• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

mao303  

Wysłany: 2007-09-05, 21:38   Biblia- niezwykłe słowo
   Polecający: www.google.pl

Coś dla poszukujących i chcących mieć własne zdanie na temat Biblii (teraz lub w przyszłości). Zachęcam do zapoznawania się z treścią tej księgi ( Shakespeare to przy tym fraszka, ale jakże miodna dla wytrwałych).

Theophilos- bardzo użyteczny program do analizowania tekstów przekładów Biblii (różne tłumaczenia, w różnych językach-synchronizacja śledzenia...), możliwość robienia własnych notatek do wybranych fragmentów. Dostępnych wiele modułów rozszerzających możliwości programu:
http://www.biblia.info.pl...edb/filemgr.php

Link do Biblii w wydaniu dźwiękowym (dostępne różne języki, narracja "nie najmłodsza" ale do przyjęcia :] ):
http://audioscriptures.org/files/0157/NT/NT.html

Między innymi wersety na e-mail, każdego dnia:
http://www.slowo.pl/start.php

Zachęcam do wstawiania tu wersetów, które mają dla Was szczególne znaczenie, lub wywierają na Was głębsze wrażenia.
Jak macie jakieś "materiały" to oczywiście dodajcie je tu

p.s.
Poszukuję "ciekawych" wydań dźwiękowych. Możecie coś polecić?

Margaretka  

Wysłany: 2007-09-05, 21:42   

Poznaje tą księgę i powiem że do końca nigdy jej nie poznam, ale samo poznawanie jest mocne fakt faktem że czytam ją jak mam odpowiedni dzień, miejsce, - czytanie, a raczej kontemplacja

Margaretka  

Wysłany: 2007-09-05, 22:03   

Kiedyś czytywałam regularnie, razem z brewiarzem, jeśli ktoś wie co to wogóle jest :D wybaczam Ci niedowiarku, zwłaszcza, że jestem przyczyną Twojej ponownej nadziei (nie przesadziłam???)
A nie bądźcie przygnębieni, gdyż radość w Panu jest waszą ostoją. Księga Nehemiasza 8,10

mao303  

Wysłany: 2007-09-05, 22:23   

Z różnych względów Biblia jest u mnie w centrum (innych źródeł się nie tykam np. brewiarza)-może kiedyś się to zmieni.
Nadzieja w pewnym sensie (wymiarze) została ożywiona, także o przesadzie nie może być mowy.

PS.
Niestety zapis emocji nie przetrwa próby czasu :kwasny: (Post wygaśnie: 09.08, 23:01) -znaczy moderatora
Ostatnio zmieniony przez mao303 2007-09-05, 23:07, w całości zmieniany 1 raz  

Margaretka  

Wysłany: 2007-09-05, 23:01   

Hmm, brewiarz służył mi do modlitwy, przez jakiś okres czasu,
jest oparty na Piśmie. Najprzyjemniej rozważam psalmy i najbardziej do mnie docierają, oczywiście ewangelie również, lecz mają inny wymiar.
:D

mao303  

Wysłany: 2007-09-06, 19:36   

Na początek przypowieść (niestety zazwyczaj jestem skałą)

Mt-13
"Oto siewca wyszedł siać. (4) A gdy siał niektóre [ziarna] padły na drogę, nadleciały ptaki i wydziobały je. (5) Inne padły na miejsca skaliste, gdzie niewiele miały ziemi; i wnet powschodziły, bo gleba nie była głęboka. (6) Lecz gdy słońce wzeszło, przypaliły się i uschły, bo nie miały korzenia. (7) Inne znowu padły między ciernie, a ciernie wybujały i zagłuszyły je. (8) Inne w końcu padły na ziemię żyzną i plon wydały, jedno stokrotny, drugie sześćdziesięciokrotny, a inne trzydziestokrotny. (9) Kto ma uszy, niechaj słucha!"

"Do każdego, kto słucha słowa o królestwie, a nie rozumie go, przychodzi Zły i porywa to, co zasiane jest w jego sercu. Takiego człowieka oznacza ziarno posiane na drodze. (20) Posiane na miejsce skaliste oznacza tego, kto słucha słowa i natychmiast z radością je przyjmuje; (21) ale nie ma w sobie korzenia, lecz jest niestały. Gdy przyjdzie ucisk lub prześladowanie z powodu słowa, zaraz się załamuje. (22) Posiane między ciernie oznacza tego, kto słucha słowa, lecz troski doczesne i ułuda bogactwa zagłuszają słowo, tak że zostaje bezowocne. (23) Posiane w końcu na ziemię żyzną oznacza tego, kto słucha słowa i rozumie je. On też wydaje plon: jeden stokrotny, drugi sześćdziesięciokrotny, inny trzydziestokrotny."

Odpowiedz do tematu