• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

krzak  

Wysłany: 2006-12-05, 20:02   Szpan, szpanerstwo

Cytat:
Szpan - (slang.) sposób zachowania lub ubierania się wynikający z potrzeby imponowania innym. Zwykle związany jest z posiadaniem drogich lub mało dostępnych dla innych przedmiotów.

jakie macie podejscie do szpanerstwa i ludzi ktorzy szpanują? czy inponują wam czy raczej denerwują? dlaczego ludzie szpanują?

Katharsis  

Wysłany: 2006-12-05, 20:25   
   Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne

Denerwuja mnie, nienawidze takich ludzi... ok, rozumiem - inteligencja, jak cos wiesz, to sie pochwal, ale nie ubiorem, albo zachowaniem w taki... no, w taki sposob :p

Cytat:
dlaczego ludzie szpanują?

zeby zaimponowac innym, zeby polepszyc swoja sytuacje / pozycje w stadzie :rotfl:

owad.lezacy  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2006-12-05, 21:40   
   Polecający: google

krzak napisał/a:
jakie macie podejscie do szpanerstwa i ludzi ktorzy szpanują? czy inponują wam czy raczej denerwują?

nie lubie tego typy zachowania, nie lubie gdy ktos szpanuje, czy wywyzsza sie np ubiorem czy tym ze jest bogatszy :/ mialam juz wiele takich sytuacji np jak ludzie mowili ze zazdrosci im sie pieniedzy :| dla mnie jest to poprostu zalosne,
krzak napisał/a:
dlaczego ludzie szpanują?

jak powiedzial nori dokladnie zeby zaimponowac komus wywyzszyc sie, i czuc sie lepszym, zeby zwrocic na siebie uwage ... ja tam uwazam ze zeby zwrocic na siebie uwage wystarczy byc soba nie trzeba szpanu czy tez robic niewiadomo co kazdy jest na tyle barwna osoba i wartosciowa ze nie potrzeba nam sobie dopisywac innych rzeczy

biegam w bikini po całym mieście, gdzie jest mój wróg dajcie go nareszcie : > !
miau miau miau !

grit  

Wysłany: 2006-12-06, 11:15   

Raczej jestem spokojnym człowiekiem i chyba tylko dlatego do nerwów mi daleko. Tacy ludzie mnie po prostu dziwią. I śmieszą.
W końcu kiedy trzeba się wyróżnić za wszelką cenę, to nie jest to bez powodu - a tym bywa najczęściej nijakość. Chyba właśnie dlatego szpanują..?!

jusia_like  

Wysłany: 2006-12-06, 11:28   
   Polecający: Google

Szpan jest wszędzie i każdy na pewno wie co to oznacza i czym sie objawia. Myślę że dla niektórych to jest swego rodzaju normalność. W szkole jest masa takich dzieciaków którzy na Mikołaja dostają laptopa a w ramach dobrej oceny gwarancje wyjazdu na Narty w Alpy...
Są tacy ludzie i jest ich sporo... jak jest geneza tego zachowania nie wnikałam nigy ale myslę że jest to cos stadnego- "jeden ma to ja też".
krzak napisał/a:
jakie macie podejście do szpanerstwa i ludzi ktorzy szpanują?

całkowicie obojętne- nauczyła sie z nimi żyć a swoje i tak wiem. Mi nie zaszpanują akurat niczym materialnym więc to i ta nie roi na mnie wrażenia a jeśli chce się niby poczuć lepszy to droga wolna- nie na długo. Kasa czy spodnie Diesla robi wrażenie na tych co też tacy są. Kazdy madry postuka sie w głowe i powie "buahaha". Efekt jest taki że nie ma taki ktos przyjaciół prawdziwych ani nawet kolegów...
Choc po chwili zastanowienia to szpanujące dziewczyny mnie wkurzają :P

Piaskowy  

Wysłany: 2006-12-06, 14:21   
   Polecający: Jakoś tak wyszło ^^

jusia_like napisał/a:
W szkole jest masa takich dzieciaków którzy na Mikołaja dostają laptopa a w ramach dobrej oceny gwarancje wyjazdu na Narty w Alpy...

Co ma piernik do wiatraka hm? To ze ich rodzice sa bogaci niemusi przeciez znaczyc ze szpanuja... Wiec nierozumiem o co Ci w tym momencie chodzi.

owad.lezacy  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2006-12-06, 20:54   
   Polecający: google

Piaskowy napisał/a:
Co ma piernik do wiatraka hm? To ze ich rodzice sa bogaci niemusi przeciez znaczyc ze szpanuja... Wiec nierozumiem o co Ci w tym momencie chodzi.

o to ze przyjdzie potem taki i zacyzna opowiadac co on to nie ma w domu xD czujac sie wtedy lepszym bo ja tego laptopa nie mam oO tez ma czym szpanowac heh we mnie tam nigdy nic materialnego nie wzbudzilo jakiejs zazdrosci czy mialo byc np powodem ze czulam sie gorsza ... mialam kiedys taki typ xD co lazil po szkole i opowiadal kazdemu ze ma w domu 5 komputerow i kazdy w domu po 2 telefony :rotfl:

biegam w bikini po całym mieście, gdzie jest mój wróg dajcie go nareszcie : > !
miau miau miau !

jusia_like  

Wysłany: 2006-12-06, 22:15   
   Polecający: Google

Piaskowy napisał/a:
To ze ich rodzice sa bogaci niemusi przeciez znaczyc ze szpanuja...

oki nie musi ale bardzo, bardzo często tak jest... temu nie zaprzeczysz.

Piaskowy  

Wysłany: 2006-12-06, 22:21   
   Polecający: Jakoś tak wyszło ^^

Nie, niezaprzecze, jednak szufladkowanie wszystkich do jednego wora tez niejest ok ;p

boliwia 

Wysłany: 2006-12-07, 15:20   

ta, zawsze mnie to irytowało, czasem bawiło. ale ostatnio poznałam takiego kolesia, który wydawalo mi sie że własnie do szpanerów należy. ale gdy poznałam go bliżej, zrozumiałam, że on nie ma na celu przypodobania sie innym i udowodnienia jaki to on super i extra. on po prostu taki jest. sposób bycia no :P

anula  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-12-07, 18:03   

Hmm...W sumie to jest normalne ze kazdy czlowiek chce pokazac ze ma cos nowego,chce sie podobac innym itp,ale bez przesady...Czasami to naprawde jest zalosne;/

lolinka  

Wysłany: 2006-12-07, 22:32   
   Polecający: bierdonka

cenie w ludziach skromność i jakies takie "zachowanie proporcji" i w wyglądzie i w zachowaniu itd. Wszystko jest dla ludzi , i nowy laptop i wycieczka w Alpy , ciesze sie ze rodzicom sie powodzi , ale jesli to wszystko jest z przesadą to wiadomo ze nie jest zbyt fajne , a raczej żałosne i smieszne. Znam pare takich osob. A posiadanie większej ilości pieniędzy daje mozliwości do posiadania większej ilości dóbr lepszej jakości. No i taka jest kolej rzeczy. Trudno zeby ktos chodził w łachmanach , gdy go stac na cos innego. Ale w dzisiejszych czasach wśród młodziezy mozna zauwazyc kult gadżetów , kiczu i pogoń za trendem , a co za tym idzie prześciganie sie w coraz to lepszych telefonach , kompach , ciuchach itd , więc ja sie w ogole nie dziwie takiemu zjawisku jak szpanerstwo i wszędobylski "lans end bałns" ;]

bro  

Wysłany: 2008-07-15, 13:28   

kiedyś denerwowali, teraz jest mi to w większości przypadków obojętne

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-15, 13:36   

Ludzie szpanują, bo chcą się poczuć ważni.

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-07-15, 13:43   

Dopóki szpanerzy trzymają się wystarczająco daleko ode mnie, są mi obojętni. Każdy ma swój pomysł na życie ;] dla mnie fura, skóra i komóra to nie rzeczy najważniejsze, ale nie zmuszę innych do przyjęcia mojej hierarchii wartości. Niech sobie szpanują, jeśli to im pozwala poczuć się lepiej. Ciekawa jestem tylko, co pozwoli im poczuć się lepiej, gdy nagle zabraknie pieniędzy ;>

need a hug.
anyone?

Odpowiedz do tematu