• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Martina
2006-03-21, 08:57
Autor Wiadomość

natalka  

Wysłany: 2005-12-30, 16:24   

naya napisał/a:
a jako, że mamy z nimi wspólne Pismo Święte (starego testamentu) to też powinniśmy tak uważać...

my mamy dodatkowo 7 ksiąg, których oni nie uznają. i masz rację, chrzęsciajnie, a przynajmniej katolicy, powinni tak uważać. ale mówi się, że naród wybrany bo w tym narodzie urodził się Jezus Chrystus. a w ST były zapowiedzi Jego przyjścia w narodzie żydowskim

naya napisał/a:

ooo... cóż za teorie... historia się kłania (to do tego, że mieli prawa)...

hmm... widocznie się kłania. zdaję co prawda maturę z historii, ale mam luki pewne jak widać. i nie przypominam sobie żeby Polacy np. w Stanach Zjednoczonych musieli walczyć o swoje prawa. w USA jest prawo, że jesli urodzisz się na terenie tego kraju jestes AMerykaninem, pomimo innego pchodzenia i ma się takie samo prawo jak inni "rdzenni" Amerykanie. ale być może to wynika z mojej niewiedzy. czekam na oświecenie:) chyba że masz na myśli np. Polaków mieszkająych pod zaborami. oni faktycznie mieli ciężkie zycie, ale tego nie mozna nazwać polonią, bo polonia to pewien związek rodaków jednego kraju mieszkających za granicami tego samego panstwa. a podczas zaborów takie związki nie istaniały. być może stowarzyszenia, ale jeśli już to tajne, a polonia to związek jawny i zgodny z prawem.
naya napisał/a:
a artyści zawsze mieli coś z głową (tutaj nawiązanie do sekty do której należał Mickiewicz)

mówisz o Towarzystwie Patrotycznym? w którym uważali Adasia naszego wieszcza za mesjasza:) bo filomaci i filareci to mi tu nie podchodzą:)
naya napisał/a:
bo mimo wszystko ja podziwiam (w pewien sposób) takich ludzi jak oni)...

cóż, ja ich nie podziwiam, ale jest dla mnie fenomenem, że postać Hitlera umiała porwać tak wielu Niemców do takich rzeczy... do tego co byli w stanie zrobić z innymi ludźmi...

naya napisał/a:
mi się też tak wydaje... ale ja lubię takie (bezsensowne w gruncie rzeczy) dyskusje bo:
a) zawsze jakaś to rozrywka
b) nabijam sobie posty Razz
c) moge się czegoś nowego dowiedzieć bo czasami trzeba troche poszukać aby przeciwargument (sensowny i zgodny z prawdą) znaleźć Very Happy

A więc ta dyskusja ma pewne walory edukacyjne Mr. Green

co racja, to racja:P

naya  

Wysłany: 2005-12-30, 17:20   

natalka napisał/a:
nie przypominam sobie żeby Polacy np. w Stanach Zjednoczonych musieli walczyć o swoje prawa. w USA jest prawo, że jesli urodzisz się na terenie tego kraju jestes AMerykaninem, pomimo innego pchodzenia i ma się takie samo prawo jak inni "rdzenni" Amerykanie. ale być może to wynika z mojej niewiedzy. czekam na oświecenie:)

akurat podałaś taki kraj, gdzie wolna amerykanka, róbta co chceta i takie tam... każdy może zostać obywatelem każdego kraju gdy się tam urodzi albo pojmie za małżonka osobę mającą obywatelstwo danego kraju... akurat ameryka to zły przykład...

natalka napisał/a:
chyba że masz na myśli np. Polaków mieszkająych pod zaborami. oni faktycznie mieli ciężkie zycie, ale tego nie mozna nazwać polonią, bo polonia to pewien związek rodaków jednego kraju mieszkających za granicami tego samego panstwa. a podczas zaborów takie związki nie istaniały.

właśnie to mam na myśli... a związki takie istniały... np. polonie francuskie...

natalka napisał/a:
mówisz o Towarzystwie Patrotycznym? w którym uważali Adasia naszego wieszcza za mesjasza:) bo filomaci i filareci to mi tu nie podchodzą

nie chodzi mi tutaj o "stowarzyszenie" założone przez Towiańskiego - Koło Sprawy Bożej... zalecał on najpierw odrodzenie duchowe itp. i wmawiał wyznawcom jego teorii, że wolność dla narodu polskiego przyjdzie dzieki ich cierpieniu...

natalka napisał/a:
cóż, ja ich nie podziwiam, ale jest dla mnie fenomenem, że postać Hitlera umiała porwać tak wielu Niemców do takich rzeczy... do tego co byli w stanie zrobić z innymi ludźmi...

no i właśnie ten fenomen jest dla mnie godny podziwu... albo taki Stalin... zabił mase ludzi... a Ruscy wielbią go, stawiają mu pomniki obchodzą jego urodziny i datę śmierci, oddają mu honory i takie tam... i właśnie to jest zaskakujące... kult jednego z największych zbrodniarzy świata...

natalka  

Wysłany: 2005-12-30, 22:47   

naya napisał/a:
akurat podałaś taki kraj, gdzie wolna amerykanka, róbta co chceta i takie tam... każdy może zostać obywatelem każdego kraju gdy się tam urodzi albo pojmie za małżonka osobę mającą obywatelstwo danego kraju... akurat ameryka to zły przykład...

więc podaj mi ten właściwy... być może i przykład zły, ale to w USA jest największa polonia polska.

naya napisał/a:
właśnie to mam na myśli... a związki takie istniały... np. polonie francuskie...

Francja nie była naszym zaborcą... a ja miałam na myśli polonie w państwach zaborczych, i skoro mieli tą polonię we Francji, to chyba jakieś prawa mieli, co nie? akurat Francja to zazwyczaj była przychylna Polakom

naya napisał/a:
nie chodzi mi tutaj o "stowarzyszenie" założone przez Towiańskiego - Koło Sprawy Bożej... zalecał on najpierw odrodzenie duchowe itp. i wmawiał wyznawcom jego teorii, że wolność dla narodu polskiego przyjdzie dzieki ich cierpieniu...

formalną nazwą tego było: Towarzystwo Patriotyczne:)

naya napisał/a:
no i właśnie ten fenomen jest dla mnie godny podziwu... albo taki Stalin... zabił mase ludzi... a Ruscy wielbią go, stawiają mu pomniki obchodzą jego urodziny i datę śmierci, oddają mu honory i takie tam... i właśnie to jest zaskakujące... kult jednego z największych zbrodniarzy świata...

chyba mowa tu o Leninie... poza tym we Włoszech nie spotkasz rodowitego Włocha, który krytykowałby Mussoliniego, co prawda włoski faszyzm był "najsłabszym" ustrojem totalitarnym, ale jednak Mussolini rządził bardzo twardą ręką, ale to dzięki niemu powstawały drogi, gospodarka przeżyła swoje apogeum a państwo włoskie stało się potęgą...

naya  

Wysłany: 2006-01-01, 13:48   

natalka napisał/a:
chyba mowa tu o Leninie...

jednak o Stalinie...

natalka napisał/a:
poza tym we Włoszech nie spotkasz rodowitego Włocha, który krytykowałby Mussoliniego,

ale w Niemczech spotkasz Niemca, który skrytykuje Hitlera (który zna historię, która w szkołąch niemieckich jest trochę "inna" niż u nas odnośnie II WW)... ale wydaje mi się, że część robi to pod presją "praktycznie" całego świata...

natalka napisał/a:
więc podaj mi ten właściwy... być może i przykład zły, ale to w USA jest największa polonia polska.

byćmoże największ, ale nie jedyna...

Cytat:
Argentyna - 360 000 (dane szacunkowe 2001), (głównie w Buenos Aires),
Australia - 200 000 (dane szacunkowe 2001),
Austria - 55 000 (dane szacunkowe 2001)
Belgia - 70 000 (dane szacunkowe 2001),
Białoruś - 950 000 (dane szacunkowe 2001); 396 000 (spis z 1999 roku), (okolice Grodna),
Brazylia - 1 600 000 (dane szacunkowe 2001), (okolice Kurytyby),
Chile - 10 000 (dane szacunkowe 2001),
Czechy - 100 000 (dane szacunkowe 2001); 51 968 (spis z 2001 roku), (głównie w zachodniej części Śląska Cieszyńskiego, na tzw. Zaolziu),
Dania - 20 000 (dane szacunkowe 2001),
Estonia - 5 000 (dane szacunkowe 2001); 2 193 (spis z 2000 roku),
Francja - 1 050 000 (dane szacunkowe 2001),
Grecja- 50 000 (dane szacunkowe 2001),
Gruzja - 6 000 (dane szacunkowe 2001),
Hiszpania - 20 000 (dane szacunkowe 2001),
Holandia - 35 000 (dane szacunkowe 2001),
Irlandia - 25 000 (dane szacunkowe 2001),
Kanada - 850 000 (dane szacunkowe 2001); 817,085 (spis z 2001 roku),
Kazachstan - 100 000 (dane szacunkowe 2001); 60 tys. (1989),,
Litwa - 325 000 (dane szacunkowe 2001); 234 989 (spis z 2001 roku); (okolice Wilna, Soleczników i Troków),
Łotwa - 75 000 (dane szacunkowe 2001); 60,4 tys. (1989) (dawna polska Łatgalia),
Niemcy - 2 000 000 (dane szacunkowe 2001); 241 300 (1990),
Norwegia - 8 000 (dane szacunkowe 2001),
Nowa Zelandia - 6 000 (dane szacunkowe 2001),
Republika Południowej Afryki - 35 000 (dane szacunkowe),
Rosja - 350 000 (dane szacunkowe 2001); 94,6 tys. (1989),
Słowacja - 10 000 (dane szacunkowe 2001),
Stany Zjednoczone - 10 600 000 (dane szacunkowe 2001); 9,366,106 (1990 - na podstawie spisu powszechnego) (aglomeracje Nowego Jorku, Chicago, Detroit, a także Los Angeles), według spisu ludności z 2000 roku 667 tys. osób używa w domu języka polskiego,
Szwajcaria - 20 000 (dane szacunkowe 2001),
Szwecja - 100 000 (dane szacunkowe 2001),
Turkmenistan - 5 000 (dane szacunkowe 2001),
Ukraina - 1 000 000 (dane szacunkowe 2001); 144 100 (spis z 2001 roku), (głównie w zachodniej części - okolice Lwowa i Żytomierza),
Urugwaj - 10 000 (dane szacunkowe 2001),
Uzbekistan - 5 000 (dane szacunkowe 2001),
Wenezuela - 4 000 (dane szacunkowe 2001),
Węgry - 20 000 (dane szacunkowe 2001),
Wielka Brytania - 220 000 (dane szacunkowe 2001),
Włochy - 74 000 (dane szacunkowe 2001),

wybierz sobie jaką chcesz... do wyboru do koloru...

natalka  

Wysłany: 2006-01-01, 15:42   

naya napisał/a:
ale w Niemczech spotkasz Niemca, który skrytykuje Hitlera (który zna historię, która w szkołąch niemieckich jest trochę "inna" niż u nas odnośnie II WW)... ale wydaje mi się, że część robi to pod presją "praktycznie" całego świata...

grubo się mylisz... Niemcy za czasów Hitlera rozwinęły się gospodarczo, ale nie aż tak... Mussolini nie wprowadzał takiego terroru jak Hitler czy Stalin. I nie przesadzajmy, że uczą się "innej" historii... może jest u nich trochę przekoloryzowana, ale nie aż tak.. wierz mi, rodowici Niemcy krytykują Hitlera. moja rodzina w Niemczech (a są wśród niej ludzie, którzy przeżyli wojnę i pamiętają Hitlera) wstydzi się takiej historii i jak przez to jest postrzegany naród niemiecki na arenie międzynarodowej. poczytaj o Włoszech i Niemczech za czasów Mussoliniego i Hitlera a zauważysz róznicę...

naya napisał/a:
wybierz sobie jaką chcesz... do wyboru do koloru...

ja tu czegoś nie rozumiem:] przeciez mówiłysmy o "poloniach" które istnieć miały w XVIII- XIX wieku... a Ty mi tu wyjeżdżasz z danymi z 2001 roku:/ teraz to ja wiem jak się polonie rozmieszczają, ale miałaś mi podać przykład polonii, która walczyć miała o prawa Polaków...i to w przeszłości... a Ty podajesz dane z XXI wieku...
naya napisał/a:

byćmoże największ, ale nie jedyna...

napewno, a nie być może:)

ktostaki  

Wysłany: 2006-01-25, 17:40   

jak dla mnie to Żydzi sa ok... nic mi nie zrobili, nie sa niczemu winni... nie wiem dlaczego ludzie sie ich tak czepiaja... ze niby poske przez nich zniszczono? heh...smieszne... ze niby jest ich duzo w rzadzie? no i dobrze jesli polacy nie potrafia to robia miejsca Żydom...

Młoda:)  

Wysłany: 2006-02-26, 19:22   

Żydzi? Dlaczego miałabym ich nienawidzić? Za co? Nic nie zrobili. I zbytnio nie rozumiem ludzi dlaczego tak osądzają Żydów. :wallbash: Oczywiście negatywnie.
Nie ma zbyt wiele czasu, by być szczęśliwym. Dni przemijają szybko. Życie jest krótkie. W księdze naszej przyszłości wpisujemy marzenia, a jakaś niewidzialna ręka nam je przekreśla. Jeżeli nie jesteśmy szczęśliwi dziś, jak potrafimy być nimi jutro?

axss  

Wysłany: 2006-02-27, 18:37   
   Polecający: ktoś.

ksenofobia jest prosta. proste

w 2 tygodnie straciłem równo 14 dni.

sickness  

Wysłany: 2006-03-26, 19:00   

Często spotykam się z antysemityzmem. Nie mam pojęcia za co ludzie "nie lubią" Żydów. Wg mnie ludzie, którzy tak brzydko zachowują się wobec Żydów mają bardzo małą wiedzę na ich temat, so mało tolerancyjni. A to wstyd. Bo nikt głupotą nie powinien się "popisywać". Już lepiej siedzieć cicho. I to jest moje skromne zdanie na tem temat.

:|

Artsf  

Wysłany: 2006-03-26, 22:04   

Być może zaszłości historyczne
- antysemityzm przedchrześcijański - początki w starożytnym Egipcie
- antysemityzm wczesnochrześcijański i średniowieczny - od oskarżenia Żydów o spowodowanie śmierci Chrystusa
w 167r. wyrażone przez Melito, biskupa Sardis
- antyjudaizm nowożytny - m.in "oskarżanie" Żydów o sprzyjanie szerzeniu się herezji (protestantyzmu)
- antysemityzm a nacjonalizm - wraz z powstawaniem państw narodowych "przypisywano" Żydom dążenie do przejęcia władzy nad światem.
- antysemityzm w III Rzeszy - wiadomo....
- antysemityzm po II wojnie światowej - po ujawnieniu zbrodni hitlerowców na Żydach modny przed wojną otwarty antysemityzm przestał być społecznie akceptowany w krajach zachodnich...jednak nie tak do końca.
Żydzi w Polsce:
Cytat:
Pierwsi Żydzi osiedlili się w Polsce w XI - XII w., po tym jak w czasie krucjat krzyżowcy, w drodze do Ziemi Świętej, gromili gminy żydowskie w Europie Zachodniej. Masowy napływ miał jednak miejsce dopiero od XIV w. po fali prześladowań, spowodowanych oskarżeniami Żydów o wywołanie epidemii dżumy, tzw. czarnej śmierci. Książęta i królowie polscy, licząc, że Żydzi doprowadzą do szybszego rozwoju gospodarczego kraju, otoczyli ich szczególną opieką i obdarzyli przywilejami, które określały prawa oraz obowiązki obu stron. Najstarszy przywilej dla Żydów wydał w Kaliszu książę Bolesław Pobożny w 1264 r. Podstawowym zajęciem ludności żydowskiej był handel i rzemiosło. W mniejszym stopniu trudnili się Żydzi pożyczaniem pieniędzy na procent. Wykorzystując umiejętności rzemieślnicze, książęta zatrudniali ich także w mennicach przy biciu monety. Żydzi osiedlali się w dużych miastach, leżących na uczęszczanych szlakach handlowych, gdzie budowali synagogi i cmentarze.
źr.www.historiazydow.edu.pl
Antysemityzm polityczny pojawił się w Polsce pod koniec XIX wieku
Później - w okresie międzywojennym i od roku 1968.Jednak antysemityzm w Polsce był znacznie słabszy niż w Rosji, Niemczech, Hiszpanii i innych krajach...
Moje zdanie:
Nie uznaję rasizmu , antysemityzmu , braku tolerancji wyznaniowej a tak w ogóle jakiejkolwiek nierówności.
Można wymienić wiele przykładów o zasługach innych narodów dla naszego kraju i np.
Szachiści:
W okresie międzywojennym Polska była potęgą światową w tej dyscyplinie - 1 miejsce w1930r w Olimpiadzie Szachowej (nieoficjalne drużynowe mistrzowstwa świata) w innych - zawsze w pierszej trójce.
Najsilniejszy skład: A.Rubinstein , X.Tartakower , Przepiórka ,Najdorf - wszyscy narodowości żydowskiej i Makarczyk.
Po wybuchu II wojny:
- Przepiórka - zamordowany w obozie koncentracyjnym
- Rubinstein - przeżył wojnę w Belgi (był ukrywany)
- Tartakower - walczył jako oficer w armii generała de Gaulle'a - po wojnie nie wrócił do Polski
- Najdorf - przeżył wojnę w Argentynie (hitlerowcy wymordowali całą jego rodzinę)
Podałem jeden z niewielu przykładów nie wymieniając np. znanych naukowców , sportowców i innych zasłużonych dla naszego kraju.
Trudno mi pojąć to że niektórzy ludzie akceptują rasizm czy antysemityzm , albo nimi po prostu są...

MadeInPoland  

Wysłany: 2006-03-27, 09:31   
   Polecający: www.google.pl

a ja pragne przypomniec bo nie wiem czy bylo to juz wspomniane ze antysemityzm nie wiaze sie tylko z nienwiscia do zydow ale do wszytskich plemion semickich czyli np tez arabow irakijczykow itd. Ja sam w zyciu nie kieruje sie antysemityzmem. Uwazam ze zrzucanie winy na obcokrajowcow jest glupie za brak pracy na np lub inne problemy panstwa. Wiekszosci ci ludzie mowia to przez zydow jest zle(...), a zadnemu z nich nie chce sie ruszyc dupy aby cos we wlasnym panstwie zmienic.

gessa  

Wysłany: 2006-03-27, 13:44   
   Polecający: link na gronie

Ludzie dalej są bardzo nietolerancyjni w stosunku do Żydów. Ile ludzi po wojnie bało się przyznać, że pomagało Żydom w czasie II wojny światowej? Przecież Żydzi to normalni ludzie, tacy jak my. Co nam niby złego zrobili? Nie rozumiem rasistów.

Mam dosyć sporo do czynienia z kulturą żydowską, mój nauczyciel historii jest autorem wielu książek o Holocauście i semitofilem, kilka razy byłam na spotkaniu młodych Żydów, z Kanady i Stanów Zjednoczonych. To są najnormalniejsi w świecie ludzie. Kiedy rozmawialiśmy po angielsku w grupach tylko kilka zdań wymieniliśmy na temat Holocaustu... reszta rozmowy to wymiana poglądów na temat naszych krajów.
Ostatnio zmieniony przez gessa 2006-03-28, 16:07, w całości zmieniany 1 raz  

lolinka  

Wysłany: 2006-03-27, 19:51   
   Polecający: bierdonka

gessa napisał/a:
ludzie są najwyklej w świecie normalni...

heh fajne zdanie ...

ludzie nie lubia zydów bo jest taki stereotyp ze zydzi sie bogacą cudzym kosztem , sa przebiegli , sprytni , oszukuja w interesach , tak było pzred wojna i do tej pory ten stereotyp rządzi .. moj dziadek jak widzi polityków w tv to mówi "zydzi" bo wg dawnego jescze stereotypu zydzi , gdy przed wojna nie było pieniędzy , nikt nie mógł sobie pozwolic na swoj interes , w Zydów w polsce w tym czasie było mnóstwo , oni zakładali sklepy , instytucje , zasiadali w rządzie , praktycznie była plaga ludzi pochodzenia zydowskiego w POlsce i oni , bądz co bądz , bogacili sie na tym , zyskiwali na ówczesnej ludzkiej głupocie , stad ludzie nie lubieli ich i ten stereotyp rządzi do dzisiaj , szczegolnie wsród ludzi starszego pokolenia ... nas , młodych moze to dziwic , ale w tamtych czasach pewnie reagowalibysmy tak samo , patrzac jak ktos bogaci sie w nie swoim panstwie na czyichs kapitałach a sami nie mamy co do gara włozyc ;] takze to jest stereotyp
pomijam tutaj organizacje antysemickie , skinów itp bo to sa antysemici z zasady .. w to nie wnikam ;]

gessa  

Wysłany: 2006-03-28, 15:49   
   Polecający: link na gronie

czasem mam problemy ze składnią :D

Lady spark  

Wysłany: 2006-05-27, 23:18   
   Polecający: Przypadek;)

Ja nie mam zamiaru przed nikim sie tlumaczyc prosic o zrozumienie czy inne tego typu brednie powiem wprost- jestem antysemita nie jestem niebezpieczna krzywdy nie zrobie ale nienawidze tego narodu i tyle...

Odpowiedz do tematu