kiedy zaczyna się a kiedy kończy życie?jeśli początkiem jest zapłodnienie to końcem unicestwienie komórek do ostatniej (w grobie),a nie sam moment śmierci i wówczas organy przeszczepione komuś kontynuują życie i osoba z tym organem jest dwoma osobami i powinna mieć dwie tożsamości(dwa dowody np.)Jeśli śmierć (ostatnie tchnienie) jest końcem życia to jego początkiem jest poród i pierwsze tchnienie.Kościół sam sobie zaprzecza propagując oddawanie narządów a zabraniając aborcji.
[ Dodano: 2006-11-20, 12:13 ] emka07, co Wy na to?
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2006-11-20, 16:37
Cytat:
emka07, co Wy na to?
Że kiepsko u Ciebie z logiką...
emka07 napisał/a:
jeśli początkiem jest zapłodnienie to końcem unicestwienie komórek do ostatniej (w grobie)
Życie to jest funkcja. Zapłodniona komórka już funkcjonuje, dzieli się, jest też nośnikiem unikalnego DNA. To w DNA jest zawarty opis struktury człowieka, a organizm to jest struktura.
emka07 napisał/a:
Jeśli śmierć (ostatnie tchnienie) jest końcem życia to jego początkiem jest poród i pierwsze tchnienie
dla mnie oczywiste jest ze zycie zaczyna sie od poczecia.
a koniec< wydaje mi sie ze wtedy gdy mozg przestaje funkcjonowac. osoba umiera razem ze swoim mozgiem i w innych organach osobowosci czlowieka bym nie szykal
_________________ W świcie pełnym absurdów na próżno doszukiwać się jakiejś logiki
Cóż. Z mojego katolickiego punktu widzenia, to człek dostaje duszę w momencie zapłodnienia. A potem dusza sie wypina i sobie idzie up stairs.
A z tego biologicznego punktu widzenia... To życie zaczyna sie od zapłodnienia, ponieważ wtedy dwie gamety łączą się w jedną komórkę i ona, jako już osobny organizm rozpoczyna wszystkie swoje funkcje.
I to nie jest tak, że śmierć to unicestwienie komórek. Zakładając, ze osoba nie oddała zadnych organów, to końcem życia jets moment w którym wszystkie substancje potrzebne do przeprowadzania reakcji życiowych (głupie określenie) się wyczerpują i nie ma wyjścia innego jak samostrawienie. A zakładając, ze organ został oddany, to w innym organiźmie jest sterowany przed inny mózg, prawda? Więc osobne życie.
_________________ A za zakrętem czekał... Kret!
+___+
Dobry Kret nie jest zły
Sprecyzujmy sobie. Życie według medycznego punktu widzenia zaczyna się od chwili zapłodnienia komórki jajowej, powstaje wtedy tzw. zygota(zapłodniona komórka). Koniec życia następuje z chwilą zaprzestania pracy mózgu nie z chwilą zatrzymania akcji serca. Czyli
dr frasunek napisał/a:
Tylko że życie to coś więcej niż oddychanie...
jest jak najbardziej na miejscu i to nie tylko z medycznego punktu widzenia.
Całość naszej egzystencji na tym świecie jest zapisana w kodzie DNA . Czyli po krótce nasze choroby, zdolność myślenia, czas życia itp.
Tak to wygląda w skrócie z medycznego punktu widzenia a wszystkie inne aspekty natury religijnej czy etycznej no cóż jest ich tyle ile każdy z nas ma do powiedzenia.
_________________ "Musisz żyć dla innych, jeśli chcesz żyć z pożytkiem dla siebie"
Seneka
Wysłany: 2006-12-03, 12:15
Polecający: myszka mi poleci(a)ła...
Co do początku życia, to jestem za momentem zapłodnienia.
Co do końca, to widzę tu dwie opcje:
1. życie jako człowiek/dusza - kończy się kiedy mózg przestaje funkcjonować
2. życie jako funkcja biologiczna - kończy się gdy ostatnia komórka przestaje funkcjonować
do pkt 2; w tym toku myślenia, kiedy umiera człowiek (->pkt 1), a żyją (biologicznie) jeszcze jego narządy, to zycie się nie kończy (dla narządów przeszczepionych).
emka07 napisał/a:
osoba z tym organem jest dwoma osobami i powinna mieć dwie tożsamości
To jest dość ciekawy temat; czytywałem o ludziach, którzy po otrzymaniu jakichś narządów, przypominali sobie sytuacje z życia dawcy (twarze, miejsca itp.), choć wcale go nie znali.
_________________ "Mądry nie jest ten, który martwi się z powodu niedostatku, lecz ten, który cieszy się z tego co ma."
Lubię internet, bo w internecie nikt nie wie, że jestem psem
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum