ForumNasze.Net Strona Główna

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

ogame

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

karla  

Wysłany: 2007-10-23, 17:39   Czy Bóg tak naprawdę istnieje??

Czy Bóg naprawdę istnieje?? Wszyscy mówią że Bóg istnieje, że Jezus chodził naprawdę po ziemi, że jest do dzisiaj jego grób. Ale naukowo z badań kosmicznych wynika że ziemia powstała zupełnie w inny sposób, że ludzie pochodzili od małp itp... A zatem jak to jest naprawdę?? czy Bóg istnieje, czy badania te się mylą?Nie wiadomo jak to jest naprawdę, ale myślę że chyba raczej Bóg istnieje. Jakie jest wasze zdanie? Czy Bóg istnieje naprawdę, czy to badania te się mylą?
byłoby pustych.
Na ostatniej napisałbym:
Znam tylko jeden obowiązek - kochać"

Albert Camus

bro  

Wysłany: 2007-10-23, 17:54   

karla napisał/a:
Czy Bóg naprawdę istnieje??

Nie istnieje ani jeden dowód naukowy istnienia Boga.

karla napisał/a:
Czy Bóg istnieje naprawdę, czy to badania te się mylą?

Przecież to się nie wyklucza :szok:

Kurczol  

Wysłany: 2007-10-23, 18:00   
   Polecający: baba jaga ;P

bro napisał/a:
Nie istnieje ani jeden dowód naukowy istnienia Boga.

a istnieje jakis dowod na brak jego isnienia? :)

karla napisał/a:
Czy Bóg istnieje naprawdę, czy to badania te się mylą?

imho, to sie uzupelnia ;) w biblii tez jest wiele znakow zapytania ;) tak samo jak brakujace ogniwo w ewolucji ;) no i to sie jakos laczy, nie wiem jak ;p to tylko moje spojrzenie na sprawe ;p musialam sie jakos dostosowac do tych badan po tym jak mi zniszczyly dziecinstwo ;p

End3r  

Wysłany: 2007-10-23, 18:06   

po pierwsze - rozmowa na temat dowodow istnienia Boga sa po prostu bezsensowne. jak sama nazwa wskazuje WIARA polega na tym zeby WIERZYC w Boga, w momencie kiedy dowod na jego istnienie sie znajdzie to przestanie byc juz wiarą a zacznie byc wiedzą - no bo jak mozna wierzyc lub nie wierzyc w szafę którą sie przed sobą widzi? ona tam po prostu jest, mozna jej dotknac itp - to zwykla wiedza. na tym wlasnie polega wiara, zeby pomimo brakow dowodow wierzyc.
teraz dalej - stworzenie swiata i wiekszosc rzeczy spisanych w biblii - wszystko to jest bardzo obszerna symboliką, nie mozna tego brac doslownie, wiec porownywanie ich do badan naukowych nie zawsze musi byc takie pozbawione sensu i takie wykluczajace sie.
poza tym nie wszyscy mowia ze Bog istnieje:) nie czekaj na dowod jego istnienia bo sie go nie doczekasz.
a tak w ogole to strasznie chaotyczna ta Twoja wypowiedz : P

aha i od razu mowie, jestem ateista.
Above us only sky

bro  

Wysłany: 2007-10-23, 18:17   

Kurczol napisał/a:
a istnieje jakis dowod na brak jego isnienia?

Jak na razie nauka nie posiada wystarczających metod by stwierdzić, czy istnieje czy nie.

End3r napisał/a:
na tym wlasnie polega wiara, zeby pomimo brakow dowodow wierzyc.

Nie.

End3r  

Wysłany: 2007-10-23, 19:33   

bro - jakto nie? gdyby byly dowody na istnienie Boga to podzial na wierzacych i niewierzacych nie mialby juz miejsca. Wierzysz i to Twoja indywidualna sprawa, nie istnieja dowody na to ze Bog jest, ani na to ze go nie ma, a Ty po prostu wierzysz. Poza tym jakos bys uzasadnil swoja wypowiedz.
Above us only sky

bro  

Wysłany: 2007-10-23, 20:23   

End3r napisał/a:
jakto nie?

No bo to co dla danego człowieka może być dowodem, nie musi być dowodem dla nauki. Więc jak już Twoje stwierdzenia powinno być "pomimo braku dowodow naukowych wierzyc"

onusia heh:))) 

Wysłany: 2007-10-23, 21:09   

bro napisał/a:
na tym wlasnie polega wiara, zeby pomimo brakow dowodow wierzyc.

Nie.

bro napisał/a:
No bo to co dla danego człowieka może być dowodem, nie musi być dowodem dla nauki.

może i tak, ale jak ktoś naprawdę w Boga wierzy, to nie zastanawia się nad dowodami, tylko po prostu wierzy. Poza tym, co na przykład może być takim dowodem, o którym mówisz?

bro  

Wysłany: 2007-10-23, 21:29   

onusia heh:))) napisał/a:
ale jak ktoś naprawdę w Boga wierzy, to nie zastanawia się nad dowodami

W którymś momencie musiała dana osoba stwierdzić, że coś ją przekonało do tego, że Bóg istnieje. To dla tej osoby był dowód.

co na przykład może być takim dowodem, o którym mówisz?

Na przykład śmierć kliniczna i to, co "widzieli" podczas tego stanu.

End3r  

Wysłany: 2007-10-23, 21:35   

bro juz nie lap mnie za slowka, wiadomo o co chodzi. przeciez to jasne ze ludzie wierzacy wierza z jakis powodow (ktore swoja droga nie musza byc dla nich dowodami, kazdy ma prawo zwatpic).
poza tym w topicu wyraznie mowimy o dowodzie na istnienie boga a nie o indywidualnych dowodach kazdego z nas.
Above us only sky

mati1234  

Wysłany: 2007-10-23, 21:37   

W wierze najważniejsze jest to aby uwierzyć mimo braku namacalnych dowodów...

bro  

Wysłany: 2007-10-23, 21:41   

End3r napisał/a:
bro juz nie lap mnie za slowka

To nie chodzi o łapanie za słówka, tylko o precyzję.

Igor 

Wysłany: 2007-10-23, 21:56   

podzielam uwage przed mowcy ale ja sie troche posune do przodu. moim zdaniem ludzie wierza w to co im sie wmowi a ze przez ponad 2 tys lat sa nauczani o Bogu wiec w niego wierza a gdyby tak od dzisiaj zamiast Boga byl np. Diabel albo Slon i przez kolejne 2 tys bysmy to wmawiali wszystkim pokoleniom to co wtedy :suchy: :suchy: :suchy: w Jezusa jeszcze moge jako tako uwierzyc ale tylko czlowieka ktory zyl jak Cezar czy Hitler ale nie w to ze chodzil po wodzie uzdrawial ludzi i przemienil wode w wino zreszta to jest przenosnia jak bylo naprawde trzeba soebie poczytac :P :P :P :P

lolinka  

Wysłany: 2007-10-23, 23:30   

Poza tym, co na przykład może być takim dowodem, o którym mówisz?

Chciałoby sie rzec ze nauka idzie do przodu , to i trzeba jakąs nowoczesniejsza definicje Boga wymysleć ;p Otóż nie o to chodzi by coś wymyślac i na siłe ustalać. Od doszukiwania się dowodów jest nauka i technologia, sadze ze w takiej sferze jak religia słowa "dowód' nie powinno być ;] Bo nie ma ono rzeczywistego i pełnego wymiaru swego znaczenia więc z góry jest na straconej pozycji. I dziwie się ze sa ludzie którzy potrafia wierzyć w nieskonczonośc matematyczną a nie potrafią wierzyć w istnienie potęzniejszej od nas siły. Mówi sie ze wszystko co miało byc odkryte przez nauke zostało juz dawno odkryte i udowodnione, i to już jest troche oczywiste i mało interesujące , bo świat tak pedzi naprzód , że nie ma tygodnia zeby nie było jakiejś rewolucji technologicznej. A za to zadziwiające jest to , że posiadając wiare w Boga odczuwamy pewnego rodzaju odpowiedzialność i niepewność , że istnieje coś , przed czym bedziemy musieli sie rozliczyć ze swojego postepowania, i co pcha nas do niesienia pomocy , okazania wspołczucia i zastanowienia się nad sposobami rozwiązania problemów wspołczesnego świata. I może to zabrzmi banalnie , ale sądze ze dowodów nie nalezy szukać w gwiazdach czy ksiązkach ale w zwykłych ludzkich twarzach i gestach. I niezaleznie od tego czy ta wyższa siła która pcha nas do postępowania wg jakis moralnych zasad nazwie sie Bogiem , czy Jahwe czy Buddą czy czymkolwiek innym zawsze ma ten sam wymiar - daje niesamowitą moc , łączy ludzi, a jednoczesnie każdemu daje co innego ;p Sądze ze tego nie da sie naukowo wytłumaczyć ani w żaden inny logiczny sposob.

onusia heh:))) 

Wysłany: 2007-10-24, 00:04   

lolinka napisał/a:
Od doszukiwania się dowodów jest nauka i technologia, sadze ze w takiej sferze jak religia słowa "dowód' nie powinno być ;]

i ja sie z tym zgadzam. zapytałam o dowód, dlatego, że sama jakoś nigdy nad dowodami na istnienie Boga, czy to naukowymi, czy nienaukowymi się nie zastanawiałam.

bro napisał/a:
Na przykład śmierć kliniczna i to, co "widzieli" podczas tego stanu.

no taaak. A jaki oni niby mają dowód na to, że mówią prawdę? Im też wierzy się tylko na słowo. Chyba, że też wynajdziesz jakiś nienaukowy dowód na to, że mówią prawdę.

Odpowiedz do tematu