więc chciałam zapytać Szanownych Użytkowników o aparaty.
w niedalekiej przyszłości planuję zakup jakiejś zgrabnej cyfróweczki, dlatego chciałabym wiedzieć, jakie macie, jakie uważacie za najlepsze (ale nie samymi producentami tylko konkretne modele, proszę) no i jakie są ceny tych aparatów bo na jakąś minoltę za 2000 mnie nie stać niestety i nigdy stać mnie nie będzie zapewne
co byście mi polecili?
_________________ Jutro, gdy zabraknie poezji,
Jutro dziwne słońce nauki zmrozi krew,
Jutro przestaniemy być piękni,
Jutro! Lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień..
Co masz konkretnie na myśli ?!
Bo jak dla mnie zgrabna to znaczy poręczna, mała cyfrówką wielkości max. porfela albo karty kredytowej!
Ja właśnie takiej szukałem i znalazłem - Konica/Minolta X1 - http://konicaminolta.pl/p...e/x1/index.html
Fakt - trochę kosztuje, ale na prawdę niest niezła w swoim rodzaju!
8Mpix dają bardzo dobry efekt zdjec, które później można wywołaś w formacie max 20x30cm bez żadnych strat jakościowych
_________________ Będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę ...
Ejjj......pssstttt.... Gość - pamiętaj, że BlueForum to Piaty Wymiar Rzeczywistości
www.BlueMan.pl devBlog - nie tylko o programowaniu
Bo jak dla mnie zgrabna to znaczy poręczna, mała cyfrówką wielkości max. porfela
no, powiedzmy, że to właśnie miałam na myśli żeby nie była wielka jak pół mojego pokoju
ta minolta, którą poleciłeś, kosztuje trochę ponad tysiąc z tego, co widzę.. trzeba by było jeszcze jakiś czas oszczędzać z mojej strony na nią.. zobaczymy co mi tu jeszcze polecicie
Ja właśnie takiej szukałem i znalazłem - Konica/Minolta X1
Zapomniales tez dodac ze nie masz opcji manualnie robienia zdjec, wszystko musisz cykac z 8 czy ile tam jest typow programow. A sam nie mozesz sie pobawic.
Ja mam moze troche w parametrze rozdzielczosci gorszy bo 4 Mpix, choc nie jest wydoczna na fotkach roznica miedzy 8 a 4 za to mam program manualny i moge sie pobawic w robienie jakis takch fajnych fotek. Moj aparacik to NYTECH ND-4020 kosztowal mnie 520zl + dostalem do niego karte 128MB, 2+2 zapasowe akumulatorki, dodatkowa ładowarke do nich taka przenosną. Jak dla mnie wypas za taka cene jeszcze
A ja mam Olympusa mju300
Kosztował.. sporo. Ale głównie przez to, że był dość dawno kupowany.
Teraz ma swoje lata.
Nie jest idealny. To nie to, co jakaś lustrzana cyfrówka.
A co mogę polecić? Nikony.
_________________ to co widzisz w lustrze to nie jest odbicie
to tylko maniera, to nie jest życie
w naszych źrenicach jest za mało boga
a droga jest prosta, czy jest kręta droga
Zapomniales tez dodac ze nie masz opcji manualnie robienia zdjec, wszystko musisz cykac z 8 czy ile tam jest typow programow. A sam nie mozesz sie pobawic.
właściwie bardzo żadko się używa manuala, ale dla zaawansowanych użytkowników jest on potrzebny!!
Niestety taki aparat jakbym chciał mieć z full opcjami to jest jak narazie utopia. Z czegoś trzeba było zrezygnować I nie jestem pewien na 100%, ale takie aparaty kieszonkowe nie mają manualnego ustawienia ostrości, migawki czy przesłony więc nawet nie miałbym w czym wybierać :blabla:
_________________ Będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę ...
Ejjj......pssstttt.... Gość - pamiętaj, że BlueForum to Piaty Wymiar Rzeczywistości
8Mpix dają bardzo dobry efekt zdjec, które później można wywołaś w formacie max 20x30cm bez żadnych strat jakościowych
Format 20x30 można by wywołać spokojnie z 3-4mpx, a standartowe odbitki to 10x15 do których starcza 2mpx. Nie ma co kierować się ilością megapixeli. Oczywiście nie zaszkodzi jak jest ich dużo ale powiedzmy 3mpx spokojnie starczą przeciętnemu pstrykaczowi fotek na wakacjach i imprezach.
BlueMan napisał/a:
ale takie aparaty kieszonkowe nie mają manualnego ustawienia ostrości, migawki czy przesłony
Są takie co mają ale przeważnie takie aparty kieszonkowe są produkowane jako zabawki więc faktycznie czasem nie mają nawet programów tematycznych, nie wspominając o manualu. Z takich mini malutkich jeżeli już musi to być taki to bym polecił Canony Ixus (ten ma wszystkie tryby, również manual), Olympusy Mju albo Nikony. KonicaMinolta DiMAGE miałem i sprzedałem po tygodniu. Jakbym miał brać kieszonkowca to bym brał Ixusa, na przykład takiego (1050zł na allegro):
No więc kilka rad ode mnie:
- Nie kieruj się ilością megapixeli
- Za nic w świecie nie kupuj wynalazków typu Yakumo czy Mediatech. Tylko dobre firmy specjalizujące się w tej dziedzinie - Canon, Nikon, Olympus, Fuji, Minolta, ewentualnie Sony, no i Samsung i HP ale to w ostateczności. Osobiście mam duże zaufanie do Canonów, wręcz przeciwnie jeżeli chodzi o Konice-Minolte. Fotki z KM mają straszne szumy i tragicznie spisują się przy słabym oświetleniu. (na marginesie to KM właśnie padła i w ciągu roku zniknie z rynku foto)
- Zastanów się do czego będziesz aparatu używać. Jeżeli tylko do pstrykania fotek ot tak sobie na pamiątke z wakacji, imprez itd to szukaj jakiegoś kompakta (małego jednoczęściowego aparatu), a może masz zamiar zagłębić się bardziej w fotografię, wtedy szukaj czegoś bardziej zaawansowanego. Wiele zależy od tego czego oczekujesz od aparatu i po co on Ci będzie potrzebny, czy będziesz potrzebować duży zoom, tryb ręcznego ustawiania (manual) itd itp wtedy sama lepiej wybierzesz a i w sklepie lepiej Ci doradzą.
- Weź pod uwagę że sam aparat to nie wszystko. Będziesz potrzebowała jeszcze zestaw akumulatorków, ładowarkę, dobrze jest mieć futerał no i kartę pamięci. To takie minimum. Sprawdź na jakie karty jest dany aparat bo jeżeli masz kasy na styk to sprawa jest ważna gdyż np. karty xD kosztują dwa razy więcej niż takiej samej pojemności karty CF. Dobrze jest mieć kartę przynajmniej 512mb, zmieścisz na niej około 250 zdjęć w najlepszej jakości przy 4megapixelach. Wbrew pozorom nie jest to wcale tak strasznie dużo.
- Co tam jeszcze.. Oczywiście wybierz się do jakiegoś sklepu typu MediaMarkt co by wybrańca najpierw namacalnie obcenić
- System antyshake, anty shock itd (u każdego producenta innaczej się to nazywa) - po polsku stabilizator obrazu - to fajna rzecz.
- Dioda wspomagająca autofokus. To też fajna rzecz. Jak dla mnie niezbędna. Udane zdjęcie bez tego wynalazku w nocy czy przy bardzo słabym świetle jest trudne a w mojej Minolcie X31 (ta z którą wytrzymałem tydzień ) było wręcz niewykonalne.
Określ ile chcesz/możesz wydać, poszperaj po allegro i zawęź krąg kandydatów i napisz które to
Dawno nie interesowałem się co tam na rynku wychodzi ale jednego aparatu jestem osobiście pewien i polecam wszystkim w ciemno to Canon serii A. Nie są to może miniaturki ale duże też nie są. A od Canona dostajemy: świetną jakość zdjęć, solidne wykonanie, pełny zakres funkcji od pełnej automatyki po każdą opcje manualną, jedyna chyba wada to duża prądożerność co można zatwić akumulatorkami o dużej pojemności (chociaż nie wiem jak jest w tych najnowszych, może zredukowali problem). Najnowszy model to.. A610 (jest i 620 ale różni się chyba tylko matrycą 7mpx, 610 ma 5mpx a różnica w cenie jakieś 200zł). Jeżeli wolisz w pełni funkcjonalny z obrotowym ruchomym wyświetlaczem, większym zoomem (A610 ma zoom x4 czyli duży jak na kompakt) itd niż zalety kieszonkowców to pomyśl nad tymi Canonami. Cena na allegro 1200zł zestaw (http://www.allegro.pl/ite...0_f_vat_pl.html) albo już od 999zł goły aparat.
Jeżeli nie chcesz wydawać za dużo kasy to zastanów się nad starszymi modelami. Ja jeszcze jakieś nie całe pół roku temu miałem stareńkiego Canona A60 2mpx, który teraz spokojnie kupi się za 500zł i byłem zadowolony Wywoływałem z niego fotki 15x10cm i żadnej straty jakości nie było.
A co mam teraz? Moja ukochana czarnulka - Fuji S5500
maleństwo to to nie jest Może nie idealna ale da się robić ładne fotki. A marzy mi się lustro Canona.. Mmmm...
Uff.. sie opisałem
[ Dodano: 2006-02-20, 13:16 ]
Tak z ciekawości sprawdziłem czy nie piszę czasem tylko moich subiektywnych opinii o Minolcie i chyba jednak mam troche racji, końcowe słowo Steva: (recenzja Minolty X1 www.steves-digicams.com)
Cytat:
Bottom line - the Konica Minolta DiMAGE X1 will appeal to many users who are in the market for a stylish and durable digicam that features a high resolution imager. This ultra-compact model's size allows it to be carried in almost any size pocket, however, with its "so-so" performance, you'll have alot less chances of capturing those spontaneous moments. Although we were a little disappointed with the quality of its 8-megapixel images, they still produce pleasing prints up to 13x19-inches. With a MSRP of only $399 it offers a good value for an 8-megapixel consumer camera, however we feel you should take a look at some other manufactures models in this price range like Canon's Powershot SD500, Nikon's Coolpix 7900, or Sony's Cyber-Shot P200, just to name a few. Even though they might have less resolution, the quality of their images and speedy performance make up for it.
Moje tłumaczenie dla leniwych:
Minolta DiMAGE X1 spodoba się wielu użytkownikom ceniącym wytrzymałość i styl oraz dużą rozdzielczość matrycy. Rozmiary tego ultra małego kompaktu pozwalają nosić go w każdej kieszeni, jednak z jego taką sobie prędkością stracisz wiele okazji do uchwycania spontanicznych chwil. Mimo, że jesteśmy troszeczkę zawiedzeni jakością jego 8-megapixelowych zdjęć, wciąż dają one zadawalające odbitki w rozmiarze 13x19 cali (przeliczcie sobie sami na cm ) Za cenę $399 (to nas w polsce chyba nie dotyczy) to dobry 8 megapixelowy aparat jednak sądzimy, że powinieneś sprawdzić modele innych producentów z tej półki cenowej, chociażby Canon Powershot SD500 (u nas to Ixus 750 - różnica nazw w USA i EU), Nikon's Coolpix 7900 czy Sony Cyber-Shot P200. Mimo że mogą mieć mniejszą rozdzielczość (ilość megapixeli) nadrabiają to szybkością i jakością zdjęć.
Sorki że tak truje ale to interesujący mnie temat więc będe ględził choćbym miał sam sobie odpisywać
_________________ fuck it, dude.. let's go bowling
jednak z jego taką sobie prędkością stracisz wiele okazji do uchwycania spontanicznych chwil
Aparat włącza się w jakieś 1,5sec, więc tutaj nie ma problemu. Po wgraniu nowego softa do niego niektóre funkcje przyśpieszają...
fazi napisał/a:
Fotki z KM mają straszne szumy i tragicznie spisują się przy słabym oświetleniu. (na marginesie to KM właśnie padła i w ciągu roku zniknie z rynku foto)
Właściwie się zgodzę... ale nie jest tak źle. Można się nauczyć robić dobre zdjęcia !
Z tym, że znika z rynku foto to bez sensu :wallbash:
Jeżeli tylko do pstrykania fotek ot tak sobie na pamiątke z wakacji, imprez itd
no, raczej xD
fazi napisał/a:
Określ ile chcesz/możesz wydać
maksymalnie tysiąc, chyba że chcecie mnie dosponsorować
fazi napisał/a:
Jakbym miał brać kieszonkowca to bym brał Ixusa, na przykład takiego (1050zł na allegro):
uła, chyba się zakochałam w tym aparacie ^^..
Wysłany: 2006-02-21, 12:45
nie wiem, czy to cos pomoze..ale jak chcesz cyfrowke to wujek mi mowil (fotograf), ze z takich to najlepsze sa canony. Ja tez mam canonika (akurat ja mam power shota A95) i nie narzekam
_________________ (\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!!!
Jeżeli tylko do pstrykania fotek ot tak sobie na pamiątke z wakacji, imprez itd
no, raczej xD
Martina napisał/a:
maksymalnie tysiąc
Troche za mało na jakiegoś w miare świerzego Ixusa.. Może coś takiego: http://www.allegro.pl/ite...wawa.html#photo Albo A95, mój tata go ma, bardzo dobry. Albo trzeba poszperać w innych markach.
wiecie, ja się jeszcze wstrzymam od allegro i przejdę się do miejscowego sklepu fotograficznego, tam poprzeglądam, a nuż coś wybiorę
dziękuję za pomoc szczególnie tobie, fazi B)
ja się jeszcze wstrzymam od allegro i przejdę się do miejscowego sklepu fotograficznego, tam poprzeglądam, a nuż coś wybiorę
No przejdź się bo dobrze jest zobaczyć najpierw na żywo i sobie pomacać Ale zanim kupisz to przejdź się po wszystkich sklepach i skonfrontuj ceny z allegro bo różnice w cenie czasem są spore. Widziałem dzisiaj w Empiku w najnowszym ee.. to chyba było Fotografia Cyfrowa & cośtam jest artykuł aparaty na początek czy jakoś tak i jest kilka opisanych w tym przedziale cenowym właśnie.
Martina napisał/a:
dziękuję za pomoc szczególnie tobie, fazi
Przyjemność po mojej stronie :wink:
oooooch.!
przeszłam się po sklepach i zakochałam się w HP R607.
wiem, wiem, cośtam było, że HP to w ostateczności, ale on jest taki cudowny.!
chyba się wahać długo nie będę :love:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum