• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: lolinka
2006-09-10, 08:23
Autor Wiadomość

Anton  

Wysłany: 2007-08-22, 18:07   
   Polecający: google

Owszem mogę powiedzieć, że wierzę w Boga, ale czym jest moja wiara, skoro nie mogę powiedzieć że zagłębiałam się w Pismo Święte, nie przeczytałam go ani razu w całości (a przecież nawet raz nie wystarcza)? Nie można przecież operować wycinkami wyrwanymi z kontekstu, bo łatwo można pogubić się w interpretacjach, Pismo powinno się rozpatrywać w całości. Jak narazie można uznać że "raczkuję". Im więcej jednak czytam na ten temat, tym bardziej mnie to zaczyna interesować i myślę że kiedyś wezmę się za siebie. Z tego co zdążyłam zaobserwować wielu ludzi nie wie w co wierzy, ja na tym polu też się nie wyróżniam oczywiście :looka: ale mam nadzieję że się poprawię :oczami:

Air Canada żeby znaleźć odpowiedzi na te pytania trzeba przede wszystkim CHCIEĆ.

Cytat:
Wcale nie napisałam, że odrzuca całą. Nie odrzuca ewolucji zwierząt i roślin, ale nie obejmuje nią człowieka!
- gdzie jest tak napisane? :suchy:

dove  

Wysłany: 2007-08-22, 18:25   

Świt nad Bugiem napisał/a:
dove napisał/a:

Drugie? WŁAŚNIE NIE! Są dowody i odnalezione Ewangelie, które zostały spisane w tym samym czasie, tylko Kościół ich nie przyjmuje.

Ja natomiast słyszałem o dowodach, że są to dokumenty późniejsze. I kto ma rację?

Szczerze, nie będę się kłócić. Gdybym o tym nie słyszała i nie czytała a już na pewno się tym nie interesowała, nie pisałabym na ten temat. Oczywiście są dokumenty późniejsze tzw. apokryfy, ale są też Ewangelie pochodzące z tego samego okresu. W sumie, religia jest grząskim tematem, pełnym dogmatów i sprzeczności, jak już wcześniej napisałam, a nauka próbuje się w nią zagłębiać i zawsze pozostaną jakieś niejasności. Dzisiaj naukowcy mówią tak a jutro odnajdą jakieś dowody i punkt widzenia nauki znowu zwróci się w inną stronę, dlatego wolę nie sprzeczać się o to co jest prawdą a co nie i czy ja mam słuszność, czy ktoś inny. Wypowiedziałam swoje zdanie bo każdy ma takie prawo a czy ktoś się ze mną zgadza w tej kwestii czy nie, jego sprawa. Każdy ma swoje przekonania, które należy szanować. :)

[ Dodano: 2007-08-22, 19:32 ]
Anton napisał/a:
Cytat:
Wcale nie napisałam, że odrzuca całą. Nie odrzuca ewolucji zwierząt i roślin, ale nie obejmuje nią człowieka!
- gdzie jest tak napisane? :suchy:

Ostatnio słuchałam wypowiedzi ojca Jezuity w pewnym programie naukowym na Discovery a także w polskim radiu w programie pierwszym, chyba w nocnych spotkaniach ksiądz mówił, że nie należy mówić, że Kościół odrzuca całą teorię ewolucji bo jest to po prostu ignorancja ludzi, którzy nie wiele wiedzą o religii. Kościół nie odrzuca ewolucji roślin i zwierząt, ale wyklucza z niej człowieka!

Anton  

Wysłany: 2007-08-22, 18:36   

Wypowiedź ojca Jezuity, czy na tym można opierać cokolwiek? Ludzie są omylni, czy wierzysz także w każde słowo wypowiadane przez sławnego o. rydzyka? Nie można chłonąć bez zastanowienia wszystkiego jak leci, trzeba porównywać źródła.

dove  

Wysłany: 2007-08-22, 19:40   

Anton napisał/a:
Wypowiedź ojca Jezuity, czy na tym można opierać cokolwiek? Ludzie są omylni, czy wierzysz także w każde słowo wypowiadane przez sławnego o. rydzyka? Nie można chłonąć bez zastanowienia wszystkiego jak leci, trzeba porównywać źródła.

Jakie źródła? Jeśli wielu księży mówi jak na daną sprawę zapatruje się kościół to chyba oni wiedzą o tym najlepiej. Po co tu jeszcze jakieś źródła? A poza tym jak już napisałam nie wierzę w to, bo wiem, że ewolucja obejmuje zarówno człowieka jak rośliny i zwierzęta. Piszę tylko o zapatrywaniu Kościoła a nie w co wierzę. A tak na marginesie, dobrze mówi na ten temat wykład prof.dr hab Uniwersytetu w Białym Stoku Marka Konarzewskiego wygłoszony w ramach konferencji ,,Człowiek-stworzenie czy twór ewolucji'' pt. Ewolucja natury ludzkiej. Fragment wykładu to:,, ... w chwili obecnej konflikt ten zdecydowanie stracił na ostrości, w dużej mierze za sprawą głośnego listu Jana Pawła II, skierowanego w 1996 r do członków Papieskiej Akademii Nauk, w którym Papież stwierdził:,, nowe zdobycze nauki każą nam uznać, że teoria ewolucji jest czymś więcej niż hipotezą.''''

badylek  

Wysłany: 2007-08-23, 14:01   

donia7zur napisał/a:
Mamy XX wiek!!!!! Czyli co wierzysz w Boga bo inni wierzą, bo taki jest stereotyp? Tak? Brawo.. życzę powodzenia!!!

(sorki za robaczka)
czy w mojej wypowiedzi dostrzeglas jakies opieranie sie o stereotypy? albo napisalam cos o mojej wierze?
no bez jaj prosze, przeczytaj moze jeszcze raz to na co odpowiadasz bo przykro patrzec jak "plyniesz" ;)
donia7zur napisał/a:
Człowieku obudź się skąd moglibyśmy wiedzieć tylu ważnych rzeczy o naszej wierze gdyby nie istnienie Pisma Świętego

po pierwsze to chyba twojej wierze a nie naszej, po drugie ja tam wierze w boga tego jednego a nie w sama wiare jak ty
i zostaw to biedne Pismo Swiete bo przestanie byc swietym ;)

Anton  

Wysłany: 2007-08-23, 14:22   

Cytat:
Jakie źródła? Jeśli wielu księży mówi jak na daną sprawę zapatruje się kościół to chyba oni wiedzą o tym najlepiej. Po co tu jeszcze jakieś źródła?

Jak już powiedziałam, ludzie są omylni, musiałabym zobaczyć na piśmie żeby uwierzyć albo porozmawiać z takowym znawcą i wyjaśnić wszystkie wątpliwości, usłyszeć jego wypowiedź, bo czasem jedno słowo zmienia diametralnie sens wypowiedzi. Nie rozumiem jak można całkowicie rozdzielić ewolucję roślin i zwierząt od człowieka. Sama nie podzielam w pełni zdania że człowiek od małpy pochodzi bo i nauka nie jest w stanie tego udowodnić jak narazie. To tylko przypuszczenia, teoria. Może o to księdzu chodziło?

Cytat:
A poza tym jak już napisałam nie wierzę w to, bo wiem, że ewolucja obejmuje zarówno człowieka jak rośliny i zwierzęta. Piszę tylko o zapatrywaniu Kościoła a nie w co wierzę.
Czyli nie podzielasz zdania Kościła na ten temat? A więc dostosowujesz wiarę do swoich potrzeb a nie siebie na potrzeby wiary? Dobrze rozumiem? To takie wygodne...

mao303  

Wysłany: 2007-08-23, 17:21   
   Polecający: www.google.pl

[quote="kooondzik"]Musimy skończyć w sposób jeszcze bardziej zdecydowany z chrześcijaństwem, z tą dżumą, najcięższą chorobą jaka dotknęła nas w całej naszej historii. Musimy skończyć z tą zarazą od wewnątrz.. Musimy stworzyć nową hierarchię wartości dla wszystkich rzeczy. Postawa tych megalomanów chrześcijan, którzy mówią o zdominowaniu Ziemi przez człowieka musi się pewnego dnia zmienić. quote]

:szok: To brzmi jak manifest! Rozumiem, że szykujesz się do jakiejś rewolucji. Preferujesz bardziej styl Bolszewików z 1917, czy bardziej lewicowy z 1934 NSDAP, a może coś współczesnego Andzejka L.. Troche za mało demagogii, ale jak się postarasz to masz mój głos. Jest tylko jedna kwestia, oni propagowali Wiarę w Lud, albo w Naród i rzeszę tysięcznolenią- także to nie ten wątek.

Ćwicz, Ćwicz, Ćwicz i jeszcze raz ćwicz niedługo pójdą za Tobą miliony :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: : :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam:
….(reszta wiernych jest na poligonie- przecież niedługo rewolucja)

p.s.
Apropo
Cytat:
tych megalomanów chrześcijan, którzy mówią o zdominowaniu Ziemi przez człowieka

oni są z Marsa czy Ty i szykuje się jakaś inwazja :przestraszony: ?

p.s.
Reasumując pomyliłeś wątek, ale zawsze możesz utworzyć swój- to co napisałeś nie ma nic wspólnego z wiarą, a kojarzy mi się z destrukcją (twój Avatar to przecież odzwierciedla)

Paulinaaa  

Wysłany: 2007-08-23, 18:39   
   Polecający: Ja =D

kenusarf napisał/a:
Chyba nie rozumiem...
qrcze normalnie nie wolno juz sie pomylic....

sis napisał/a:
dlaczego? jeśli masz swoje przekonania, to powinnaś umieć ich bronić, w przeciwnym razie nie są to przekonania, a przyswojone obiegowe opinie i cudze sądy, które ktoś wtłoczył Ci do głowy

wiec pytaj co chcesz... moge bronic swojej wiary... jak najbardziej... czekam na pytania
kochana SIS

Colorblind  

Wysłany: 2007-08-23, 19:10   

kooondzik, mam pytanie dlaczego nie ma u Ciebie takiego znaku jak "?
I czemu miało służyć przytoczenie tekstu autorstwa Heinricha Himmlera?
Nie potrafisz napisać samemu swojej opinii na dany temat tylko przepisujesz, a raczej kopiujesz czyjeś wypowiedzi (z 1942r.)?

'Ooo, jak on mi strasznie pokaże!!! Ooo, jak ja okropnie zobaczę!!!'
wszystko gra

mao303  

Wysłany: 2007-08-23, 19:23   
   Polecający: www.google.pl

Colorblind chcesz powiedzieć, że to jest cytat tylko z podmienionymi słowami?

O w mordę!!!! To rzywcem wzięte z

http://niniwa2.cba.pl/index-brulion.htm
http://niniwa2.cba.pl/kazania.htm

*** Heinrich HIMMLER - KAZANIA
bruLion nr 17-18, 1991

"...Musimy skończyć w sposób jeszcze bardziej zdecydowany z chrześcijaństwem, z tą dżumą, najcięższą chorobą jaka dotknęła nas w całej naszej historii i która uczyniła nas najsłabszymi we wszystkich konfliktach. Jeśli nie zdoła tego uczynić nasze pokolenie, będzie się to jeszcze ciągnęło bardzo długo. Musimy skończyć z tą zarazą od wewnątrz."

kooondzik możesz sobie zaśpiewać "Mniej niż zero, o o o o"

Moim zdaniem powinien to przeczytać moderator
Ostatnio zmieniony przez mao303 2007-08-23, 20:07, w całości zmieniany 3 razy  

Colorblind  

Wysłany: 2007-08-23, 19:30   

mao303 napisał/a:
Colorblind chcesz powiedzieć, że to jest cytat tylko z podmienionymi słowami?

Wiele słów tam nie zostało podmienionych, raczej pare zdań zostało wyciętych, pare zdań zmienionych i tak powstała ta zgrabna wypowiedź - centralnie skopiowane zdania Himmlera, nie rozumiem w jakim celu zamieszczona została ta wypowiedź, może nam kooondzik wyjaśni.

wszystko gra

Colorblind  

Wysłany: 2007-08-23, 21:31   

pysiu24 napisał/a:
cytat mówi, że jeśli nie znasz Pisma to i Boga nie znasz

nie musisz naprawdę nam tłumaczyć tak oczywistych rzeczy

pysiu24 napisał/a:
więc co jest źródłem wiary katolickiej?

Nie wiesz?
Tradycja i Pismo Święte. Kościół podaje, że są to równorzędne źródła wiary. Jest nawet wyznaczone tzw. Magisterium Kościoła, w którego skład wchodzą: papież, biskupi, sobór - to Magisterium jest najważniejszym autorytetem w interpretacji Pisma Świętego. Natomiast tej owej tradycji nie uznają protestanci, nie uznają magisterium - dla nich jedynym źródłem wiary jest tylko i wyłącznie Pismo Święte.

pysiu24 napisał/a:
Cytat mówi, że nieznajomość Pisma jest nieznajomością Chrystusa - tak więc i Jego boskości a na tym opiera się wiara katolicka.

na tym się opiera, ale nie tylko

Cytat:
Panuj nad sobą człowieku bo tak śmierdzi od Ciebie chamstwem, że czuję to przed monitorem i to nie tylko przez ten jeden post co napisałeś.

Ta wypowiedź, a raczej zarzuty wobec mnie, które notabene są pomówieniem świadczą tylko i wyłącznie o poziomie dyskutanta...

wszystko gra

Świt nad Bugiem  

Wysłany: 2007-08-23, 21:52   
   Polecający: Google:P

kooondzik napisał/a:
Musimy skończyć w sposób jeszcze bardziej zdecydowany z chrześcijaństwem, z tą dżumą, najcięższą chorobą jaka dotknęła nas w całej naszej historii. Musimy skończyć z tą zarazą od wewnątrz.. Musimy stworzyć nową hierarchię wartości dla wszystkich rzeczy. Postawa tych megalomanów chrześcijan, którzy mówią o zdominowaniu Ziemi przez człowieka musi się pewnego dnia zmienić. Ich pycha musi zostać sprowadzona do właściwych proporcji. Człowiek nie jest absolutnie niczym wyjątkowym. Jest zaledwie punktem na tej ziemi.. Trzeba, by dzisiejszy chrześcijanin zaczął znów odnosić się do świata z należytym respektem. Wówczas odnajdzie on właściwą miarę, która pozwoli mu ocenić to, że religia to fikcja prowadząca do świętej wojny,prześladowań i ingerencji w politykę państwa. Otwórzcie oczy ludzie!! Jesteście ślepo zapatrzeni a macie chore wartości.

Mamo, czy ja śnię? Okupanta tryumf zza grobu?

Giwera  

Wysłany: 2007-08-25, 14:30   
   Polecający: diabeł mnie przysłał

Taa... Bóg istnieje, Zeus i inni tacy też... i zapewne krasnoludki i smok wawelski też....
Nie wierzę w żadnych bogów i jest mi z tym dobrze. Nie potrzebuję oszukiwać samej siebie :] Ale jeśli inni tego potrzebują to ja nie mam nic przeciwko... byleby nie byli hipokrytami jakich wsród katolików jest bardzo wielu co doprowadza mnie do szaleństwa. Np. moja babcia i o. Rydzyk :]

„Pożałował wtedy Wiekuisty, że stworzył człowieka na ziemi i ubolewał w sercu Swoim." (I Moj:VI,6)

Świt nad Bugiem  

Wysłany: 2007-08-25, 21:27   
   Polecający: Google:P

Giwera napisał/a:
wsród katolików jest bardzo wielu co doprowadza mnie do szaleństwa. Np. moja babcia i o. Rydzyk

Wśród ateistów tez było paru wkurzająchych ludzi. Np. taki Stalin. Jak on mnie wnerwiał!
Matko, wśród każdej grupy ludzi są źli. I co to ma do rzeczy?

Odpowiedz do tematu