Co sądzicie o anarchiźmie? Wszystkie aspekty - ustrój, działanie i wreszcie sposób na życie. Komuna w squotach. Wszystkie za i przeciw. Chciałbym poznać waszą opinię na ten temat...
_________________ "Sznuruja mi usta paragrafami
Wiaza mi rece ustawami
Zaslaniaja oczy kodeksami
Demokracja w czarnych okularach
Ciagle ktos stoi za moimi drzwiami"
Kiedys zawsze uwazalem ze anarchizm jest fajny, potem uwazalem ze jest fajny ale nie jako ustroj, teraz uwazam ze juz w ogole taki fajny nie jest Moze wydawac sie ciekawy jako sposob na zycie ale na dluzsza mete to nie wychodzi mozecie mi wierzyc
Moze wydawac sie ciekawy jako sposob na zycie ale na dluzsza mete to nie wychodzi mozecie mi wierzyc
Rozumiem, że jakieś złe doświadczenia?
_________________ "Sznuruja mi usta paragrafami
Wiaza mi rece ustawami
Zaslaniaja oczy kodeksami
Demokracja w czarnych okularach
Ciagle ktos stoi za moimi drzwiami"
Nic takiego konkretnego, raczej doswiadczenie ogolne Anarchizm zaklada mniejwiecej: robta co chceta a to sprowadza sie do tego ze silniejszy ma lepiej a to wcale madre nie jest
Anarchia ... o masachisee anarchia to jest nic innego jak totalny brak ładu i składu i sposób dla kogos kto nie umie sobie czasami poradzić. To taki mit który nie skutkuje. Zgadzam sie z CiscoKidem że anarchia nie jest fajna . wrecz przeciwnie bo po co coś takiego ??
ja tam uważam anarchizm jako hasełko przewodnie wszystkich "kinder punków"... ludzie w momencie, kiedy dojrzewają, zaczynają po prostu zauważać, że anarchia nie jest osiągalna, a nawet jeżeli by była to byłaby czymś nie tak do końca anarchistycznym bo kradłaby wolność osobistą i wolność słowa [np. jeżeli ktoś chciałby mieć prezydenta to nie mógł by bo przecież panuje anarchia, a to już anarchią nie jest bo ogranicza wolność]
takie jest moje zdanie
pozdrawiam
_________________ " Wszystko nam się śni - ja Tobie, a Ty mi... "
Wysłany: 2007-01-10, 20:21 Anarchia Polecający: google
Co myślicie o anarchiźmie?
Każdy chyba wie co to jest.
Moje zdanie jest takie - nie do końca zgadzam się z anarchią, ale jest w tym wiele prawdy. Anarchiści chcieliby, aby świat wyglądał wręcz idealnie, ale bez władzy. Bardzo mi się podobają pomysły zwalczania rasizmu, nazizmu, nacjonalizmu i wszelkich takich. Chcą też, aby każdy miał dom i pieniędzy równo, walczą o to, aby zwierzęta nie ginęły, robią akcje pomocy np. "Jedzenie zamiast bomb", walczą właśnie o pokój na świecie, co bardzo mi się podoba. Pomysł z wykopaniem ludzi z władzy jest taki pół na pół. Niektórych na prawdę trzeba wykopać, ale powinien ktoś jednak zostać przy władzy.
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-01-10, 20:38
Wengosh napisał/a:
Bardzo mi się podobają pomysły zwalczania rasizmu, nazizmu, nacjonalizmu i wszelkich takich.
i anarchizmu... Rzeczywiście to fajne pomysły.
Wengosh napisał/a:
Chcą też, aby każdy miał dom i pieniędzy równo,
Anarchiści i pieniądze?? Anarchiści chcą aby ktoś coś miał ??
Pierwsze słyszę.
Wengosh napisał/a:
aby zwierzęta nie ginęły
To ja zacznę walczyć, żeby ktoś wyłączył grawitację.
Wengosh napisał/a:
Jakie jest wasze zdanie?
Że nie ma żadnego modelu ekonomicznego jak to ma działać, więc na pewno nie pozwolę komuś, o tak rozpierdalać całego systemu społeczno-gospodarczego tylko dlatego, że ten ktoś jest pieprzonym idealistą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum