50 canona to na początek. Jest o tyle świetna, że bardzo dobrze rysuje za niewielką cenę. Ma też stosunkowo małe aberracje. Jest to super obiektyw portretowy. Wiadomo przecież, że 350 D nie ma matrycy 1:1, dlatego obiektyw 50 mm działa jak 80 mm.
80mm? Jak tym zrobić jakiś widok na przykład.
ziemniak napisał/a:
Nie wierzę w zoomy o takich długicz ogniskowych. Coś za coś i zawsze to wychodzi tak, że czym dłuższy zoom tym gorsza jakość.
Na pewno, ale utrata jakości może być znośna, a możliwość takiego zoomowania - bezcenna. Te obiektywy w kompaktach teraz są na pewno lepsze niż kitowe do luster.
ziemniak napisał/a:
50 mm (tzw. standard) to świetny obiektyw tylko trzeba się nachodzić
Nie wszędzie da się wejść.
Widoki z tego co wiem robi się z reguły szerokim kątem a nie tele. Możliwość zoomowania jest bezcenna, ale przy fotoreportażu. Przy widoczkach polecam stałe szkła. Jednak wszystko zależy p0o co ci aparat i co chcesz nim robić. A o utracie jakości i sprzęcie optycznym warto poczytać na www.optyczne.pl natomiast jak wyglądają fotki z takiego canna można zobaczyć na mojej stronce. Zapraszam. www.ziemniak.kupczyk.com.pl
Ok. Źle się zrozumieliśmy. Oczywiście 80 to nie szeroki kąt. On jest idealny do portretów. Boski. W Kicie masz szeroki. Ja osobiście widoczków nie robie głównie fotki reporterskie. Kiedyś chodziłem z aparatem po polach, teraz jakoś mnie to nie kręci. Mam lustro bo lubię mieć wpływ na to co robię od początku do końca. Jak biorę w rękę jakąkolwiek hybrydę to czuję się niewsojo NIe denerwuj się tak. Prawda zawsze leży pośrodku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum