metafizyczna definicja zła " zło jest to brak dobra". Wszystko co istnieje jest dobre i służy ku dobru, ale to od istot rozumnych zależy jak zostanie wykożystane. Ładowanie naboju do pistoletu na strzelnicy nie jest złem, tak samo spacer z pieskiem nad wisłom też nie jest złem ani dobrem moralnym, od tego jaki ten dany czyn będzie zależy od naszych intencji i środków ( cel nie uświęca środków).
Moim zdaniem powyższe odpowiedzi są trafne ole nie do końca, np. zło nie jest pojęciem względnym, zło zawsze jest złem w prawie odwiecznym, człowiek nie odrazu zrozumie żeczywistości ale dopiero po jakimś czasie ( np. ojciec sklepał synka po tyłku ) synkowi się wydaje że jest to zło ojca, ale kiedy dorośnie to zrozumie że dostał za to że wychodził na dach domu. Każdy ma swoją definicję zła, tyle jest definicji ile jest ludzi.
dla mnie zło zaczyna się tam gdzie kończy dobro... czyli w miejscu gdzie ktoś zostaje skrzywdzony... zło zawsze ma swoją przyczynę... ta przyczyna często jest sytuacją łagodzącą, która umniejsza rozmiar tego zła... jaka jest ta przyczyna?... różna... byćmoże to nasza natura... chyba w "dżumie" było napisane, że ludzie są z natury źli i świadomość tego nakazuje czynić dobro...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
Wysłany: 2006-07-23, 20:20
Polecający: bierdonka
gdyby nie było zła nie doceniłabys wartości dobra ,
chyba chodzi mu o to, ze zło to uczucie silne i trzeba nie lada sprytu i myslenia by je pokonać , obywając sie bez ofiar.
Sa różne spojrzenia na te dwie wartości : zła i dobra. Kazdy moze mieć własna definicje , zgodna z wyznanymi poglądami ;]
Wysłany: 2006-07-23, 20:37
Polecający: google
no dobrze lolinka z tym docenianiem to jednak racja jeżeli od tej strony patrzeć .... z definicjami różnie bywa więc nie watro o nich dyskutować ale czy "zło zawsze przegrywa z dobrem"? to trochę naiwne spojrzenie na świat, niestety tak pięknie bywa tylko w bajkach...
_________________ Futuristic Caramel Cow
All animals are equal but some animals are more equal then others.
Nie jestem taki pewien ze dobro zawsze zwycięża, wystarczy rozejrzec sie wokół siebie ,obejrzec wiadomosci w tv i masz jasną odpowiedz na pytanie "Czym jest zło"Według mnie to niestety własnie zło zwycięza dobro.
zlo: cos co czynisz 2-giej osobie..przy okazji raniac ja i nawet cieszac sie z tego...niestety....zycie czasem jest za ciezkie dla niektorych osob...dlatego tak szybko sie poddaja (no i koncza z soba)
_________________ Popcorn everywhere, canned,
Cliché people organs rare,
Corn everywhere canned,
Cliché people organs rare
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum