siemanko:) pisze aby zasięgnąć informacji czego tak naprawde brakuje młodzieży piszcie o wszystkim! moze nawet macie pomysły jak pomóc młodzieży? wkońcu to my będziemy juz za chwilę przyszłością narodu
phi młodzież która urodziła się koło 59 też miala byc przyszłoscia narodu......
czego brakuje mlodziezy..<mysli> nom mi np brakuje czasu; ochoty niekiedy; zycia na wiekszych obrotach; kasy na wycieczkie i kursy; swietego spokoju; programu do dekodowania filmow rmvb;
ładnej pogody.....
Mi, kiedy należałem jeszcze do młodzieży, brakowało miejsca, gdzie mogliśmy się spotykać i coś razem tworzyć, takiego swojskiego domu kultury, w którym uczymy się jakiś rzeczy jedni od drugich itp.
_________________ Pada śnieg, pada śnieg,dzwonią dzwonki sań. Co za radość, gdy saniami tak można jechać w dal
Mi, kiedy należałem jeszcze do młodzieży, brakowało miejsca, gdzie mogliśmy się spotykać i coś razem tworzyć, takiego swojskiego domu kultury, w którym uczymy się jakiś rzeczy jedni od drugich itp.
oooo tak tak właśnie, to jest to czego mi brakuje w moim mieście. nie ma takiego centrum dla młodzieży, gdzie byłaby czytelnia, warsztaty, spotkania tematyczne na przykład...
ech.
nie ma takiego centrum dla młodzieży, gdzie byłaby czytelnia, warsztaty, spotkania tematyczne na przykład...
Przydałoby się i u mnie. I dobrze by było, gdyby nie patrzono na ludzi, którzy tam przychodzą jak na potencjalnych wandali, a cały sprzęt byłby nietykalny, bo się może zniszczyć. A przecież tak ładnie wygląda na półce, gdy jest nowy.
Wg mnie właśnie brakuje wypełniania czasu, różnych ofert, możliwości spędzenia wolnego czasu dla młodzieży - miejsc, w których odbywałyby się zorganizowane spotkania, na których uczono by chociażby tańca, śpiewu itp. Oczywiście spotkania powinny być bezpłatne. Oprócz tego brakuje boisk. U nas, gdy tylko na dzielnicy stworzono porządne, takie z prawdziwego zdarzenia boisko do gry w piłkę nożną, do gry w kosza, to od razu młodzież popędziła na nie i spędza tam większość czasu, a Ci, co grać nie lubią to po prostu siadają na trybunach i kibicują swoim kolegom, i w ten sposób na dzielnicy zrobił się spokój.
_________________ 'jesteśmy jak bratki pośród pola chwastów'
'W głowie mi się przepaliły wszystkie bezpieczniki, szlag trafił święty spokój, roztrzaskał lczniki'
Gdy byłem nastolatkiem, to szczególnie w gimnazjum, brakowało przede wszystkim towarzystwa zainteresowanego spędzaniem czasu w ciekawszy sposób, niż palenie papierosów pod blokami i rozrabianie.
Colorblind napisał/a:
Oczywiście spotkania powinny być bezpłatne.
Czyli trzeba znaleźć kogoś, kto za darmo podejmie się uczenia tańca i śpiewu na takich spotkaniach. Trudna sprawa, bardzo trudna.
Miejsc takich jak porządne boisko u mnie od zawsze brakowało, a ulubionym zajęciem młodych ludzi często było picie i palenie pod blokami, nieraz do 2-3 w nocy. Boiska, domy kultury i inne miejsca są potrzebne, ale jak zwykle rozchodzi się o jedno - o pieniądze, których u nas zawsze brak.
_________________ Strong like the grass
Tall like a tree
Free like the wind
Eternally
Czyli trzeba znaleźć kogoś, kto za darmo podejmie się uczenia tańca i śpiewu na takich spotkaniach
Po to idą pieniądze z podatków na działalność kulturową, na działalność domów kultury, by te coś takiego potrafiły zorganizować za darmo. Co nie oznacza, że osoba, która prowadzi warsztaty robi to za free.
_________________ Pada śnieg, pada śnieg,dzwonią dzwonki sań. Co za radość, gdy saniami tak można jechać w dal
Czyli trzeba znaleźć kogoś, kto za darmo podejmie się uczenia tańca i śpiewu na takich spotkaniach. Trudna sprawa, bardzo trudna.
czemu? Niech państwo płaci osobie prowadzącej dane zajęcia, to, ze zajęcia będą bezpłatne nie oznacza od razu, że osoba prowadząca nie dostanie za swoją pracę pensji.
charon napisał/a:
ulubionym zajęciem młodych ludzi często było picie i palenie pod blokami, nieraz do 2-3 w nocy.
bo głównie też rozchodzi się o to, że młodzi ludzie nie mają innej alternatywy, i dlatego trzeba ją stworzyć - u nas na dzielnicy boisko odciągnęło od tego typu rozrywek.
_________________ 'jesteśmy jak bratki pośród pola chwastów'
'W głowie mi się przepaliły wszystkie bezpieczniki, szlag trafił święty spokój, roztrzaskał lczniki'
Po to idą pieniądze z podatków na działalność kulturową, na działalność domów kultury, by te coś takiego potrafiły zorganizować za darmo.
Tylko w naszym i nie tylko naszym państwie problemem jest to, że one idą, idą i dojść nie mogą. To już jest jednak oddzielnym tematem raczej.
Oczywiście tutaj się zgadzam, że jeżeli pieniądze są już ludzion zabierane, są obietnice, że pójdą na porządny cel, czyli m.in. właśnie na kulturę, to powinny tam iść. Tylko sami wiecie, jak to u nas z nimi jest.
_________________ Strong like the grass
Tall like a tree
Free like the wind
Eternally
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum