• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Candida  

Wysłany: 2007-09-19, 11:45   

bro napisał/a:
Jedyny program PO na dzień dzisiejszy to być przeciwko PiS

tak mysli 50% spoleczesntwa i jest to na swoj sposob zrozumiale chociaz swiadczy o sporej ignorancji. Program PO to program zakladajacy ciecia socjalne, obnizenie deficytu, mniejszy interwencjonizm pantwa. Sa to kierunki malo popularne spolecznie, zatem program nie jest lansowany przez media bo kto by o tym chcial slyszec? Wygodnym zdaje sie wiec fakt aby obrocic wszysko przeciwko Kaczorom.

bro napisał/a:
Na czym wg Ciebie polega polityka o charakterze izolacyjnym?

Polega na nieumiejetnym zawieraniu kompromisow na roznych szczeblach drabinki unijnej, np z ostanicyh dni sprzeciw przeciwko dniu kary smierci, ktory jest sprzeciwem irrajonalnym scisle podyktowanym kapania wyborcza. Po drugie obecnosc pani Fotygi, ktora z innymi, bylymi ministrami MSZ laczy jedynie posiadanie teczki. Po 3 przesuniecie srodka ciezkosci odpowiadajacego za ten resort na palac prezydecki, w kraju w ktorym to premier ma rzeczywista wladze a prezydent defacto poza kilkoma przypadkami pelni przedewszyskim funckje reprezentacyjna. Masz kilka przykladow w jaki spoisob ten resort funckjonuje, wszysko to prowadzi do pomniejszania glosu Polski na forum UE i nie mam tu na mysli weta bo w tym Polska jak juz pisalem jest "silna", ale przedewszyskim rozmowy w kuluarach, gdzie dyskretnie zalatwia sie wiekszosc spraw wspolnoty.

bro napisał/a:
To samo można powiedzieć o SLD, szczególnie po ostatnich roszadach.

LiD oczyszcza wlasne szeregi, ja mam na mysli programowe idee odnoszace sie do warstw spolecznych, ludzi mldoych i dobrze wyksztalconych.

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2007-09-19, 13:33   

bro napisał/a:
Jedyny program PO na dzień dzisiejszy to być przeciwko PiS

Przecież PiS i PO mają identyczny program, sam Roman Giertych to stwierdził.

Candida napisał/a:
tyle wypowiedzi bez argumentow?

A niby to jest argument:
Candida napisał/a:
Uczynie to poniewaz wierze ze nasz kraj mozna wzniesc ponad depresje, niziny, wyzyny i wkoncu Rysy. Mozna chociaz bedzie to proces szalenie trudny i czesto wymagajacy wyrzeczen. PO inwestuje przedewszysjkim w ludzi mlodnych, inteligetnych ktorzy sa w stanie dac cos od siebie zanim wyciagna rece do panstwa.

I na temat:
MarSla napisał/a:
Jak waszym zdaniem wyglądamy w oczach innych krajów europy?

Prawdopodobnie nie wyglądamy, bo niewielu ludzi interesuje się sytuacją polityczną w innych krajach. Oczywiście słyszą o folklorze w stylu "Ogłosimy Jezusa Królem Polski", ale takie rzeczy to się dzieją wszędzie (choćby senator pozywający Boga czy kandydatka do parlamentu obiecująca ileś tam tysięcy orgazmów). Afery i kryzysy też nie są jedynie Polską specjalnością. Tak jak Was nie obchodzi sytuacja w Belgii tak Belgów nie obchodzi sytuacja w Polsce.

bro  

Wysłany: 2007-09-19, 13:36   

Candida napisał/a:
jest to na swoj sposob zrozumiale

szczególnie, że przez ostatnie 2 lata nic nie zrobili

Candida napisał/a:
Program PO to program zakladajacy ciecia socjalne, obnizenie deficytu, mniejszy interwencjonizm pantwa.

Kiełbasa wyborcza

Candida napisał/a:
ktory jest sprzeciwem irrajonalnym

Bzdura, przecież było tłumaczone dlaczego, co jak co i były to racjonalne powody. Zresztą się nie dziwię, z jednej strony przeciw karze śmierci, z drugiej aborcja i eutanazja. Jakoś mi się nie dziwi. Poza tym co wynika z takiego dnia?? Nic. No ale oka, nawet jeśli ktoś się nie zgadza z decyzją PL to tak czy siak jest to totalna pierdoła. Na dobrą sprawę to nie jest ważne.

Candida napisał/a:
. Po drugie obecnosc pani Fotygi, ktora z innymi, bylymi ministrami MSZ laczy jedynie posiadanie teczki

Znowu hasła. Każdemu można coś takiego powiedzieć. O dziwo jakoś trudno zauważyć, że w końcu mamy jakiś głos w UE, że nagle się okazało, że PL nie jest tylko krajem, który siedzi cicho i można go zlewać.

Candida napisał/a:
Po 3 przesuniecie srodka ciezkosci odpowiadajacego za ten resort na palac prezydecki, w kraju w ktorym to premier ma rzeczywista wladze a prezydent defacto poza kilkoma przypadkami pelni przedewszyskim funckje reprezentacyjna

Jakoś nie zauważyłem, aby było przesunięcie na pałac prezydencki. Zresztą skoro prezydent ma funkcję reprezentatywną to do sprawy związanych z zagranicą jak najbardziej się nadaje.

Candida napisał/a:
ja mam na mysli programowe idee odnoszace sie do warstw spolecznych, ludzi mldoych i dobrze wyksztalconych.

Znowu kiełbasa, wszyscy tak mówią.

Candida  

Wysłany: 2007-09-19, 15:53   

no to po kolei.

kenusarf napisał/a:
Przecież PiS i PO mają identyczny program, sam Roman Giertych to stwierdził.

jesli Giertych jest dla Ciebie autorytetem to ambitny czlowiek z Ciebie.

kenusarf napisał/a:
A niby to jest argument:

z szerokiej wypowiedzui zacytowales fragment bedacy jedynie podsumowaniem mojej subiektywnej wizji przyszlosci, w ktora wierze, a wiara jest dzis niezbedna aby bawic sie polityczne rozwazania. Manipulacja. JEsli chcesz polemizowac, cytuj szezej a z pewnoscia Ci odpowiem.

bro napisał/a:
Candida napisał/a:
Program PO to program zakladajacy ciecia socjalne, obnizenie deficytu, mniejszy interwencjonizm pantwa.

Kiełbasa wyborcza

to jakis zart? ciecia socjalne to dla Ciebie kielbasa wyborcza? w Kraju tkwiacym w socjalistycznej mentalnosci, gdzie 18 mld zlotych idzie na nierentowne gornictwo, a jedynie 0.5 mld na komputeryzacje szkol, gdzie tylko 21% ludzi uwaza ze powinnismy kierowac sie w zyciu zasada "kazdemu wobec jego wysilku", Ty mowisz ze ciecia socjalne sa popularnymi ideaami? W kraju w ktorym jest 2 razy wiecej recistow niz w innych krajach roizwinietych, odbieranie pieniedzy ludziom i inwestowanie ich ma zjednywac sobie wyborcow?

bro napisał/a:
Bzdura, przecież było tłumaczone dlaczego, co jak co i były to racjonalne powody. Zresztą się nie dziwię, z jednej strony przeciw karze śmierci, z drugiej aborcja i eutanazja. Jakoś mi się nie dziwi. Poza tym co wynika z takiego dnia?? Nic. No ale oka, nawet jeśli ktoś się nie zgadza z decyzją PL to tak czy siak jest to totalna pierdoła. Na dobrą sprawę to nie jest ważne.

Retoryka prosto z konferecnji PiS. Tu nie chodzi o to co taki dzien wnosi do kalendarza, tylko o sam fakt osiagania kompromisu, jesli reszta panstw sie zgadza za taki dzien, a Polska jest przeciwko, chociaz wie ze swoim stanowiskiem nic nie osiagnie, to co taka manifestacja zdania ma na celu? Pokazanie sily? Dlaczego ta sila nie zostala pokazana kiedy chodzilo o negocjacje w sprawie polowu dorsza na baltyku?

bro napisał/a:
Znowu hasła. Każdemu można coś takiego powiedzieć. O dziwo jakoś trudno zauważyć, że w końcu mamy jakiś głos w UE, że nagle się okazało, że PL nie jest tylko krajem, który siedzi cicho i można go zlewać.

przeczytaj jeszcze raz moja poprzednia wypowiedz a zauwazysz ze nie masz racji. Fotyga to fatalny minister, i mowia o tym takie autorytety jak Bartoszewski, ktory w zyciu wiecej zrobil dla Polski niz Kaczynski ktory mu odnczenia za wyzej wspomniana krytyke odebral. Ta Pani miala gwarantowac wplywy predydeckie i uczynila to. gdyby nie to, predydent bylby na tyle malo wyrazisty ze nawet nie bylyby zachowane pozory sprawowania przez niego urzedu.

bro napisał/a:
Jakoś nie zauważyłem, aby było przesunięcie na pałac prezydencki. Zresztą skoro prezydent ma funkcję reprezentatywną to do sprawy związanych z zagranicą jak najbardziej się nadaje.

hehe :) jesli uwazasz ze na szczyt UE gdzie podejmowane sa newralgiczne z punktu widzenia interesu panstwa decyzje, pozadana jest funkcja reprezentacyjna, to moze wyslemy Pierwsza Dame, wkoncu ona tez pelni funkcje reprezentacyjna. A pozniej sie dziwic ze jeden z drugim premierem dzwonia do J. Kaczysnkiego za plecami predydenta.

bro napisał/a:
Znowu kiełbasa, wszyscy tak mówią.

moze wszyscy tak mowia, tylko ze PiS delegowal w swych rzadach Giertycha do MEN, czlowieka bez kompetencji ktory identyfikuje sie z pogladami ojca, w ramach ktorych teoria ewolucji jest klamstwem, a czlowiek zyl wsrod dinozaurow.
Ostatnio zmieniony przez Candida 2007-09-19, 15:54, w całości zmieniany 1 raz  

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2007-09-19, 15:53   

Candida napisał/a:
tak mysli 50% spoleczesntwa i jest to na swoj sposob zrozumiale chociaz swiadczy o sporej ignorancji. Program PO to program zakladajacy ciecia socjalne, obnizenie deficytu, mniejszy interwencjonizm pantwa. Sa to kierunki malo popularne spolecznie, zatem program nie jest lansowany przez media bo kto by o tym chcial slyszec?

Przepraszam, to media organizują partiom kampanie wyborcze, czy same partie się tym zajmują?
Jakoś nie zauważyłam, by PO w swoim programie wyborczym choć słowem wspomniała o wymienionych przez Ciebie cięciach socjalnych, obniżeniu deficytu itd., choćby nie wiem jak niepopularny był to kierunek. Jedyne, o czym PO grzmi głośno to to, że w Polsce ma się żyć lepiej i na dowód tego wyborcy mogą oglądać spoty z taśmami Rydzyka w tle. IMO ewidentnie wygląda to na założenie, że wystarczy psy wieszać na PiSie i być przeciwko, by być dobrym kandydatem, a przynajmniej na tyle dobrym, by móc podarować sobie sensowny i - przede wszystkim - jasno sformułowany program wyborczy.

"czasem mam ochotę ich wszystkich obrzygać"

grlało, matulu

nie^znajomy  

Wysłany: 2007-09-19, 15:54   

jak narazie rząd jest do kitu ale ja nic na to nie moge

Candida  

Wysłany: 2007-09-19, 15:58   

sis napisał/a:
Przepraszam, to media organizują partiom kampanie wyborcze, czy same partie się tym zajmują?
Jakoś nie zauważyłam, by PO w swoim programie wyborczym choć słowem wspomniała o wymienionych przez Ciebie cięciach socjalnych, obniżeniu deficytu itd., choćby nie wiem jak niepopularny był to kierunek. Jedyne, o czym PO grzmi głośno to to, że w Polsce ma się żyć lepiej i na dowód tego wyborcy mogą oglądać spoty z taśmami Rydzyka w tle. IMO ewidentnie wygląda to na założenie, że wystarczy psy wieszać na PiSie i być przeciwko, by być dobrym kandydatem, a przynajmniej na tyle

sporo racji masz, zreszta nie uwazam ze PO to partia idealna, taka napewno nie jest zwlaszcza po ostanim piatku. Spoty adresowane sa dzis do ok 30-40 % ludzi ktorzy nie sa zdecydowani na kogo glosowac, sa to ludzie czesto o umiarkowanych pogladach dlatego kampania negatywna ma tu sens. Ludzie ktorzy z natury sa liberalni i konserwatywni wiedza na kogo glosowac, podobnie jak ludzie wyznajacy skrajnie prawicowe, czasem nawet zaczerpniete z dwodziestolecia miedzywojennego hasla, rowniez wiedza na kogo oddac glos.

Dzis media sa wiadaca wladza, i to one w duzym stopniu organizuja kapnaie, tak jest poprostu. Wystarczy ze stosunek wladz do opozycji bedzie w programach publicystycznych wynosil 70 do 30 na korzysc wladzy a wyniki odrazu im wywinduja.

kenusarf  

Wysłany: 2007-09-19, 16:28   

Candida napisał/a:
jesli Giertych jest dla Ciebie autorytetem to ambitny czlowiek z Ciebie.

Jaki związek ma ambicja z posiadanymi autorytetami?
Candida napisał/a:
z szerokiej wypowiedzui zacytowales fragment bedacy jedynie podsumowaniem mojej subiektywnej wizji przyszlosci, w ktora wierze, a wiara jest dzis niezbedna aby bawic sie polityczne rozwazania. Manipulacja.

Z szerokiej Twojej wypowiedzi zacytowałem fragment, w którym popierasz wybraną partię, nie popierając tego żadnymi argumentami i zestawiłem z innym fragmentem, w którym żądasz argumentów od innych... Teraz znowu piszesz, że wiara jest niezbędna, aby bawić się w politykę i znowu zero argumentów. Nie jesteś trochę bezczelny żądając argumentów od innych?
sis napisał/a:
jakoś nie zauważyłam, by PO w swoim programie wyborczym choć słowem wspomniała o wymienionych przez Ciebie cięciach socjalnych, obniżeniu deficytu itd.,

A czytałaś program wyborczy PO, czy tylko spoty oglądasz?

sis  

Wysłany: 2007-09-19, 17:07   

kenusarf napisał/a:
A czytałaś program wyborczy PO, czy tylko spoty oglądasz?
Czytałam i na PO głosować nie zamierzam, ale starałam się również postawić w roli wyborcy niezdecydowanego i niezadowolonego z dotychczasowych rządów, na decyzję którego wpływ ma przede wszystkim ta medialna część kampanii.
Aż takim naiwnym dziewczęciem nie jestem, by oczekiwać od prowadzącej kampanię partii bezwzględnej szczerości i otwartego głoszenia poglądów, które raczej nie przysporzyłyby jej oszałamiającego poparcia społecznego, ale kampania prowadzona przez PO to szczyt minimalizmu, który trudno nawet kiełbasą nazwać. Mnie osobiście kampania medialna wymierzona przede wszystkim w PiS i okraszona bzdurnym zdaniem "by w Polsce żyło się lepiej" (tia, "by na świecie nie było wojen") irytuje, ale podejrzewam, że na wielu zadziała.

grlało, matulu

MarSla  

Wysłany: 2007-09-19, 17:29   

mampytanie napisał/a:
A ja mam pytanie do forumowiczów...

Kto z Was, którzy ukończyli 18 rok życia, mają zamiar wziąć udział w wyborach? Czynnie, albo też biernie ?

A ja mam pytanie do mampytanie. Jak można brać bierny udział w wyborach?? :/

bro  

Wysłany: 2007-09-19, 17:47   

Candida napisał/a:
to jakis zart? ciecia socjalne to dla Ciebie kielbasa wyborcza? w Kraju tkwiacym w socjalistycznej mentalnosci, gdzie 18 mld zlotych idzie na nierentowne gornictwo, a jedynie 0.5 mld na komputeryzacje szkol, gdzie tylko 21% ludzi uwaza ze powinnismy kierowac sie w zyciu zasada "kazdemu wobec jego wysilku", Ty mowisz ze ciecia socjalne sa popularnymi ideaami? W kraju w ktorym jest 2 razy wiecej recistow niz w innych krajach roizwinietych, odbieranie pieniedzy ludziom i inwestowanie ich ma zjednywac sobie wyborcow?

To jakiś żart? Twierdzisz, że jakaś partia nie mówi o tym, że będzie mniejszy deficyt budżetowy i w ogóle będzie cudownie w PL? Piszesz mi o jakiś rzeczach, do których w ogóle PO nie przykładała ręki przez 2 lata, a na koniec do tego sama głosowało na odpisanie od podatku 1200 zł (nie będę sprawdzał czy dokładnie tyle) od każdego dziecka, które rodzina posiada. I Ty mi mówisz, że chce zrobić cięcia socjalne?? :zdziwko:

Candida napisał/a:
Tu nie chodzi o to co taki dzien wnosi do kalendarza, tylko o sam fakt osiagania kompromisu, jesli reszta panstw sie zgadza za taki dzien, a Polska jest przeciwko, chociaz wie ze swoim stanowiskiem nic nie osiagnie, to co taka manifestacja zdania ma na celu? Pokazanie sily? Dlaczego ta sila nie zostala pokazana kiedy chodzilo o negocjacje w sprawie polowu dorsza na baltyku?

Znaczy się dlatego, że nasi mają inne zdanie niż reszta to mamy przyjąć zdanie reszty? To może w ogóle wycofajmy jakiekolwiek nasze zdanie i przyjmujmy automatycznie to co większość UE zagłosuje, wtedy dojdziemy do kompromisu i wszyscy będą nas kochać i uwielbiać, że jesteśmy tacy pro, tacy UE i już niezaściankowi. Siła nie została pokazana w kwestii dorszów i to jest wielki minus, jeno z drugiej strony była w kwestii pierwiastka, w kwestii dogadywania się o energię UE z Rosją, ale spoko, rząd jest wulgarnie ciałem kroczowym faceta.

Candida napisał/a:
Retoryka prosto z konferecnji PiS

Ja Cię nie obrażam.

Candida napisał/a:
i mowia o tym takie autorytety jak Bartoszewski

"mówi o tym taki autorytet jak Bartowszewski"

Candida napisał/a:
ktory w zyciu wiecej zrobil dla Polski niz Kaczynski ktory mu odnczenia za wyzej wspomniana krytyke odebral

Jak na konferencji PO. Możesz mi wytłumaczyć co ma zabranie odznaczenia do tego jak działa MSZ? Bo staram się i nie mogę znaleźć korelacji.

Candida napisał/a:
Ta Pani miala gwarantowac wplywy predydeckie i uczynila to. gdyby nie to, predydent bylby na tyle malo wyrazisty ze nawet nie bylyby zachowane pozory sprawowania przez niego urzedu.

Strasznie niezrozumiałe to dla mnie jest. Możesz jak 3 latkowi wytłumaczyć o co Ci chodzi?

Candida napisał/a:
A pozniej sie dziwic ze jeden z drugim premierem dzwonia do J. Kaczysnkiego za plecami predydenta.

Gdzie kto stoi i czy za plecami czy przed plecami mnie to nie obchodzi. Z drugiej strony rzeczywiście jest to straszne, że osoby decydujące kontaktują się z szefem rządu, nie rozumiem jak oni śmieli się w ogóle go pytać o zdanie.

Candida napisał/a:
tylko ze PiS delegowal w swych rzadach Giertycha do MEN,

Dziwne, że ja PiS proponowało koalicję PO to jakoś im się nie chciało za to wziąć, ale spoko. To winna innych, oni to zrobili, PO nic nie zrobiła.

Candida napisał/a:
identyfikuje sie z pogladami ojca, w ramach ktorych teoria ewolucji jest klamstwem, a czlowiek zyl wsrod dinozaurow

Sprawdź najpierw dokładnie wypowiedzi, okay?

Candida napisał/a:
Spoty adresowane sa dzis do ok 30-40 % ludzi ktorzy nie sa zdecydowani na kogo glosowac, sa to ludzie czesto o umiarkowanych pogladach dlatego kampania negatywna ma tu sens

To nie jest kampania dla niezdecydowanych, tylko dla tych, którym z jakiś powodów nie spodobał się PiS i ich rządy.

Candida napisał/a:
Dzis media sa wiadaca wladza, i to one w duzym stopniu organizuja kapnaie, tak jest poprostu. Wystarczy ze stosunek wladz do opozycji bedzie w programach publicystycznych wynosil 70 do 30 na korzysc wladzy a wyniki odrazu im wywinduja.

Nie przesadzajmy, media bardzo dobrze sterują ludźmi, ale w czasie komuny sporo osób wiedziało, że "nie oglądaj telewizji bo będziesz mieć w głowie glizdy". A jak pokazały ostatnie wybory to manipulowanie nie jest takie znowu łatwe.

Problem w tym całym czasie rządów i kampanii jest to, że media zajmują się totalnymi pierdołami, jakieś tam Tinki pierdu pierdu, jakieś inne, a nie zajmują się poważnymi pytaniami i materiałami

"Nie wierzę politykom" jak to śpiewał Tomek Lipiński, a potem grał na wiecach PO :/

[ Dodano: 2007-09-19, 18:48 ]
MarSla napisał/a:
Jak można brać bierny udział w wyborach??

Kandydować.

[ Dodano: 2007-09-19, 18:53 ]
sis napisał/a:
Czytałam

Rozumiem, że masz na myśli program z 19 stycznia 2001 roku, bo innego na stronie internetowej nie znalazłem.

kenusarf  

Wysłany: 2007-09-19, 18:06   

bro napisał/a:
PO nie przykładała ręki przez 2 lata, a na koniec do tego sama głosowało na odpisanie od podatku 1200 zł (nie będę sprawdzał czy dokładnie tyle) od każdego dziecka, które rodzina posiada. I Ty mi mówisz, że chce zrobić cięcia socjalne??

To akurat jest obniżenie podatku, a nie wydatek socjalny, za nic nierobienie przez 2 lata odpowiada rząd nie opozycja, a jak już się chce coś PO wypominać to lepiej głosowanie za becikowym...
sis napisał/a:
Aż takim naiwnym dziewczęciem nie jestem, by oczekiwać od prowadzącej kampanię partii bezwzględnej szczerości i otwartego głoszenia poglądów, które raczej nie przysporzyłyby jej oszałamiającego poparcia społecznego

A czemu nazywasz to naiwnością? Ja uważam, że jak chcę poprzeć jakąś partię za jej poglądy to ona nie powinna ich wstydzić, bo jeżeli zagłosuję na nią Ci, którzy o tych poglądach nie wiedzieli to kogo ona będzie reprezentować?

bro  

Wysłany: 2007-09-19, 18:14   

kenusarf napisał/a:
To akurat jest obniżenie podatku, a nie wydatek socjalny

Zgoda, zagalopowałem się.

kenusarf napisał/a:
za nic nierobienie przez 2 lata odpowiada rząd nie opozycja

Ale mi nie chodzi o to, że rząd nic nie robił, tylko że PO nic nie zrobiła, a była drugą najliczniejszą partią w tym sejmie.

sis  

Wysłany: 2007-09-19, 18:33   

kenusarf napisał/a:
A czemu nazywasz to naiwnością? Ja uważam, że jak chcę poprzeć jakąś partię za jej poglądy to ona nie powinna ich wstydzić, bo jeżeli zagłosuję na nią Ci, którzy o tych poglądach nie wiedzieli to kogo ona będzie reprezentować?

ależ Frasunku, szczerość podczas kampanii wyborczej Ci się marzy? takie rzeczy to tylko w Erze ;>
Cytat:
Rozumiem, że masz na myśli program z 19 stycznia 2001 roku, bo innego na stronie internetowej nie znalazłem.
i owszem, myślisz, że przez ten czas zmienił się on drastycznie? Jeśli tak, to wypadałoby go zaktualizować.

grlało, matulu

bro  

Wysłany: 2007-09-19, 18:37   

W sumie fakt, przez 6 lat nie wiele się zmieniło. PiS jak rządził tak rządzi itd. itp.

Odpowiedz do tematu