• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

darmowe blogi

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

owad.lezacy  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2006-06-24, 14:47   Śmierć w kręgu rodziny
   Polecający: google

Jest cicha wieczorowa pora.
Siedzimy cała rodziną frontem do telewizora.
Dziadkowie,
Rodzice,
Synowie,
Córki,
A na ekranie same wybiórk.
To znaczy tacy panowie i panie,
Co są specjalnie wybrani, żeby nas bawić na małym ekranie.

Wieczór taki spokojny,
Milutka atmosfera,
I tu ni stąd ni zowąd czuję, [...]
Że coś umiera.

Patrzę na dziadka,
Co zjadł przed chwilą sześć pączków firmy Blikle,
Czy dziadek sie czasem nie konczy ?
Nie dziadek jest wesolutki,
Jak zwykle.
Jedna babcia rózowa,
Druga babcia różowa,
Uśmiechnięta synowa,
Pełna werwy teściowa, [...]

Na koniec wzrok mój trafia na postac wuja Zdzicha...
Ale on przysnal tylko.
Dycha.

A jednak nie moge sie pozbyc dziwnego niepokoju,
Bo czuję
Wyraznie czuje.
Że cos umiera w tej chwili i to tu, w tym pokoju.

Jeszcze raz przeskakuje wzrokiem od głowy do głowy
I nagle wiem, co umira
To umiera piękna sztuka rozmowy

Ludwik Jerzy Kern - Śmierc w kregu rodziny

Tym wierszem chcialam nawiazac do tematu rozmowy w rodzinie, osttanio duzo nad tym myslalam i nawet zauwazylam jak bardzo zanika ta sztuka. Kazdy gdzies biega i nie ma czasu porozmawiac ze swoja rodzina, jeden w pracy drugi w szkole jeden przy komputerze a o reszcie to juz lepiej nie mowic. Wyraznie zanika potrezba rozmowy, kontaktu z czlonkami rodziny, a gdzie te zwierzenia ? rady ? rozwiazywanie wspolnie problemow ? brakuje tego napewno (nie mowie ze we wsyztskich domach) ale napewno w wiekszosci. Czemu nie potarfimy sie teraz tak dogadywac jak to bylo kiedys ? Kiedys obiad rodzinny byl głównym ptk wspolnej rozmowy ale bylo chociaz to... teraz ? komputer ... wirtualny swiat jest dla niektorych wazniejszy ? ... ja chyba zauwazylam to za puzno bo raczej sie z moja rodizna nie dogadujemy super ... i wyraznie widac brak rozmowy ... a co Wy na ten temat ?

biegam w bikini po całym mieście, gdzie jest mój wróg dajcie go nareszcie : > !
miau miau miau !

scott  

Wysłany: 2006-06-24, 16:44   
   Polecający: Martina

taka jest smutna prawda. ja z moja rodzina nie rozmawiam praktycznie wcale. nie moge powiedziec czy mi tego brakuje, bo jest tak odkad pamietam. jednego jestem pewien - na pewno było by inaczej. moze lepiej? nie mam zielonego pojecia.

Cytat:
wirtualny swiat jest dla niektorych wazniejszy?

czasami nie pozostaje nam nic innego, a wirtualni znajomi staja sie dla nas najwazniejsi.

owad.lezacy  

Wysłany: 2006-06-24, 16:52   

scott napisał/a:
ja z moja rodzina nie rozmawiam praktycznie wcale. nie moge powiedziec czy mi tego brakuje, bo jest tak odkad pamietam.

a ja pamietam ze kiedys bylo lepiej nawet potrafilismy sobie razem w karty pograc, posmiec sie przy tym, teraz nikt na to nie ma czasu i szczerze ? brakuje mi tego dobrego kontaktu, bo z pewnoscia sie pogorszyl szczegolnie z ojcem nie rozmawiam prawie w ogole :/ bo nie mam o czym :|

miau miau miau !

scott  

Wysłany: 2006-06-24, 19:04   

heh, moj ojciec w ogole ze mna nie mieszka i widze go raz na dwa, czasami trzy dni. ;)

anka  

Wysłany: 2006-06-24, 20:48   

Ja też z ojcem nie mam właściwie o czym rozmawiać, ale trzeba mu przyznać, że próbuje. No chyba, że akurat w telewizji leci jakiś mecz albo ciekawy film. :) Ale ogólnie biorąc w mojej rodzinie nie jest najgorzej. Wszyscy są gadułami potwornymi i jak się zjedzie cała rodzina, to godzinami się siedzi, oczywiście za zastawionym stołem albo przy grillu i gada godzinami. Czy o wszystkim? Szczerze wątpię. :) Ale cisza w moim domu jest tylko po gigantycznych awanturach.

Dishman  

Wysłany: 2006-06-24, 21:58   

Może moja rodzina to jest jest typ takich co to dużo gadają, ale w swoim towarzystwie nikt się w końcu nie krępuje.
O dziwo, czasami telewizor przychodzi z pomocą. Jakiś tam dziennik oglądamy, jest jakiś temat i ktoś ot tak, niby od niechcenia wyraża swoje zdanie, ktoś się podłacza, a ktoś trzeci się nie zgadza. Do kompromisu może nie dochodzimy, ale jest wymiana zdań na w sumie nie banalne tematy.

Jak jest ciepło, to moja matula lubi sobie posiedzieć na balkonie wieczorem. Nie jest już gorąco i siedzi, trochę tak podgląda ludzi, trochę ich obserwuje. Ale cieszy się swoimi kwiatkami. Dosyć często zdaża się, że się dołaczam i potrafimy tak siedzieć o czymś gadać, albo o kimś (tak wiem plotkarstwo to straszna rzecz ;) ).

Ja nie zauważyłem, żeby faktycznie TV tak dzieliło ludzi.

Może w święta jest tylko nieodłącznym atrybutem, bo u nas nikt śpiewać nie umie i specjalnie się do tego nie pali, a kolędy lecą w TV :zawstydzony:

Martina  

Zaproszone osoby: 11

Wysłany: 2006-06-26, 12:21   
   Polecający: epuls.pl

ja z ojcem nie mieszkam, ale z nim potrafię pogadać sobie fajnie.. tylko z matką nie bardzo, ale to od zawsze, więc nie może mi tego brakować.
świat zewnętrzny słyszy mnie więcej niż rodzina.

are you such a
dreamer to put the world to right?

***ArChi***  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-06-26, 12:39   

jakos mi sie zdaje ze Poszczelonej nie o to chodzilo, a moze i troszke o to :)

rozmow w domu chyba nie brakuje ludziom bo zawsze mozna pogadac o jakis pierdolach :) , ale mi w domu brakuje przede wszystkim powaznych rozmow :) ogladajac seriale amerykanskie widac jak rodzice rozmawiaja z dziecmi na kazdy temat o wszystkim a mnie wlasnie tego brakuje :)

scott  

Wysłany: 2006-06-26, 13:33   

o, to to! zgadzam sie z archim. najlepszym przykladem sa rodziny z amerykanskich seriali, gdzie widac, ze rodzina jest ze soba zzyta, ze potrafia i przede wszystkim chca ze soba rozmawiac.

owad.lezacy  

Wysłany: 2006-06-26, 15:31   

scott napisał/a:
najlepszym przykladem sa rodziny z amerykanskich seriali, gdzie widac, ze rodzina jest ze soba zzyta

zzyta i mozna z kazdym czlonkiem rodizny o wsyztskim porozmawiac ostatnio ogladalam taki program na polsacie nie pamietam jak sie nazywal w kazdym badz razie chodzilo o to ze zamienilai sie zonami :P i ta jedna byla taka powazna a 2 calkiem na luzie i ten luz nie przeszkadzal im w dogadywaniu sie byli tacy ciepli i otwarci probowali porozmawiac ze swoimi dziecmi a 2 rygor klutnie i dyscyplina co przeszkadzalo w ogole w porozumieniu sie bo dziec sie buntowaly i wlasnie w rodiznie brakuje tego zrozumienia i nadawania na tych samych falach ...

miau miau miau !

anka  

Wysłany: 2006-06-26, 18:57   

***ArChi*** napisał/a:
ogladajac seriale amerykanskie widac jak rodzice rozmawiaja z dziecmi na kazdy temat o wszystkim a mnie wlasnie tego brakuje

W serialach pewnie rozmawiają, gorzej w życiu prywatnym. :) Właśnie oglądałam serial dokumentalny pt. Obóz dla łobuzów, czy jakoś tak. Polecam. Okazuje się, że jednak Amerykanie mimo najszerszych chęci i ciągłych zapewnień o miłości nie radzą sobie ze swoimi dziećmi, a ostatnią deską ratunku jest ten właśnie obóz.
Osobiście nie wyobrażam sobie takich nasiadówek, w trakcie których ze szczegółami miałyby być rozstrząsane jakieś moje problemy. Moi rodzice wpoili mi jedno: jak sobie nie możesz z czymś poradzić, to zawsze chętnie pomożemy. I tyle. Mnie to w zupełności wystarcza.
A na codzień rozmawia się na tematy jakie się pojawią. :)

Dishman  

Wysłany: 2006-06-26, 19:57   

Nie wiem czy branie wzorców z seriali jest takim super wyjściem, no ale każdy sobie radzi jak umie.

***ArChi***  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-06-26, 21:08   

po pierwsze ja nie mowie ze tak jak w serialach jest w zyciu codziennym u Amerykanow bo zapewne tak nie jest bo jak kazdy wie Amerykanie lubia sobie poslodzic zeby pokazac sie jak najlepiej dla swiata :)

a po drugie ja wcale nie biore wzorcow z takiej rodziny, tylko patrzac na taka rodzine brakuje mi rozmow z moja mama czy tata czy nawet siotra (choc z ta chyba najwiecej rozmawiam) o problemach czy innych rzeczach :) choc musze powiedziec ze jak troche ponazekam ze nie rozmawiaja ze mna itp to mama zawsze przyjdzie i chce porozmawiac tylko czemu zawsze jak ja ponazekam :)

owad.lezacy  

Wysłany: 2006-06-27, 08:58   

Dishman napisał/a:
Nie wiem czy branie wzorców z seriali jest takim super wyjściem, no ale każdy sobie radzi jak umie.
takze nie biore wzorcow z jakis seriali czy filmow bo napewno to w niczym nie pomoze kazdy ma sytacje jaka ma i mysle ze warto pomyslec o poprawieniu stosunkow w rodzinie :D
***ArChi*** napisał/a:
choc musze powiedziec ze jak troche ponazekam ze nie rozmawiaja ze mna itp to mama zawsze przyjdzie i chce porozmawiac tylko czemu zawsze jak ja ponazekam :)

heh to ja tez tak zawsze mam jak zaczne marudzic to przychodza ale jak siedze cicho to oni rowniez cicho albo czyanja tylko marudzic a bo to nie zrobione a to nie umyte i rozmowa kreci sie tylko wkolo obowiakow ;/

miau miau miau !

Dishman  

Wysłany: 2006-06-27, 11:14   

Polecam oglądanie produkcji brazylijskich i argentyńskich. Te naprawdę opowiadają o prawdziwym życiu. Jest w nich i miłość i zazdrość i kłopoty codzienne i przypalona zupa i psujący się telewizor.
A, że oglądacie produkcje amerykańskie, gdzie w takim Boston Public nauczycielki są chyba modelkami z MAXIMA, Jezioro marzeń to włażenie przez okna i gadanie o dupie maryny, albo udawanie głupiego i niezauważanie, że koleś leci na ciebie. Amerykańskie seriale to prawdziwy szpital ER - zupełnie jak ten nasz w Leśnej Podkowie, czy gdzie tam w Na dobre i na złe - tam lekarze biegaja jakby mieli sraczkę i tak przejmują się pacjentami, jakby to nie była publiczna służba zdrowia.
Aha to oczywiście też Ally McBeal, która jest 30-latką, nie ma męża, nie ma dzieci, robi karierę i śpi z dmuchanym chłopcem.

To już może lepiej oglądajcie Klan... .

Odpowiedz do tematu