Wysłany: 2007-07-15, 12:58
Polecający: google.pl --> forum wielotematyczne
Jak dla mnie ta dyskusja może trwać przez czas bliżej nieokreślony, bo argumenty są po jednej i po drugiej stronie. Jednak nigdy nie wyeliminujemy rasizmu do końca, ani nie zmienimy historii, tym bardziej nie możemy stwierdzić tego, że czarni by na nas napadli gdyby szybciej się rozwinęli. A długo można by polemizować, która rasa bardziej musi się wstydzić swoich czynów, ale za to wiadomo, że wszystkie rasy mają jakieś "grzeszki" na swoim koncie - dlatego wasza dyskusja jest bezproduktywna. A co do tematu to rasizmu nigdy do końca nie wyeliminujemy, ponieważ nawet gdybyś wyeliminował jego zwolenników i członków organizacji rasistowskich w USA, czy gdziekolwiek indziej, to idea rasizmu dawno temu stworzona, przetrwa. To jest na tej samej zasadzie, na której działa nazizm, Hitler, który był liderem tego toku myślenia już prawdopodobnie nie żyje, ale naziści są nadal, ponieważ nadal żyją ludzie wierni jego ideom.
_________________ .
..
...
....
Whatever...
Ostatnio zmieniony przez Illidan 2007-07-26, 12:37, w całości zmieniany 1 raz
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-07-15, 16:17
IMO nie zupełnie. To jest forum młodzieżowe, pełno tu gimnazjalistów, więc lepiej nie pozostawiać wrażenia, że rasizm to coś więcej niż tylko uprzedzenia. Zwłaszcza, że mamy/mieliśmy tu rasistę zaawansowanego wiekowo, który prawdopodobnie liczył, że kogoś "zwerbuje".
ale nie odnosi sie to do przypadkow, gdy ktos jedyne co jest w stanie wyprodukowac ,to: "zgadzam sie z poprzednikiem" bez wlasnego uzasadnienia lub nielogicznie powiela czyjes, wczesniej uzyte sformulowania..
Wysłany: 2007-07-15, 16:49
Polecający: Dzięki Google i Mojej Wyobraźni
Ja jestem bardzo tolerancyjna osoba . Odnosci sie to do jak i koloru skory , religi , orietacji seksualnej czy tam czegokolwiem ... Po prostu nie przeszkadzaja mi tacy ludzie ... Nic mi nie zrobli , a jezeli ktos wyzywa białasow ( tzn. nas ) to musi miec do tego powodow . To tak samo jakbysmy sie przezywali z kolezanka lub kolega ...
jezeli ktos wyzywa białasow ( tzn. nas ) to musi miec do tego powodow .
a ty myślisz, że rasiści wyzywają sie bez powodów... oni maja mnustwo pwoodów by nienawidzieć innej rasy...
anus_ka89 napisał/a:
To tak samo jakbysmy sie przezywali z kolezanka lub kolega ...
właśnie to nie to samo... bo jeżeli koleżanka jest biała tak jak ty to jest spoko... ale jezeli koleżanka jest czarna to nazwą cię rasistką... to paranoja, ale do czegoś takiego się zbliżamy... czarni są bardzo uczuleni na rasizm pod swoim adresem (i poprzez ich historię jestem w stanie to w jakiś tam sposób zrozumieć)... zwróc murzynowi uwagę na ulicy np. za to, ze wyrzucił papier na ulicę czy chodnik... nie zdziw się jak zacznie cię wyzywać od rasistowskich szmat...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-07-22, 11:02
naya napisał/a:
czarni są bardzo uczuleni na rasizm pod swoim adresem (i poprzez ich historię jestem w stanie to w jakiś tam sposób zrozumieć)... zwróc murzynowi uwagę na ulicy np. za to, ze wyrzucił papier na ulicę czy chodnik... nie zdziw się jak zacznie cię wyzywać od rasistowskich szmat...
Takie generalizowanie to pierwszy krok do rasizmu. Już nie mówiąc, o tym, że słowo murzyn może być uznane za obraźliwe.
tylko wtedy gdy wypowie je biały... tak samo słowo białas czy żółtek nie jest obraźliwe gdy wymawia je osoba tej rasy ale gdy wypowie je ososba innej rasy może być to obelga... dla mnie jest bez różnicy czy słowo białas jest wypowiedziane przez białego, żółtego czy czarnego oznacza zawsze jedno i to samo z takim samym nacechowaniem emocjonalnym... tak samo i murzyn... czy za każdym razem muszę mówić afroamerykanin czy rdzenny mieszkaniec Afryki itp.itd. ... tylko dlatego, że jestem biała i w moich ustach słowo murzyn może ktoś odebrać jako obelgę ?...
_________________ "Jesteśmy tym, co robimy, jesteśmy naszymi tajemnicami. Ja jestem sumą moich grzechów, tak właśnie! Chcesz poznać mnie, musisz poznać moje grzechy." T.Dekker
\czarni są bardzo uczuleni na rasizm pod swoim adresem (i poprzez ich historię jestem w stanie to w jakiś tam sposób zrozumieć)... zwróc murzynowi uwagę na ulicy np. za to, ze wyrzucił papier na ulicę czy chodnik... nie zdziw się jak zacznie cię wyzywać od rasistowskich szmat...
jak podlecisz do niego i powiesz: "podnieś ten papierek z asfaltu" to może cię źle zrozumieć.
p.s.
popracuj nad pisownią
No tolerancja przede wszystkim, ale jezeli ktos wykorzystuje to ze niby jest przesladowany szykanowany etc to juz przegiecie tak tak sa tacy ludzi : | Wiec proponuje wszechogarniety chillout i wyczucie w dobieraniu slow =]
Ja tam wszystkich nazistów rasistów i inne gówno wysłał na sybir albo zabił. Taka głupota to po prostu choroba! Jak można kogoś uważać za gorszego po rozpoznania koloru skóry! To żałosne...
_________________ ...Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Więc ci rzuciłem marzenia pod stopy;
Stąpaj ostrożnie, stąpasz po marzeniach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum