Stałem się ostatnio ofiarą mobbingu w mojej pracy ze strony jednej osoby która pracowała odemnie dłużej w moim miejscu pracy (współpracownik), od jakiegoś czasu szły pod moim adresem obelgi, ale ostatniego dnia mojej pracy (odeszłem bez informowania kierownictwa) nasiliły się i jeszcze usłyszałem kilka gróźb. Pytanie mam nastepujące - do kogo powinienem się zwrócić i w jaki sposób mogłby przebiegac proces wyegzekwowania odpowiedzialności karnej przez ową osobę.
Wysłany: 2007-08-31, 07:14
Pracownik, który wskutek mobbingu rozwiązał umowę o pracę, ma prawo dochodzić od pracodawcy odszkodowania w wysokości nie niższej niż minimalne wynagrodzenie za pracę.
Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę powinno nastąpić na piśmie z podaniem przyczyny (tj. dokładnego określenia na czym polegało zjawisko mobbingu).
Sprawy zwiazane z mobbingiem są bardzo skomplikowane - dlatego dobrze byłoby tutaj skorzystać z pomocy adwokata który specjalizuje się w prawie pracy.
_________________ gdy w sercu nosisz złość
zanim wyjdziesz stąd zraniony
zostaw wojnę bo,
bo dokończyć ją możemy kiedy wrócisz tu,
tylko wróć
Pracownik, którego spotyka nadużycie w pracy, powinien najpierw zgłosić się do związku zawodowego, a następnie do inspekcji pracy.
Przede wszystkim adwokat jest tutaj osobą niezbędną
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum