• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Izabella  

Wysłany: 2007-10-26, 15:39   Aparaty Canona

co o nich myslicie ? kiedys miałam ale jakis stary model.teraz własnie przeczytałam ze Canon ma wypuscic na rynek najnowszy model który bedzie mozna obejrzec w Teatrze Bajka-www.canon.pl/esodiscovery
nie wiem czy bedzie tam duzo dziewczyn ale ja chyba pojde bo interesuje mnie ten temat ;-)

fazi  

Wysłany: 2007-10-27, 13:11   

Izabella napisał/a:
co o nich myslicie ?

O wszystkich? Miałem dawno temu. Bardzo miło wspominam.

Chyba największy gracz na rynku fotografii cyfrowej. Jak dla mnie mają najlepsze kompakty "małpki" i te trochę bardziej zaawansowane. Tzn seria A i Ixusy. No i G i S to chyba nie mają konkurencji. W tych na prawdę profesjonalnych lustrzankach też chyba Canon rządzi.
Konkurencje mają zaawansowanych kompaktach-zoomach (Panasonic, Fuji, Sony) i tańszych lustrzankach (Nikon).
Tak mi się wydaje.

Izabella  

Wysłany: 2007-10-31, 15:15   

[/quote]
O wszystkich? Miałem dawno temu. Bardzo miło wspominam.

Chyba największy gracz na rynku fotografii cyfrowej. Jak dla mnie mają najlepsze kompakty "małpki" i te trochę bardziej zaawansowane. Tzn seria A i Ixusy. No i G i S to chyba nie mają konkurencji. W tych na prawdę profesjonalnych lustrzankach też chyba Canon rządzi.

dzieki za odpowiedz, ja własnie zbieram troszke kaski na taki juz troche lepszy aparat, zobacze jak wyglada ten nowy model Canona jak bede na EOS Discovery Show to napisze Wam.

fazi  

Wysłany: 2007-10-31, 17:11   

Izabella napisał/a:
dzieki za odpowiedz, ja własnie zbieram troszke kaski na taki juz troche lepszy aparat, zobacze jak wyglada ten nowy model Canona jak bede na EOS Discovery Show to napisze Wam.

To ile masz tej kaski?

Pewnie będą pokazywać 40D.

:oczami: :zalamany:

ziemniak 

Wysłany: 2007-11-04, 16:39   

Każda firma w swoich aparatach ma cos pozytywnego i coś do bani. Ja mam 350D. Aparat ok. Obiektyw kitowski do bani. Mój kumpel nazywa go popielniczka. Bo tylko do tego sie nadaje. Interesuje cie coś konkretnego?

Izabella  

Wysłany: 2007-11-04, 18:33   

Mam ponad 2 tyski wiem tez ze na dobry sprzet jeszcze duzo, duzo potrzeba, ale marzenia duzo daja.wiec mam szanse kiedys na dobry sprzet.

fazi  

Wysłany: 2007-11-04, 22:52   

Za 2 kafelki kupi się lusterko typu 350D czy D40 z kitowym obiektywem. I koniec.
A tu jeszcze trzeba by jakiś lepszy obiektyw i wszystkie niezbędne akcesoria. I się robi dużo większy wydatek.

Sam się zastanawiam czy lepiej pchać się w takie tanie lusterko z kitem czy lepiej jakiś wypasiony kompakt z całym osprzętem.

Ostatnio moją uwagę zwrócił Panaś FZ18

8MPX, 18x zoom (!), stabilizacja, czułości do 1250.. I to wszystko za 1400zł.
Ciekawy jestem jak taki sprzęt sprawuje się przy słabym oświetleniu w porównaniu do takiego właśnie D40.

ziemniak 

Wysłany: 2007-11-05, 17:47   

Wszystko zależy od tego po co kupuje się aparat. Jeśli jednak poważniej myśli sie o fotografii to kompakt odpada. Kompakt nadaje sie do zdjęć rodzinnych i na wyprawy dalsze. Chociaż 350 to też prawie kompakt (sam go mam). Dobry obiektyw to koszt około 2000, ale można też kupic coś ciekawego za 1300 złoty,a na sam początek polecam obiektyw canona 50 mm. Nowy kosztuje tylko 350 złoty, a jest super. Ja mam 350 i jestem zadowolony, chociaż wzdycham za eosem 33, którego miałem. Niestety czasy analogów minęły. POdsumowując eos 350 za 1800 + obiektyw 50 mm za 350 i za 2150 masz super sprzęt z którym żaden kompakt nie może się równać. :szok:

fazi  

Wysłany: 2007-11-05, 22:11   

No bez przesady. Taki zaawansowany kompakt jak ten Panasonic starczy dla nawet ambitnego amatora. Na urodziny i wakacje to się kupuje jakąś małpkę.

No ale sama 50tka..? To tak trochę ograniczonym się jest. W takim Panasonicu masz 28-504mm I to podejrzewam, że wcale nie wiele gorszego obiektywu niż ta 50 Canona. A za ile kupisz takiego zooma do lustrzanki? I jeszcze trzeba będzie go nosić w torbie na narty :)

Tylko te używalne czułości max 400.. To największa wada kompaktów chyba.

A właściwie czemu kit do 350D jest taki do kitu? :)

Izabella  

Wysłany: 2007-11-06, 17:44   

fazi napisał/a:
Za 2 kafelki kupi się lusterko typu 350D czy D40 z kitowym obiektywem. I koniec.
A tu jeszcze trzeba by jakiś lepszy obiektyw i wszystkie niezbędne akcesoria. I się robi dużo większy wydatek.

Sam się zastanawiam czy lepiej pchać się w takie tanie lusterko z kitem czy lepiej jakiś wypasiony kompakt z całym osprzętem.

Ostatnio moją uwagę zwrócił Panaś FZ18
Obrazek
8MPX, 18x zoom (!), stabilizacja, czułości do 1250.. I to wszystko za 1400zł.
Ciekawy jestem jak taki sprzęt sprawuje się przy słabym oświetleniu w porównaniu do takiego właśnie D40.

Ten jest bardzo fajny no i wizualnie wyglada ok, a dla dziewczyny to duzy plus.Powiem ze cena zrobiła na mnie wrazenie.

ziemniak 

Wysłany: 2007-11-07, 08:52   

fazi napisał/a:
No bez przesady. Taki zaawansowany kompakt jak ten Panasonic starczy dla nawet ambitnego amatora. Na urodziny i wakacje to się kupuje jakąś małpkę.

No ale sama 50tka..? To tak trochę ograniczonym się jest. W takim Panasonicu masz 28-504mm I to podejrzewam, że wcale nie wiele gorszego obiektywu niż ta 50 Canona. A za ile kupisz takiego zooma do lustrzanki? I jeszcze trzeba będzie go nosić w torbie na narty :)

Tylko te używalne czułości max 400.. To największa wada kompaktów chyba.

A właściwie czemu kit do 350D jest taki do kitu? :)

50 canona to na początek. Jest o tyle świetna, że bardzo dobrze rysuje za niewielką cenę. Ma też stosunkowo małe aberracje. Jest to super obiektyw portretowy. Wiadomo przecież, że 350 D nie ma matrycy 1:1, dlatego obiektyw 50 mm działa jak 80 mm.

Nie wierzę w zoomy o takich długicz ogniskowych. Coś za coś i zawsze to wychodzi tak, że czym dłuższy zoom tym gorsza jakość. Natomiast obiektyw kitowski canona jest do bani bo kiepsko rysuje, ma beznadziejne kolory robi wielkie bliki. Najlepiej poczytać sobie o testach aparatów na stronce www. optyczne.pl. A co do ograniczoności. Jak to mówi mój kolega (www.waliniak.lm.pl) 50 mm (tzw. standard) to świetny obiektyw tylko trzeba się nachodzić ;)
Wszystko zależy do czego ci ten aparat...Wybór zależy do ciebie.

fazi  

Wysłany: 2007-11-07, 11:28   

ziemniak napisał/a:
50 canona to na początek. Jest o tyle świetna, że bardzo dobrze rysuje za niewielką cenę. Ma też stosunkowo małe aberracje. Jest to super obiektyw portretowy. Wiadomo przecież, że 350 D nie ma matrycy 1:1, dlatego obiektyw 50 mm działa jak 80 mm.

80mm? Jak tym zrobić jakiś widok na przykład.

ziemniak napisał/a:
Nie wierzę w zoomy o takich długicz ogniskowych. Coś za coś i zawsze to wychodzi tak, że czym dłuższy zoom tym gorsza jakość.

Na pewno, ale utrata jakości może być znośna, a możliwość takiego zoomowania - bezcenna. :) Te obiektywy w kompaktach teraz są na pewno lepsze niż kitowe do luster.

ziemniak napisał/a:
50 mm (tzw. standard) to świetny obiektyw tylko trzeba się nachodzić ;)

Nie wszędzie da się wejść. :)

Izabella  

Wysłany: 2007-11-07, 14:06   

... a tak na marginesie wracajac do mojego pierwszego postu , wybiera sie ktos z Was na te warsztaty w Teatrze Bajka?

bienia  

Wysłany: 2007-11-09, 14:58   

Czy masz na myśli ten EOS Discovery Tour? No masz! To grzechem byłoby się nie wybrać, skoro zawitali do nas do Warszawy. W zeszłym roku słyszałam o tej imprezie i bardzo żałowałam, że nie jest organizowana w Polsce, to teraz jak mam ją niemal pod domem, to jak mogłabym przegapić.

Izabella  

Wysłany: 2007-11-12, 22:07   

bienia napisał/a:
Czy masz na myśli ten EOS Discovery Tour? No masz! To grzechem byłoby się nie wybrać, skoro zawitali do nas do Warszawy. W zeszłym roku słyszałam o tej imprezie i bardzo żałowałam, że nie jest organizowana w Polsce, to teraz jak mam ją niemal pod domem, to jak mogłabym przegapić.

No własnie o ta impreze mi chodzi... rozmiem ze się wybierasz ???

Odpowiedz do tematu