Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Nori  

Wysłany: 2008-05-01, 22:08   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

Sol napisał/a:
Czasem wystarczy kilka gorzkich słów prawdy od kogoś bliskiego. Nie z każdym problemem trzeba biegać do specjalisty.
Sam mam w pewnym stopniu takie problemy. Wierz mi, kilka słów nie pomoże, bo charakter się nie zmieni.

Sol napisał/a:
niech dostanie tę banię raz, drugi, trzeci, to nauczy się choćby próbować (albo powtórzy rok, jego wola ;])

Zrób to dla swojej duszy ;p -> religia
Poza tym... sama też wyciągasz korzyści z tłumaczenia tekstów. Dla Ciebie to nic trudnego, dla kogoś - straszne zadanie. Osobiście pomagam chętnie, bo sam się przy tym uczę.
Sol napisał/a:
OK, zgoda, niech mu będzie dobrze, ale mówię stanowcze NIE, gdy to ma się odbyć moim kosztem.
Och, korzystasz z autostrad, ale nie chcesz ich mieć przed swoim domkiem na wsi, mimo dobrego połączenia? Zrób coś dla ogołu, skoro sama korzystasz ;p
(reklamy utrzymują serwer, a żeby reklamy były, musi być i firma)

powiązanie z mentalnie okaleczonymi:
Musisz znieść narzekanie, jeśli chcesz być z taką osobą w kontakcie.
Reality fragmented in beliefs

http://www.lastfm.pl/user/Infocalypse/

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-05-01, 22:18   

Nori napisał/a:
Sam mam w pewnym stopniu takie problemy. Wierz mi, kilka słów nie pomoże, bo charakter się nie zmieni.
Nie zmienisz temperamentu, który jest wrodzony. Swój charakter kształtujesz całe życie.
Nori napisał/a:
Dla Ciebie to nic trudnego, dla kogoś - straszne zadanie.
Dla mnie to nic trudnego, ale ja sobie na to zapracowałam. A dając się wykorzystać takim cwaniakom sam przyczyniasz się do wyprodukowania większej ilości "ofiar losu". Do tego żadną miarą nie sprawdzisz, czy ktoś faktycznie nie umie sobie poradzić, czy tylko jest leniwy. Dlatego z zasady nie daję się wykorzystać w takich wypadkach. Poćwiczyć można na wiele innych sposobów.
Nori napisał/a:
Zrób coś dla ogołu, skoro sama korzystasz ;p
Robię, ale w miarę rozsądku. Jeśli ktoś ma faktycznie problem, z którym nie potrafi sobie poradzić, choć próbuje, jeśli ktoś chce się wyżalić i od razu stawia sprawę jasno, a nie z miną cierpiętnika czeka na mozolne wyciąganie co się stało/dzieje, to wtedy pomagam, w miarę możliwości. Ale gdy ktoś na bezczela idzie praktycznie ze stwierdzeniem "zrób to za mnie", albo obnosi się z cierpieniem, bo lubi być w centrum uwagi, to budzi tylko moją irytację i śmiech.
Nori napisał/a:
powiązanie z mentalnie okaleczonymi:
Jeśli ktoś wychodzi z założenia "takiego mnie Panie Boże stworzyłeś, to takiego mnie masz" i nie zamierza robić nic, by nad sobą pracować, to daje mi doskonały powód, by tego kontaktu nie utrzymywać.

"Wiec dochodzimy do konkluzji, iz ewenement jest ewidentnym paradoksem konstruktywnej rekapitulacji skolidowanej na adekwatnych arkanach pryncypialnej dystrybucji" :luka:

Colorblind  

Wysłany: 2008-05-02, 00:26   

Nori napisał/a:
A co jeśli ktoś potrzebuje pomocy i pyta kogo popadnie z nadzieją rozwiązania problemu?
zależy w jaki sposób pyta
Nori napisał/a:
Niektórzy ludzie nie potrafią sobie poradzić z prostymi sprawami, które nie sprawiają normalności przeciętnym. W depresji szukają pomocy u każdego.
nie mylmy nieumiejętności poradzenia sobie z jakąś sprawą z depresją
Nori napisał/a:
nikt nie musi, a jeśli owe narzekanie jest ciągłe, stałe, powtarzające się i nijak nawet w jakiś sposób konstruktywne, codzienne, cogodzinne, bez chęci wzięcia chociaż w jakieś małej mierze spraw w swoje ręce to jest to dobry punkt do rozmyśleń, czy na pewno chcemy kontaktu z osobą, która nie zamierza popracować nad sobą, nad swoim życiem, nad tym, co usłyszała od innych.

'czy świat się wiele zmieni jeśli z młodych gniewnych wyrosną starzy wpannolekkichobyczajowieni?'

Nori  

Wysłany: 2008-05-02, 09:00   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

Cytat:
nie mylmy nieumiejętności poradzenia sobie z jakąś sprawą, a depresją
Jeśli masz problemy z poradzeniem sobie z prostymi sprawami, to łatwo możesz wpaść w depresję.
Reality fragmented in beliefs

http://www.lastfm.pl/user/Infocalypse/

Colorblind  

Wysłany: 2008-05-02, 09:51   

Nori napisał/a:
Jeśli masz problemy z poradzeniem sobie z prostymi sprawami, to łatwo możesz wpaść w depresję.
jednak słowo "możesz" nie oznacza "musisz", wszystko zależy od charakteru danej osoby, od jej podejścia do wielu spraw, życia

'czy świat się wiele zmieni jeśli z młodych gniewnych wyrosną starzy wpannolekkichobyczajowieni?'

netka46  

Wysłany: 2008-05-06, 22:31   

to ja tu sie dołacze a z tym emocjonalnym ekshibicjonizmem to mam cholerny problem bo zwierzam i narzekam żadko a jak już to tylko kilku zaufanym osobom może dwum i zauważyłam ze wiele na tym trace bo nie opowiadając o sobie nie moge sie 'sprzedać' by nawiązać nowe kontakty ciezka sprawa bo mówiąc o sobie mam wrażenie że ktoś myśli ze albo sie chwalę albo sie żale

Colorblind  

Wysłany: 2008-05-06, 23:23   

netka46 napisał/a:
zauważyłam ze wiele na tym trace bo nie opowiadając o sobie nie moge sie 'sprzedać' by nawiązać nowe kontakty
a to nie jest tak, że te nowe osoby poznają nas właśnie dzięki obserwacjom tego, jak się zachowujemy, jakie mamy poglądy, jak chodzimy, jak mówimy i sami wyrabiają sobie opinię na nasz temat? W końcu nie ma sensu opowiadać o sobie komuś, tylko po to by się 'sprzedać'. Zresztą to najnudniejszy, najbardziej przykry sposób poznawania się.
netka46 napisał/a:
ciezka sprawa bo mówiąc o sobie mam wrażenie że ktoś myśli ze albo sie chwalę albo sie żale
to zależy w jaki sposób mówisz i co - zawsze można znaleźć złoty środek ;]

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-14, 22:44   

Taki emocjonalny ekshibicjonizm to dla mnie nic pozytywnego. Wolę, żeby mi się nikt nie narzucał ze swoimi emocjami. Natomiast kiedy ktoś ma problem, w którym mogę pomóc to czemu nie?

sis  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-07-17, 21:12   

dj RKNZ napisał/a:
Natomiast kiedy ktoś ma problem, w którym mogę pomóc to czemu nie?
Pomóc to i ja mogę, ale pod warunkiem, że sama tego chcę, a nie dlatego, że ktoś bez krępacji zarzuca mnie swoimi problemami, nie pytając nawet, czy mam ochotę bawić się w Matkę Teresę. Zresztą ludzie, charakteryzujący się takim rozbuchanym emocjonalnym ekshibicjonizmem, na ogół wcale nie oczekują pomocy - sam fakt, że mogą kogoś poddusić, wywlekając na wierzch wszystkie swoje bebechy, bez żadnych zahamowań, najwyraźniej im wystarcza i sprawia ogromną radość.

grlało, matulu

dj RKNZ 

Wysłany: Wczoraj 23:18   

sis napisał/a:
sam fakt, że mogą kogoś poddusić, wywlekając na wierzch wszystkie swoje bebechy, bez żadnych zahamowań, najwyraźniej im wystarcza i sprawia ogromną radość.

Wystarczy się nie dać poddusić. Co za problem powiedzieć "muszę już iść", ale ostrzej "nic mnie to nie obchodzi spadaj".

Odpowiedz do tematu