• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

focus  

Wysłany: 2007-01-10, 10:03   Rasizm

W dzisiejszym świecie często spotykamy się z objawami nietolerancji, prześladowania. Przejawy te spowodowane są różnicami pomiędzy nami. Często prześladowani są homoseksualiści, metroseksualiści, osoby o innych przekonaniach. Często prześladowane są osoby odmiennej rasy, innego koloru skóry od nas. Uważani są za coś gorszego. Takich przypadków mamy wiele także w futbolu. W sezonie 2002/2003 w meczu elitarnej Champions League pomiędzy Internazionale FC oraz Newcastle United, Ivan Ramiro Cordoba oraz Christian Vieri mocno poprzetrącali i wyzwali napastnika angielskiej drużyny Lomanę Tresora Lue Lue. Innym przykładem jest chociażby obrzucenie bananami ówczesnego napastnika Polonii Warszawa - Emmanuela Olisadebe. Co myślicie o rasizmie? Jak można wyeliminować rasizm z naszego życia? Ja postanowiłem ustawić sobie avatar z przesłaniem. Znalazłem to gdy w wyszukiwarce 'Google' wpisałem hasło "Stand up Speak up" (antyrasistowska akcja), to właśnie ten znaczek wyświetlił mi się. Postanowiłem zapisać go na dysku i obrobić, tak by spełniał wymogi rozmiarowe i 'wagowe'. W podpisie wpisałem hasło, które ma na celu sprzeciw przeciwko rasizmowi.

kenusarf  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2007-01-10, 16:08   

focus napisał/a:
Często prześladowani są homoseksualiści, metroseksualiści,

Pierwsze słyszę o prześladowaniu metroseksualistów...
focus napisał/a:
Takich przypadków mamy wiele także w futbolu.

Piłkarzem nie zostaje się ze względu na inteligencję to i nie brak zwykłej hołoty wśród piłkarzy.
focus napisał/a:
W sezonie 2002/2003 w meczu elitarnej Champions League pomiędzy Internazionale FC oraz Newcastle United, Ivan Ramiro Cordoba oraz Christian Vieri mocno poprzetrącali i wyzwali napastnika angielskiej drużyny Lomanę Tresora Lue Lue.

A to pewne niewiele wspólnego z rasizmem. W Interze na pewno wtedy byli też czarnoskórzy piłkarze i im Cordoba i Vieri pewnie nic nie zrobili. To jest tylko przejaw sportowej postawy w zawodowym futbolu. Co różnica w czy ramach prowokowanie nazwie się kogoś "czarną małpą" czy "skurwysynem"? Czy skopany przeciwnik będzie czarny czy biały?
focus napisał/a:
Co myślicie o rasizmie? Jak można wyeliminować rasizm z naszego życia? Ja postanowiłem ustawić sobie avatar z przesłaniem.

No to kwestia rasizmu w Polsce na pewno została rozwiązana.... awatar z przesłaniem... imponujące...

focus  

Wysłany: 2007-01-10, 17:53   

Cytat:
Fajnie

O co Ci chodzi?
dr frasunek napisał/a:
Pierwsze słyszę o prześladowaniu metroseksualistów...

Zobacz ile osób za pedała etc. uważa C.Ronaldo, który jest właśnie metroseksualny.

Katharsis  

Wysłany: 2007-01-10, 18:10   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

focus napisał/a:
Co myślicie o rasizmie?

:/
Nie jestem rasista, jestem dosyc tolerancyjny. Nie lubie tylko tych... amerykanskich murzynow sadzacych, ze sa lepsi od bialych...
Do czarnych nie mam nic przeciwko, ale mam cos przeciwko czarnym uwazajacych sie za lepszych, jestesmy w koncu prawie (biologia) tacy sami :)
focus napisał/a:
pedała

geja...

W Niemczech zyje troche wiecej czarnych, Chinczykow itp. niz w Polsce. Ogolnie sa tolerowani przez spoleczenstwo, ale wiadomo... zdarzaja sie wypadki, przewaznie to nacjonalisci zaczepiaja... :(
W klasie rownoleglej jest jeden czarny chlopak, moze ze 3 jest w calej szkole :) Nie wydaje mi sie, zeby mieli wieksze problemy z... tolerancja, niz ja, Polak w Niemczech :)

jusia_like  

Wysłany: 2007-01-10, 18:20   
   Polecający: Google

focus napisał/a:
Co myślicie o rasizmie?

Jest to problem z pewnością duży... ale czy pojedyncza osoba ma na niego wpływ? - to wypływa z ludzkich umysłów i ciemnoty.... Zaden inteligentny człowiek nie postępuje tak/...
focus napisał/a:
Jak można wyeliminować rasizm z naszego życia?

zacznijmy od tego że w moim zyciu nie ma rasizmu...ja nie traktuje ludzi na lepszych ; gorszych...pod wzgledem rasy oczywiscie ;] ale nie wiem czy istnieje jakies zlote remedium na ten problem- bo jeest to problem jednostkowy

kenusarf  

Wysłany: 2007-01-10, 18:21   

focus napisał/a:
Zobacz ile osób za pedała etc. uważa C.Ronaldo, który jest właśnie metroseksualny.

Biedny prześladowany C.Ronaldo. Tyle osób... no właśnie ile? Bo ja nie znam nikogo takiego...

Katharsis  

Wysłany: 2007-01-10, 18:40   

focus napisał/a:
Jak można wyeliminować rasizm z naszego życia? Ja postanowiłem ustawić sobie avatar z przesłaniem. Znalazłem to gdy w wyszukiwarce 'Google' wpisałem hasło "Stand up Speak up" (antyrasistowska akcja), to właśnie ten znaczek wyświetlił mi się. Postanowiłem zapisać go na dysku i obrobić, tak by spełniał wymogi rozmiarowe i 'wagowe'. W podpisie wpisałem hasło, które ma na celu sprzeciw przeciwko rasizmowi.

Swietnie, tylko ze niepotrzebne... W czym pomozesz? Jezeli chcesz cos zrobic przeciwko rasizmowi... to moze jakas kampania, powiedzmy z kolegami ze szkoly/pracy? Bo avatar naprawde wiele (nic) nie zmieni, tylko pokaze co ty o tym myslisz...

focus  

Wysłany: 2007-01-10, 20:07   

Nori napisał/a:
geja...

Oni nazywają go "pedałem". Sam nie używam tego typu sformułowań.
Cytat:
Jest to problem z pewnością duży... ale czy pojedyncza osoba ma na niego wpływ? - to wypływa z ludzkich umysłów i ciemnoty.... Zaden inteligentny człowiek nie postępuje tak/...

Jeśli każdy tak pomyśli i zleje problem to na pewno rasizm będzie dalej się szerzył.
Cytat:
Biedny prześladowany C.Ronaldo. Tyle osób... no właśnie ile? Bo ja nie znam nikogo takiego...

Poczytaj trochę for internetowych m.in. tych anglojęzycznych. Kiedyś trochę szukałem i mi powpadały różne strony.
Nori napisał/a:
Swietnie, tylko ze niepotrzebne... W czym pomozesz? Jezeli chcesz cos zrobic przeciwko rasizmowi... to moze jakas kampania, powiedzmy z kolegami ze szkoly/pracy? Bo avatar naprawde wiele (nic) nie zmieni, tylko pokaze co ty o tym myslisz...

Możliwe, ale ja nie zlewam problemu. Bo co ja mogę zrobić? Robię to co mogę.

kenusarf  

Wysłany: 2007-01-10, 20:16   

focus napisał/a:
Poczytaj trochę for internetowych m.in. tych anglojęzycznych. Kiedyś trochę szukałem i mi powpadały różne strony.

A jak na polskich forach wyzywają Kaję Paschalską lub Aleksandrę Szwed to jakie to jest prześladowanie? Oni wyzywają C.Ronaldo bo ten jest sławny i każda osoba, która ma fanów będzie miała anty-fanów...

focus  

Wysłany: 2007-01-10, 20:32   

dr frasunek napisał/a:
Oni wyzywają C.Ronaldo bo ten jest sławny i każda osoba, która ma fanów będzie miała anty-fanów...

Zidane też był sławny. Ale nie był metroseksualny. Widzę subtelną różnicę. ;)

Kurczol  

Wysłany: 2007-01-10, 20:45   
   Polecający: baba jaga ;P

focus napisał/a:
A jak na polskich forach wyzywają Kaję Paschalską lub Aleksandrę Szwed to jakie to jest prześladowanie? Oni wyzywają C.Ronaldo bo ten jest sławny i każda osoba, która ma fanów będzie miała anty-fanów...

podpisuje sie pod tym rekami i nogami ;]

focus napisał/a:
Zidane też był sławny. Ale nie był metroseksualny. Widzę subtelną różnicę. ;)

ale jest za to innej narodowosci i ma ciemniejsza skore.

Sluchaj nie myl przesladowania z zwykla zawiscia. W internecie na forach pisza wiele roznych rzeczy bo ile osob tyle zdan. I ile osob tyle kompleksow i sposobow na poczucie sie lepiej, dowartosciowanie.

Rasizm to cos gorszego niz wyzywanie przystojnego(?) zadbanego mezczyzny przez internet bo mu sie zazdrosci. Poza tym wez pod uwage ze Ronaldinio po calej aferze z Rooney'em zdobyl sobie dodatkowych kilka minusow i nikogo nie interesuje prawda :)
Bo kazdy jezeli sie chce do czegos przyczepic to sie przyczepi i wtedy kolor skory czy inne poglady czy orientacje, czy twoj wyglad beda tylko woda do mlyna ;]

kenusarf  

Wysłany: 2007-01-10, 20:53   

focus napisał/a:
Zidane też był sławny. Ale nie był metroseksualny. Widzę subtelną różnicę.

I też miał swoich anty-fanów czyli jak widzisz nie trzeba być metroseksualny, wystarczy być sławnym.

focus  

Wysłany: 2007-01-10, 20:59   

Cytat:
I też miał swoich anty-fanów czyli jak widzisz nie trzeba być metroseksualny, wystarczy być sławnym.

Ale nie było to na taką skalę. Może jednak rzeczywiście prześladowanie to za duże słowo. Ja jednak często używam paraboli.

Konrad87  

Wysłany: 2007-01-11, 18:07   

Nori napisał/a:
przewaznie to nacjonalisci zaczepiaja...

Nacjonaliści czy zwykli szowiniści neonazistowscy? Czy nie mylisz pojęć chłopczyku? Nie wsadasz do jednego wora? A jak zareagujesz na fakt, że Front Narodowy Jeana Marie le Pena zaprasza w swoje szeregi żółtych imigrantów czujących się Francuzami? To po pierwsze.
A druga sprawa to skala problemu. Utrwalił się pewien stereotyp, że jest do wielkie zjawisko i trzeba z nim walczyć za wszelką cenę. Ale czy również za cenę rezygnowania ze swoich praw?! Oczywiście sam brzydzę się rasizmem, ale brzydzę się też polityczną poprawnością. Przykładowo: w Anglii jeżeli murzyn (to nie jest wulgaryzm) jedzie autobusem miejskim i położy nogi na siedzeniu a ktoś mu zwróci uwagę, to on na bank odparuje, że zwracanie mu uwagi to rasizm.
A jak się zapatrujecie na ostatnią sprawę z Kameruńczykiem zarażającym HIV?

Katharsis  

Wysłany: 2007-01-11, 18:56   

Konrad87 napisał/a:
Nacjonaliści czy zwykli szowiniści neonazistowscy? Czy nie mylisz pojęć chłopczyku? Nie wsadasz do jednego wora? A jak zareagujesz na fakt, że Front Narodowy Jeana Marie le Pena zaprasza w swoje szeregi żółtych imigrantów czujących się Francuzami? To po pierwsze.

masz racje, chlopczyk z lekka myli fakty :p
Konrad87 napisał/a:
A jak się zapatrujecie na ostatnią sprawę z Kameruńczykiem zarażającym HIV?

Nie mam pojecia czy jego posuniecia mialy jakies podloze rasistowskie, ale... nie ukaralbym go gorzej ze wzgledu na inny kolor skory :)

Odpowiedz do tematu