• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

maja7  

Wysłany: 2008-04-23, 11:17   

Colorblind napisał/a:
skąd wiadomo, że coś jest kiczem? Kiedyś krytycy sądzili, że dzieła Mozarta są kiczowate, a dadaizm, czy pop art to już w ogóle przejaw kiczu.

na to pytanie kazdy powinien odpowiedziec sobie sam, to co dla ciebie jest kiczem, dla mnie moze byc dzielem sztuki, zmienia sie pogląd na kicz a samo okreslenie słowa i jego znaczenie jest to samo, gdyby wszyscy patrzeli na sztuke takimi samymi oczyma to nie byłoby kiczu, czyż nie?
dla mnie dziewczyna z rozmow w toku jest reprezentantka kiczu negatywnego, ale co z tego, skoro jej odpowiada taki styl życia to ok, ona nie uwaza siebie za kiczowatą tak wiec niech żyje sobie w swoim różowym świecie, jesli tylko nie nazuca swojego zdania innym jest dobrze..

cotopaxi  

Wysłany: 2008-04-23, 17:55   

Cytat:
nie to, żeby papierek zaraz niektórych uszlachetniał; ale zakładam, że jeśli ktoś bierze się za wyższy stopień edukacji to i oliwy w głowie powinien więcej mieć jak i jakiejś wiedzy ogólnej..

co nie oznacza, ze jezeli za wyszy stopien edukacji sie nie wezmie, wiedza ogolna szwankuje... stad wyksztalcenie nie jest w zadnej mierze wyznacznikiem jakosci matki. w zyciu nie chodzi wszak o to zeby zdobywac 'kolejne stopnie edukacji'.... przynajmniej w moim. dla mnie wazne jest to, zeby - ze skonczonymi studiami badz nie - byc w stanie zapewnic byt rodzinie, nie odwrotnie (rodzina pod warunkiem ukonczonych studiow ?:/ )

Cytat:
Na podstawie jednego dzieciaka, to nawet mydła nie można zrobić.
napisal to czlowiek o szerokiej wiedzy ogolnej i uwazajacy sie za lepszego od homoseksualistow. jesli nie wiesz co napisac, nie pisz wogole.

Cytat:
Czy kiedykolwiek sztuka była czymś na tyle sprecyzowanym, żeby można było doszukać się jakichś norm jej dotyczących; albo więcej - ewolucji? I jeżeli w ogóle, to czy ta ewolucja równo z osią czasu szła do przodu?

czy kiedykolwiek kicz bedzie czyms na tyle sprecyzowanym by okreslic czy jest sztuka czy nie? jak myslisz po co ta dyskusja? poza tym jesli chodzi o normy - owszem obowiazuja w sztuce. ich wynikiem jest podzielenie historii na pewne okresy. a propos ewolucji - tak, utrzymuje ze sztuka ewoluuje. dlaczego? poniewaz rosna mozliwosci czlowieka, co widac miedzy innymi w sztuce. w tej, ktora nazywasz kiczem.

Go forth on your path, as it exists only through your walking.

Shy 

Wysłany: 2008-04-28, 19:34   

Wszystko zależy z jakiej perspektywy na to patrzysz.To co jest kiczem dla Ciebie, dla kogoś jest sztuką, a to co jest dla Ciebie sztuką, dla innego może być kiczem.Tyle na ten temat.Dalsza konwersacja według mnie nie ma powodu, bo to tworzy tylko chaos, dlatego nie zamierzam dyskutować dalej z Wami w tym temacie.Miłej rozmowy.

morfina 

Wysłany: 2008-04-29, 11:20   

Cytat:
napisal to czlowiek o szerokiej wiedzy ogolnej i uwazajacy sie za lepszego od homoseksualistow. jesli nie wiesz co napisac, nie pisz wogole.
Czepiasz się, rozumiem, że to przez specyficzną wiedzę ogólną jaką posiadasz, kształtowaną przez media. Można tak paplać do śmierci i o jeden dzień dłużej, a faktów i tak to nie zmieni: http://www.familyresearchinst.org/FRR_01_06.html
Cytat:
co nie oznacza, ze jezeli za wyszy stopien edukacji sie nie wezmie(...)
To oczywiste; nie musiałaś tego pisać.
Cytat:
poza tym jesli chodzi o normy - owszem obowiazuja w sztuce. ich wynikiem jest podzielenie historii na pewne okresy.
A czy podzielenie historii na pewne okresy stanowi jakieś znaczące, w ogóle jakiekolwiek rozróżnienie kiczu i sztuki?
Cytat:
a propos ewolucji - tak, utrzymuje ze sztuka ewoluuje. dlaczego? poniewaz rosna mozliwosci czlowieka, co widac miedzy innymi w sztuce. w tej, ktora nazywasz kiczem.
Możliwości człowieka rosną powiadasz. Jakie możliwości? Do czego?

Colorblind  

Wysłany: 2008-05-02, 00:03   

cotopaxi napisał/a:
czy kiedykolwiek kicz bedzie czyms na tyle sprecyzowanym by okreslic czy jest sztuka czy nie?
jest bardzo cienka granica między kiczem, a sztuką, zależy od naszych własnych odczuć, jedynie można kierować się kryteriami, które w pewien sposób wyznaczają to, czym jest owy kicz, dlatego nie trzeba wg mnie też oddzielać kiczu od sztuki, to, co jest kiczem może być sztuką, nie tylko sztuką samą w sobie ze względu na coś, ale po prostu z samego faktu bycia kiczem coś stało się sztuką - i to jest według mnie cudowne.

W końcu w pewien sposób sztuka nie powinna się odwracać od życia, ma możliwość przedstawiać, odzwierciedlać, interpretować dany czas, w którym artyście przyszło żyć, dlaczego od razu skreślać ową możliwość? A mając na uwadze to, że to obecne życie jest w pewien sposób zdominowane przez kulturę masową, znaki, które łatwo rzucają się w oczy, które łatwo zapamiętać, hasła, slogany wpadające w uszy, które wprowadza się nieświadomie, bądź celowo do użycia w sytuacjach codziennych <typu: nauczyłeś się na sprawdzian? - oo, takie rzeczy to tylko w Erze>, łatwo ulec pewnej masowości - czytanie kolorowych czasopism, zasiadanie o tych samych porach do jedzenia, słuchanie aktualnych 'wielkich' przebojów, modne ubieranie się, w pewnym sensie jest wywierana taka swoista presja polegająca na pewnym szale związanym z wiecznym gonieniem za czymś, za czymś, co wyznaczyła ta kultura masowa za coś godnego uwagi, a właśnie artyści chociażby pop-artu czerpali wielką inspirację właśnie z takowego życia, po co się zamykać na tę masowość, skoro można z niej nawet coś wynieść? I stworzyć coś, co naprawdę jest godne uwagi i nie przez to, że zostało odgórnie narzucone, modne, ale z własnego przekonania, bo oto jakaś rzecz, która wcześniej wartości nie miała, dzięki pewnej interpretacji, przedstawieniu jej przez artystę wartościową się staje. Oczywiście przy założeniu, że nie bierzemy pod uwagę każdego kiczu, którego w życiu spotkamy, jak dla mnie jest taki wybrany, wyjątkowy kicz, który zasługuje na miano sztuki. A może właśnie w pewien sposób taki kicz może nam uzmysłowić, jak poprzez to, że mamy coraz to więcej możliwości, mamy coraz to mniejszy wybór? Brzmi dosyć paradoksalnie, ale można zagubić się w tłumie, można bezmyślnie gonić za nim, wierzyć wyznaczonym trendom, bez własnego zapoznania się z daną rzeczą.

A czy ten obraz o poczciwym tytule "Co właściwe sprawia, że dzisiejsze mieszkania są tak odmienne, pociągające?", który notabene uznano za pierwszy obraz pop-artu nie jest na tyle oryginalny, nowatorski <a przynajmniej był jak na czasy, kiedy powstał>, by patrząc na niego nie krzyknąć po prostu: "wow, coś w tym inspirującego jest"?

'Ooo, jak on mi strasznie pokaże!!! Ooo, jak ja okropnie zobaczę!!!'
wszystko gra

cotopaxi  

Wysłany: 2008-05-02, 14:11   

Cytat:
Czepiasz się, rozumiem, że to przez specyficzną wiedzę ogólną jaką posiadasz, kształtowaną przez media.
nie wiem czy wiesz ale teraz kazdy jest ksztaltowany przez media. czy sobie z tego zdaje sprawe czy nie. chce czy nie. takze i ty.

Cytat:
Cytat:
co nie oznacza, ze jezeli za wyszy stopien edukacji sie nie wezmie(...)
To oczywiste; nie musiałaś tego pisać.
na podstawie wczesniejszych postow wnioskuje ze nie wszystko jest dla ciebie oczywiste. dlatego wyjasniam.

Cytat:
Możliwości człowieka rosną powiadasz. Jakie możliwości? Do czego?

ostatnie sto lat chociazby - polecielismy na ksiezyc, latamy samolotami. w sredniowieczu nikt nawet o tym nie myslal.

morfina 

Wysłany: 2008-05-02, 23:50   

Cytat:
ostatnie sto lat chociazby - polecielismy na ksiezyc, latamy samolotami. w sredniowieczu nikt nawet o tym nie myslal
I to tak znamiennym dla sztuki jest?
Cytat:
na podstawie wczesniejszych postow wnioskuje ze nie wszystko jest dla ciebie oczywiste. dlatego wyjasniam.
Nie gniewam się. Czasem lepiej napisać za dużo niż za mało ;]
Cytat:
nie wiem czy wiesz ale teraz kazdy jest ksztaltowany przez media. czy sobie z tego zdaje sprawe czy nie. chce czy nie. takze i ty.
Byłbym wdzięczny za jakieś przykłady; jak media na mnie wpływają; jakie funkcje pełnią i jak do tego dochodzi. O, przykładowo opiniotwórcze. Oglądasz wiadomości? Z ilu źródeł? Filtrujesz to co do Ciebie dochodzi czy przyjmujesz jako pewnik? Jeżeli to drugie, to faktycznie, media Cię kształtują. Tyle, że media to pojęcie bardzo ogólne. A ja wolałbym się skupić na czymś bardziej konkretnym. Ot przykładowo telewizja - TVP może Cię ukształtować inaczej niż TVN; a jeszcze inaczej TV TRWAM. Pod które podlegasz? Dalej prasa, radio, internet; należałoby każde zanalizować oddzielnie. Ale o co się rozbijam - ufając ślepo mediom nie możesz wspiąć się na wyższy poziom wiedzy; pozostajesz szarym konsumpcjonistą, zjadaczem tego, co zostaje podane na tacy; do czasu aż się nie zorientujesz, że sama leżysz na tacy ...

cotopaxi  

Wysłany: 2008-05-03, 23:22   

Cytat:
I to tak znamiennym dla sztuki jest?
poszerzanie horyzontow. nawet jesli kiedyskolwiek ludzie opisywali/obrazowali kosmos (w odleglej przeszlosci), to po podbiciu przestrzeni, obraz kosmosu w swiadomosci czlowieka zmienil sie, co moze byc widoczne w sztuce (chyba przede wszystkim w literaturze - heinlein)

Cytat:
Byłbym wdzięczny za jakieś przykłady; jak media na mnie wpływają; jakie funkcje pełnią i jak do tego dochodzi. O, przykładowo opiniotwórcze.

o uzyles dobrego slowa. obserwujesz to, jak inni slepo ufaja mediom, co okazuje sie zwodnicze. stad wyrabiasz sobie opienie o srodkach przekazu. jedna sa pewniejsze, inne mniej. jednym ufasz wiec a innym nie ufasz. wyrabiasz sobie tez opinie o ludziach ktorzy ufaja takim a nie innym srodkom. sam fakt ze oceniasz i piszesz o takich ludziach oznacza, ze media wplywaja na ciebie.

morfina 

Wysłany: 2008-05-04, 00:01   

Cytat:
poszerzanie horyzontow. nawet jesli kiedyskolwiek ludzie opisywali/obrazowali kosmos (w odleglej przeszlosci), to po podbiciu przestrzeni, obraz kosmosu w swiadomosci czlowieka zmienil sie, co moze byc widoczne w sztuce (chyba przede wszystkim w literaturze - heinlein)
Racja, ale to wiąże się nie tyle z ewolucją sztuki, co zmianami w tematyce i wyobrażeniu pewnych spraw; wszak nie ważne czy opisujesz/malujesz/.... ziemię na słoniach, jako kulę - centrum kosmosu czy część układu słonecznego; liczą się środki i technika;
Cytat:
obserwujesz to, jak inni slepo ufaja mediom, co okazuje sie zwodnicze.
Dlaczego zwodnicze?
Cytat:
sam fakt ze oceniasz i piszesz o takich ludziach oznacza, ze media wplywaja na ciebie.
Nie bardzo rozumiem źródło tych wniosków.

cotopaxi  

Wysłany: 2008-05-04, 14:20   

Cytat:
Racja, ale to wiąże się nie tyle z ewolucją sztuki, co zmianami w tematyce i wyobrażeniu pewnych spraw; wszak nie ważne czy opisujesz/malujesz/.... ziemię na słoniach, jako kulę - centrum kosmosu czy część układu słonecznego; liczą się środki i technika;
srodki i technika tez zmieniaja sie z czasem. pierwsze maszyny latajace budowano z innych srodkow i innymi technikami. narzedzia ciosano z kamieni. odnosze subtelne wrazenie ze jednak cos sie zmienilo...

Cytat:
Dlaczego zwodnicze?
sam napisales ze nie powinno sie slepo ufac mediom. zgadzam sie z toba.

Cytat:
Cytat:
sam fakt ze oceniasz i piszesz o takich ludziach oznacza, ze media wplywaja na ciebie.
Nie bardzo rozumiem źródło tych wniosków.

obserwujesz sytuacje, w ktorej ludzie ufaja mediom. tymczasem internet demontuje plotki pochodzace z faktow, wiadomosci czy czego tam chcesz, badz odwrotnie. okazuje sie ze panuje balagan. wielosc srodkow przekazujacych informacje powoduje, ze kazdy wierzy w co innego. myslisz ze jestes ponad nimi bo nie wierzysz ani telewizji trwam, ani discovery, ani tvp? nie, wierzysz mianowicie temu co powie ci: nic nie jest jeszcze pewne, nic jeszcze nie wiemy, nie mozemy podac dokladnych informacji. nie wierze, ze w kazde miejsce jedziesz sam i sprawdzasz ile prawdy podano w faktach a ile w teleexpresie. a poniewaz wierzysz w wiarygodnosc takiego a nie innego srodka, oceniasz cala reszte ze wzgledu na to kryterium.

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-06, 08:00   

Przecież kicz to jest coś pozbawione wartości artystycznej, więc chyba z definicji kicz nie jest sztuką.

cotopaxi  

Wysłany: 2008-07-06, 11:28   

nie wiem czy zauważyłeś, ale jakieś parędziesiąt lat temu się to zmieniło i to co było kiczem nagle stało się sztuką, chociaż zatwardziałym konserwatystom (w kwestiach sztuki oczywiście) nadal się nie podoba i nie da się im wytłumaczyć, że minęły już czasy, kiedy cesarz dyktował trendy. teraz wszystko, co się komuś podoba i z czymś kojarzy a co jest wytworem człowieka jest sztuką. nawet układanie surówe, sałaty i mięsa na talerzu.

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-06, 11:43   

Jeżeli stało się sztuką to znaczy, że zyskało wartość artystyczną to znaczy, że przestało być kiczem.

morfina 

Wysłany: 2008-10-18, 15:17   

Cytat:
sam napisales ze nie powinno sie slepo ufac mediom. zgadzam sie z toba.
To takie stwierdzenie dla poprawienia samopoczucia? Przecież skoro i tak jesteś teraz kształtowana przez media (jak każdy) - Twoje słowa; to co zmieni zaufanie lub jego brak?
Cytat:
nie wierze, ze w kazde miejsce jedziesz sam i sprawdzasz ile prawdy podano w faktach a ile w teleexpresie.
Masz rację. W pewnym sensie. Pamiętam jak miałem w podstawówce kartkówkę z matematyki. Wszędzie podałem dobre wyniki. Przy jednym zadaniu pojawił się drobny komentarz, na czerwono - wynik dobry, ale rozumowanie nie. I tutaj podobnie. Nie jeżdżę i nie sprawdzam czy to co akurat podali w faktach czy w teleexpresie nie jestem przypadkiem ściemą. Poprostu nie oglądam wymienionych. Nie interesuje mnie to. I problem mam z głowy.
Cytat:
a poniewaz wierzysz w wiarygodnosc takiego a nie innego srodka, oceniasz cala reszte ze wzgledu na to kryterium.
Nie oszukujmy się, nie ma jednego środka, jest cała masa kryteriów i przepuszczenie przez tą całą armię jakiejś informacji, przedmiotu i innych jest prawdziwą sztuką. Możemy wyróżnić jakiś dominujący, ale paskudztwem byłoby opieranie się tylko na jednym.

Do reszty nie ustosunkuję się, bo nie pamiętam o co chodziło.

Odpowiedz do tematu