Wysłany: 2007-01-04, 09:55
Boże, marzy mi się taki o jakim mówi mictatencuthli.. ale na taki póki co nie mam na tyle floty a i na rozwijanie zainteresowania za wiele czasu też nie.. choć wiadomo, jak się wyjedzie, to dużo przyjemneij się później ładne zdjecie ogląda xD no i do takiego aparattu to i w statyw wartałoby się chyba zaopartzyć..
_________________ 'Być bohaterem przez minutę, godzinę,
jest o wiele łatwiej niż znosić trud
codzienny w cichym heroizmie.'Fiodor Dostojewski
Wiesz skill ejst najwazniejszy zaden tam aparat choc duzo pomaga poprostu trzeba chlonac wiedzie i wykozystywac to w praktyce bo co to za satysfakcja ze zdjecia na auto Jesli masz umiejetosci to zwyklym apratem zrobisz zdjecia dobre
Statyw ? zalezy co chcesz nim robic czy chcesz sie bawic bo w zasadzie jest on malo potrzebny
Niemniej jednak pomiędzy Twoim Fuji (na marginesie bardziej zaawansowny kompakt, niż hybryda) a przeciętnym lustrem jak choćby 350D jest przepaść. Można mieć dużo skillu, a ograniczenia pozostają.
Statyw? Statyw to pikuś. Poza samym aparatem i podstawowymi akcesoriami kup do tego jeszcze jako taki tele obiektyw.. Mimo wszystko czaje się na 300D.
_________________ fuck it, dude.. let's go bowling
Wysłany: 2007-01-04, 20:00
Hm, nie powiedziałabym, że statyw to pikuś. Jeśli kupujesz dobry aparat to nie kupujesz statywu za 50 zipa, który waży pół tony i rozleci Ci się po dwóch dniach. Chyba by mnie szlag trafił jakbym musiała pół tony złomu dźwigać na górę, a na szczycie on 'w niewiadomych okolicznościach' 'nagle' by odmówił współpracy... ^^' Jeśli chcesz sie zająć fotografią na poważnie i masz juz w tym niejakie doświadczenie to wtedy jeśli Cie stać i nie bedzies uzywal tego 'od swieta' ;raz na ruski rok' to inwestujesz w statyw za 1500 zipa, a to już pewien wydatek.. moj aparat kolo tego kosztował ^^'
Statyw za 1500zł? A co on ze złota? Po co amatorowi taki? Jak komuś potrzebny statyw za 1500zł to raczej do profesjonalnego studia, a takich ludzi to chyba nie interesują takie zabawki jak 350D. Ja mam statyw za 50zł i jest stabilny, wysoki, nie psuje się i jest lekki. A przeciętny Velbon za nawet 150zł myślę, że spokojnie by starczył do przeciętnego lustra.
Statyw to pikuś bo jak mówię to wydatek max 300zł jeżeli nie chcemy na siłę wydawać kasy. A podstawa czyli najtańsze body typu Canon 350D czy Nikoś D70, pamięć i obiektyw to.. 3000zł? Więc co to jest statyw za 300zł..
Niemniej jednak pomiędzy Twoim Fuji (na marginesie bardziej zaawansowny kompakt, niż hybryda) a przeciętnym lustrem jak choćby 350D jest przepaść. Można mieć dużo skillu, a ograniczenia pozostają.
Kompakt ?? to jest kompakt ?? xD lol...
Przepasc czego ? Hybryd chyba
ograniczenia hmm niemam na mysli jakis gowien za 400 zł tylko aparatu ktory bedzie wyposazony w ten SPAM wtedy sie mozna bawic bo inaczej ogranieczenia duże
Kompakt - kompaktowy aparat. Taki co to ma zintegrowany na stałe obiektyw, można powiedzieć. Fuji S5600 to taki rozbudowany kompakt. Hybryda to bardziej Fuji S9600.
Fonox napisał/a:
Przepasc czego ? Hybryd chyba
He? Przepaść w możliwościach. Chodzi mi o takiego Fuji, a pierwszą lepszą lustrzankę.
Fonox napisał/a:
ograniczenia hmm niemam na mysli jakis gowien za 400 zł tylko aparatu ktory bedzie wyposazony w ten SPAM wtedy sie mozna bawic bo inaczej ogranieczenia duże
Eee.. Aparatów bez manuala to ja nawet nie brałem pod uwagę. Ograniczenia polegają na używalnych czułościach, zakresach przesłony, czasach itd.
Wysłany: 2007-01-05, 18:29
eh. Moi znajomi fotograficzni zapaleńcy chleb gotowi są od ust sobie odjąć byleby mieć statyw godny aparatu. To co oni z nim robić będą to już nie moja sprawa ja za bardzo psująca jestem. Potrzebowałabym czegoś jednocześnie lekkiego i trwałego hyhy, ale póki co posiadam to co posiadam, na razie i tak okzaji do zdjeci robienia wiele nie bede miala A taki statyw raczej nie w studio, ale profesjonalistom w terenie bo cudwonego statywu na miejscówce nie potzrebujesz, gorzej np jak wyladujesz w jakiejś dżungli
A ja dalej twierdzę, że statyw za 50zł potrafi to samo co statyw za 1500zł. A czasem to samo potrafi parapet albo ławeczka. A z takim za 500zł to się zrobi wygodnie zdjęcie na księżycu. Jasne, że można wydawać jakieś wielkie sumy, ale po co? Co takiego cudownego ma w sobie statyw za 1500zł??
Od jakiegoś chorego statywu wolałbym normalny + np. zestaw filtrów.
Wysłany: 2007-01-06, 19:21
nie wiem co ma w sobie cudownego statyw za 1500 ale pewnie coś ma skoro tyle kosztuje tak jak maluch i mercedes, niby oby dwa jeżdza, a jednak mercedes jakby lepszy..
ale IMO nieco odbieglismy od tematu przewodniego
poki co nie posiadam takiego aparatu jak bym chciala (brak wystarczajacej kasy). obecnie mam PANASONIC Lumix DMC-LS1...chociaz nie jest to szczyt moich marzen to przy odrobinie cierpliwosci mozna wyczarowac z niego nawet niezle fotki, np
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum