaczego miałby nie przestrzegać

Bo mu by było wygodniej nie przestrzegać. No pewnie by nie zaczął zabijać, ale jeżeli są rzeczy których nie robił tylko ze względu na wiarę?

bro  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-06-08, 14:42   

Cameron napisał/a:
Bo mu by było wygodniej nie przestrzegać.
A ja mam wrażenie, że imputujesz ludziom implikacje, które nie mają miejsca.

Cameron  

Ostrzeżeń:
 5/3/5

Wysłany: 2008-06-08, 14:45   

Sol napisał/a:
Jeżeli Kościół jest skłonny ułatwić życie związkom osób wierzących i niewierzących, to dlaczego z tego nie skorzystać?

Tylko, że skorzystanie z tego nie jest rezygnacją z własnej wiary, więc nie jest to kompromis między wiarą a brakiem wiary. Osoba wierząca bierze ślub, z czego zrezygnowała?
Sol napisał/a:
Istnieje coś takiego jak duszpasterstwo związków niesakramentalnych.

A jaki ma cel takie duszpasterstwo? Rozgrzeszają ludzi żyjących w niesakramentalnych związkach? Zwłaszcza takich dla których nie ma przeszkód żeby zawarli związek sakramentalny?

Odpowiedz do tematu