Forum Ręceprecz odtybetu

• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Miętowaaa  

Wysłany: 2006-11-11, 19:07   

Na pewno sensem życia dla mnie jest moja rodzina i oczywiście miłość.Bez której ten świat tak naprawde byłby szary i bezbarwny.Oprócz tego bardzo ważna jest dla mnie moja wiara ,dzięki której ucze sie jak być dobrym ,odpowiedzialnym człowiekiem.

Gipcio  

Wysłany: 2006-11-11, 22:17   

Wikipedia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sens_życia

Cytat:
Sens życia to jedno z podstawowych zagadnień różnych systemów filozoficznych i religijnych, jak również pojęcie odwołujące się do transcendentalnego widzenia świata jako drogi. Uznaje się, że odpowiedź na pytanie o sens życia zawiera całą mądrość ludzkości. Pojęcie to podlega często ostrej krytyce, szczególnie w środowisku filozofów analitycznych (zob. Józef Maria Bocheński).

W psychologii pojęcie to dotyczy klarownego i możliwego do zaaprobowania kierunku działania na przyszłość, co implikuje normalne funkcjonowanie człowieka. Badaniami nad sensem życia zajmował się psychiatra Victor Frankl, który wprowadził pojęcie nerwicy neogennej (bądź noogennej).

Posiadanie sensu życia przez człowieka jest koniecznym warunkiem rozwoju i samorealizacji. Włączenie tego problemu do psychologii osobowości przyczyniło się do lepszego zrozumienia uwarunkowań zachowań samobójczych.

W wielu społecznościach dyskusja o sensie życia jest tematem tabu, gdyż sens życia wyznaczają w nich normy religijne, ideowe lub kulturowe. Większość ludzi, bardziej lub mniej świadomie, wyznacza sobie sens życia indywidualnie; wspomagając się swoimi: wierzeniami, przekonaniami, wiedzą i uczuciami.

Niezależnie od wyznawanych wartości sens życia rozumiemy głównie jako relację do:
dążenia do pełnienia albo rezygnacji z różnych funkcji i ról w życiu rodzinnym i społecznym
ostatecznego celu istnienia człowieka jako osoby i sposobów dojścia do niego zgodnie z własnymi przekonaniami
sensu podejmowania lub unikania: cierpień, niedogodności, trudności i wyrzeczeń
sensu czerpania satysfakcji i przyjemności.

Masz wyjaśnienie :P

Sens życia daje mi narazie nic... Po co myśleć krok do przodu?
Sens życia bym stracił wtedy gdyby moi rodzice i dziadkowie umarli, ale Bogu zawdzięczam to, że jeszcze żyją :luka:

Jak się straci sens do czegoś to trzeba szukać do czegoś innego :P
Jest wiele zdarzeń, które go reprezentują.
Jest wiele zalet, którymi się posługuje.
Jest bardzo mało wad, którymi się nie posługuje."

Gipcio

bro  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-07-15, 14:08   

kiedyś myślałem, że życie jest bez sensu, potem ten sens znalazłem, niestety nie pamiętam go, ale żyję dalej
Ostatnio zmieniony przez bro 2008-07-15, 14:14, w całości zmieniany 1 raz  

dj RKNZ 

Ostrzeżeń:
 5/3/5

Wysłany: 2008-07-15, 14:12   

życie jest bez sensu, nie ma się co oszukiwać.

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-07-15, 14:35   

Sens życia... dopóki mam jakiś cel, marzenia, coś, do czego mogę dążyć, życie ma dla mnie sens. Dopóki mam dla kogo żyć, z kim się dzielić smutkami i radościami, łzami i uśmiechami, życie ma dla mnie sens. Dopóki moje ideały nimi pozostają, życie ma dla mnie sens.

mototówka <3

ręceprecz odtybetu

BabciaKartoflanka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-07-15, 15:37   
   Polecający: Google ;p

tak, pisałam na ten temat kiedys wypracowanie ;] masakra, ale n/m wiec chyba to zalezy od człowieka, bo dla jednych sensem zycia moze byc rodzina i zycie dla nich etc, dla drugiego sensem zycia moze byc miłosc, praca, marzenia, nauka lub jeszcze cos innego;] wiec nie da sie tego jakos dokałdnie okreslic, bo chyba dla kazdego z nas sens zycia jest inny ;] Przynajmniej mi sie tak wydaje ;]

Plastik NIE jest fantastik.

Odpowiedz do tematu