Wysłany: 2008-01-16, 17:00
Szczerze mówiąc byłbym w stanie zabić człowieka. W pewnych momentach jest we mnie coś z psychopaty i muszę się powstrzymywać... Jeśli ktoś stwarzałby niebezpieczeństwo dla mojego życia i próbowałby mnie zabić - nie wahałbym się...
Ja po prostu nie lubię kiedy ktoś wchodzi na taki pewien "teren" mój/mojego życia.
_________________ "Srać na losy świata tego - bryzgać gównem na każdego" Tak mawiała moja prababcia i miała rację...
nie ma okolicznosci lagodzacych dla jakiegokolwiek morderstwa, ale zabicie kogos to nie to samo co morderstwo.w moim mniemaniu morderstwo to pozbawienie kogos swiadomie zycia w celu innym niz ochrona siebie lub kogos innego. morduje czlowiek umyslnie wpychajacy komus ostrze noza miedzy zebra. co innego osoba ktora zabila kogos w obronie koniecznej, lub policjant chroniac zycie innych. zabic wiec bym mogl, ale nie zamordowac
byłabym w stanie zabić tylko w obronie własnej (tak przynajmniej sądzę, że 'tylko' ). i, szczerze mówiąc, chyba nawet nie miałabym większych wyrzutów sumienia, nie 'zagryzłoby' mnie.
_________________ "wierzę w Ciebie boś Ty wierna, wszechmocna i miłosierna xD" .....
w obronie własnej (tak przynajmniej sądzę, że 'tylko'
Hmm ja wlasnie nawet nie wiem czy w obronie własne. pewnie zależałoby to głównie od sytuacaji. Nigdy się w takiej sytuacji nie znalazłam i mam nadzieje, że się nie znajdęe
_________________ Prawdziwy przyjaciel nawet nie widząc Cię wie, że jest Ci źle ...
ok, ja jeszcze przyznam, że w obronie bliskiej osoby też byłabym w stanie zabić (np. gdy ktoś atakuje mojego faceta, przyjaciółkę, kogos z rodziny etc.).
lilusiaaa napisał/a:
mam nadzieje, że się nie znajdęe
ja niestety mieszkam na jednej z najniebepieczniejszych dzielnic w moim mieście i muszę być na wszystko przygotowana
_________________ "wierzę w Ciebie boś Ty wierna, wszechmocna i miłosierna xD" .....
mieszkam na jednej z najniebepieczniejszych dzielnic w moim mieście
No to wspołczuje Ci bardzo na szczescie moje 'miasteczko' jest baardzo spokojne, wiec nie musze się martwic o nic:)
Zreszta po co ja tak mowie wszedzie moze sie cos zdarzyc
"nigdy nie mow nigdy..."
_________________ Prawdziwy przyjaciel nawet nie widząc Cię wie, że jest Ci źle ...
Nie wiem, czy byłbym do tego zdolny. Mógłbym sobie pogdybać i pofilozofować na temat mojej mało agresywnej natury, ale nie widzę w tym sensu.
Jeśli chodzi o moje poglądy na temat zabijania innych ludzi, to dopuszczam je tylko w obronie własnej (lub innych).
_________________ (...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.
Nie wyobrażam sobie siebie zabijającej drugiego człowieka... to sprzeczne z wszystkim w co wierzę, z każdą zasadą, jaką kieruję się w życiu. Ale samo życie takie zasady często obraca o 180 stopni, więc niczego nie mogę być pewną i niczego nie mogę wykluczyć. Być może bym to zrobiła, nie mając innego wyjścia. Ale czy potrafiłabym dalej normalnie żyć ze świadomością, że kogoś takiej możliwości pozbawiłam, to inna sprawa...
W tej chwili uważam, że raczej nie ma sensu prowadzić takich dywagacji, bo zachowanie człowieka w sytuacjach ekstremalnych jest kompletnie nieprzewidywalne.
bo zachowanie człowieka w sytuacjach ekstremalnych jest kompletnie nieprzewidywalne.
Tutaj całkowicie zgadzam się z Sol, gdyż tego nie możemy przewidzieć. To wszystko zależy od sytuacji, a raczej człowiek by się bronił gdyby coś złego mu się działo, chyba, że byłby za słaby.
Nigdy nic nie wiadomo jak by to było w tej sytuacji
Trudno to ocenić "na chłodno". Nie byłbym skłonny do morderstwa z tzw. zimna krwią, ale w obronie własnej lub w afekcie? Nie wiem i mam nadzieję nigdy się nie dowiadywać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum