Wysłany: 2008-02-22, 10:33 1% podatku - dlaczego ludzie nie oddają?
Zastanawia mnie czemu ludzie tak niechętnie podchodzą do przekazywania 1% podatku...Przecież to nie wymaga zachodu - wręcz przeciwnie - zostało to ostatnio bardzo uproszczone. Często widze wiele niechętnych a nawet agresywnych wypowiedzi na ten temat. A przeceiż te pieniądze i tak oddajemy - kwestia tylko komu.
Ja oddam fundacji Promyk Słonca ( żeby nie być gołosłownym ) http://www.promykslonca.pl/
Wysłany: 2008-02-22, 18:42
Polecający: sama je odnalazłam :D
czasami wystepuje problem nastepujacy iz ludzie przy rozliczeniach nie dostaja listy na co mozna ten 1% oddac , poza tym ludzie jak to ludzie do nowego pochodza niechetnie ,ale moze wkrotce sie to zmieni,miejmy nadzieje
_________________ "- Boję się.
- To dowód, że kochasz życie."
A ja uważam, że oddawanie 1% podatku jest głupotą. Osobiście wolę oddać podatek na państwo i mieć chociaż cień nadziei, że te pieniądze pójdą na przykład na budowę dróg.
_________________ Monstrualny krach Rah nieprzewidywalny....
Będę miał co chcę, nową szansą na to nowy dzień..
Czy pójdą na budowę dróg? Mało prawdopodobne. Większość zeżre aparat administracyjno-urzędniczy, czyli zostaną one zwyczajnie przejedzone i zmarnowane przez armię biurokratów.
_________________ Strong like the grass
Tall like a tree
Free like the wind
Eternally
Nadzieja nic tu nie pomoże. Ja jednego procentu oddać jeszcze nie mogę z przyczyn jak najbardziej prozaicznych, ale zapewne zrobię to, gdy bedę mieć okazję.
Zastanawia mnie czemu ludzie tak niechętnie podchodzą do przekazywania 1% podatku...
wnilla napisał/a:
te pieniądze i tak oddajemy - kwestia tylko komu.
właśnie... każdy z nas podatników oddaje ten 1% na 'cele społeczne' tylko jest możliwość wybrania tego 'celu' ... może wciąż niechętnie wybieramy konkretną np. fundację bo zbyt mało o nich (fundacjach) wciąż wiemy... za to często słyszymy o oszustach żerujących na krzywdzie... więc bycmoże dlatego części (byćmoże większej części) społeczeństwa podatników jest obojętne w czyje ręce trafi ten 1%...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
Wysłany: 2008-03-01, 00:02
Polecający: bierdonka
dokładnie , większośc ludzi podchodzi niechętnie do tego typu "akcji" bo sa przekonani ,że to nic nie da i ze i tak ktoś to "ukradnie" i nie pojdzie tam gdzie ma iść ;] A po za tym wiele osób po prostu nie wie gdzie i na co przeznaczyc ten 1 % i nie chce im sie głowa ruszyć by sie dowiedzieć bo ich to nie interesuje. Taka polska mentalność, że ludzie nieufni i ogolne marudy, a jak mają mozliwośc zmieniania świata to z niej nie korzystają ;p
[ Dodano: 2008-03-01, 00:03 ]
A, gdy ja bede mogła oddać ten 1 % zrobie to i dostanie go na pewno jakies schronisko dla zwierząt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum