Jakie sa Waszym zdaniem przyczyny antysemityzmu w Polsce? Czy jestescie antysemitami? Jaki jest Wasz stosunek do Żydow? Czy byćmoże uważacie, że w Polsce to w ogóle nie występuje?
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
w moich kregach to nie wystepuje a bynajmniej dobrze ukryte jest!!!
sadze ze w wiekszej mierze jest to stara postawa ktora juz zanika jak i nie zanikła w polsce ona tak powszechna nie była....jak sama wiesz w duzej mierze pomagalismy zydom najwiecej polakow zostało wymienionych ktorzy im pomagali!!!
Jak wystepoje to w małym procencie!!!!
_________________ Posty poniżej 5 słów i z dużą ilością emotikonek będą kasowane!!!
Antysemityzm w polsce jest na porządku dziennym. Żyd = obraźliwe określenie. Kolejny stereotyp, ale chyba na prawdę nie wiele osób wie właściwie dlaczego nie lubi Żydów.
_________________ fuck it, dude.. let's go bowling
Staram się być tolerancyjna w każdym względzie. I mnie słowo 'Żyd' nie napawa wstrętem czy nie odrzuca. Człowiek jak człowiek. Trudno osądzać, nie znając go. A ich kultura może być naprawde ciekawa. Nie dawajmy się stereotypom.
_________________ to co widzisz w lustrze to nie jest odbicie
to tylko maniera, to nie jest życie
w naszych źrenicach jest za mało boga
a droga jest prosta, czy jest kręta droga
Wysłany: 2005-11-09, 18:15
A ja znam kilku antysemitów i wkurzają mnie strasznie. Najlepsze jest to, że jeden z nich jest niesamowicie wierzący, a tu proszę... taka nienawiść.
Drugi oprócz antysemityzmu jest też rasistą i szowinistą , więc po prostu pełny serwis.
Ale tak naprawdę, to pewnie tak jak napisał fazi, sami nie wiedzą czemu "coś mają" do nich.
Mnie osobiście nie przeszkadzają, tylko jak chcą jakieś reparacje wojenne od Polaków to mi się ciśnienie podnosi.
_________________ Każda kobieta jest aniołem, tylko po niektórych tego nie widać...
przyczyny antysemityzmu w polsce ... nie wiem ... może duży wpływ księży (niekoniecznie miłych dla żydów) na świadomośc polaków ... wszyscy też wiedzą, że żydzi mają jakąś taką smykałakę do interesów , więc jak komuś powodzi się lepiej to trzba go zgnębić, a że dodatkowo jest on innej nacji to tym lepiej (częste myślenie polaków) ... pewnego rodzaju kult bycia skinheadem ... fajnie jestmieć łysą głowę i siać wkoło postrach...
czy ja jestem antysemistką ... nie ... jestem za wolnością i równością człowieka niezależnie od nacji...kultury...wiary...czy orientacji ... czy czegokolwiek jeszcze innego ...
mój stosunek do żydów ? ... taki jak do każdego innego ... każdy inny...wszyscy równi...
jak można zmienić ten stan ... wydaję mi się, że nie można ... bo przyczyną są tu ludzie a ich się nie pozmienia ... jeśli sami tego nie będą chcieć ...
żydzi mi nie przeszkadzają... ale to nie znaczy, że nie szanuję poglądów antysemickich, ale takich antysemitów, którzy mają (wg. nich kluczowe) znaczenie...
np. oto wypowiedź antysemity, poparta argumentami...
Cytat:
Do Zydow mam jak najbardziej negatywny stosunek odkad obejrzalem w TV dokument o Oswiecimiu Nie o KL Auschwitz-Birkenau...
O "polskim" miescie Oswiecimiu w roku 1997 (chyba)!!! Dlaczego polskim w cudzyslowiu?
Otoz wladze polskie nie maja zadnego wplywu na to co sie w tym miescie dzieje!!! Zydzi nie pozwalaja na stawianie zadnych budynkow w poblizu obozu a co gorsza usuwaja "odwiecznie" tam stojace rzeczy!!! Najbardziej bylwersujacym przykladem jest slynna sprawa krzyzy i klasztoru!!! Jakim prawem Zydzi usuwaja krzyze?! Powoluja sie na to ze oboz byl miejscem kazni ich przodkow i oni nie beda tolerowac znakow wiary innych niz Zydowskie!!! Siostry musialy sie tez z tego powodu wyniesc!!! To paranoja jakas!!!! Oni tworza panstwo w panstwie!!! Sa wlascicielami wszystkich albo prawie wszystkich blokow, hoteli, wlasciwie kazdego budynku uzytecznosci publicznej ktory jest niepanstwowy w Oswiecimiu!!! Zniszczyli to miasto (kiedys duzy osrodek przemyslu chemicznego)!!! Przeciez w KL Auschwitz wcale nie gineli tylko Zydzi!! Ba nawet nie stanowili wiekszosci!!!
A co do tego co sie dzieje w Palestynie...
Naprawde mam nadzieje ze w koncu sie tam nawzajem wybija!!! Zakichani ortodoksi i fanatycy!!! Mysla ze sa tacy biedni, umeczeni i wszystko im sie nalezy!!!
Gdyby nie to ze USA rzadza Zydzi(tak, tak, cala gospodarka nimi ciagnie:banki, kancelarie prawnicze, maklerzy, wladze poszczegolnych metropolii!!!) to nie byloby w ogole niepodleglego Izraela!!!
A jeszcze tylko chcialem przypomniec ze gdyby nie holokaust to Polska stalaby sie nowa Palestyna!!! Podobno(nie znam tego jezyka ale to tez bylo w w.w. filmie dokumentalnym) nazwa naszego pieknego kraju w Jidisz(czy jak sie ich jezyk nazywa)oznacza "nowy dom" i w lata 30 XX wieku zaczela sie masowa imigracja Zydow do Polski(glownie z Europy zachodniej:Hiszpanii)!!!
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
Są tępieni za to że są Żydami, ale przecierz są też dobrzy Żydzi ..
_________________ Jestem szczęściem, które szuka przyjemności w zadowoleniu drugiej
osoby. Pragnieniem, by dawać, a nie otrzymywać. Szacunkiem dla
uczuć drugiej osoby. Byciem blisko, ale bez chęci zawładnięcia drugą osobą.
_________________ Jestem szczęściem, które szuka przyjemności w zadowoleniu drugiej
osoby. Pragnieniem, by dawać, a nie otrzymywać. Szacunkiem dla
uczuć drugiej osoby. Byciem blisko, ale bez chęci zawładnięcia drugą osobą.
Wysłany: 2005-11-15, 22:37
Polecający: baba jaga ;P
Nymphetamine napisał/a:
nsbm
Narodowo-socjalistyczny Black Metal - gatunek muzyczny łaczacy muzyke nazistowska z muzyka Black Metalowa ;]
ale prawda taka ze nie ma juz prawie w ogole prawdziwych nazistow/narodowcow ... teraz im chodzi o napierdalanie, ponizanie i osmieszanie innych wg. nich gorszych ... podludzi... a prawda taka ze w europie trudno by bylo o czystej krwi np. Polaka czy Niemca ... wszystko sie miesza ;] tak naprawde nikt nie moze miec pewnosci ze jest w 100% czystej krwi polakiem ... juz predzej slowianem ;P ale to tez nic pewnego ;P
ehhh te moje wypociny chyba sensu nie maja ;/ ;P no nic ... ;P nie umiem ubrac mysli w slowa czasem... no dobra czasem sie zdazy ze umiem ;]
Wysłany: 2005-11-16, 21:57
Polecający: baba jaga ;P
Co najwyzej moze byc narodowcem, ale jak widze tych pacanow wolajacych "zieg Hail" czy jak sie to pisze, nie znam niemieckiego. To mam ochote odeslac ich wszystkich do ksiazek do histori i do oswiecimia ;/
Mój ojciec jest antysemitą. I żadne jest antysemickie argumenty do mnie nie przemawiają. Żydzi mają smykałkę do interesów- a my nie możemy? Jeden człowiek ma ziemię i będzie szczęśliwy że ją ma, a inny człowiek stwierdzi 'Hm, trzeba by jakoś zaiwestować...'. Jak myślicie, który z tym ludzi jets kim?
I za to ojciec najbardziej ich nienawidzi. Ułomność ludzkiej duszy.
Faktem jest, że część Żydów (prawdopodobnie ta bardziej wpływowa część) jest święcie przekonana o tym, że 'wszyscy są "be" i że wszyscy chcą ich zniszczyć, i że są dyskryminowani' itp, itd. etc. Ale czy nie zauważyliście, że zawsze to, co złe jest bardziej widoczne? (np. tak samo z pedofilią wśród księży czy nauczycieli, albo zły wpływ- ostatnio w TVN- mangi na dzieci... czy inne takie- za przeproszeniem- pierdoły).
Poużywałam trochę stereotypów, ale starałam się, żeby nie wyszło, że 'wszyscy co do jednego...'.
_________________ A za zakrętem czekał... Kret!
+___+
Dobry Kret nie jest zły
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum