nie jestem wyznania rzymskokatolickiego, ale podstawą wiary w każdym chrześcijańskim Kościele jet Bilblia, a tam jest napisane:
W 3 Księdze Mojżeszowej 18:22,
„Nie będziesz cieleśnie obcował z mężczyzną jak z kobietą. Jest to obrzydliwość”.
W 3 Księdze Mojżeszowej 20:13,
„Mężczyzna, który obcuje cieleśnie z mężczyzną tak jak z kobietą, popełnia obrzydliwość;
obaj poniosą śmierć; krew ich spadnie na nich”.
więc mam pytanie do Was, czy to księża potępiaja homoseksualizm, czy sam Bóg?
Wysłany: 2008-04-13, 13:40
Velonka napisał/a:
więc mam pytanie do Was, czy to księża potępiaja homoseksualizm, czy sam Bóg?
Skoro Biblia to śłowo boże to oczywistym jest, że Bóg ma niechętny stosunek to homoseksualistów. A księża, jako jego wysłannicy, powinni podzielać jego zdanie.
czy homoseksualista musi żyć z kobietą bo nie może z mężczyzną i jest to zabronione....
nikt nigdzie nie napisal ze homoseksualista MUSI zyc z kobieta. jesli homoseksualista katolik chce zyc w zgodzie z zasadami swojej religii, nie powinien wspolzyc z mezczyzna. nikt go nie zmusza do zycia z kobieta.
_________________ yeah, I do like open windows
!UWAGA ZBIERAM CHĘTNYCH NA PIESZĄ WYPRAWĘ Z DUNIEKRKI DO NANTES WZDŁUŻ WYBRZEŻA, LIPIEC-SIERPIEŃ 2009; KONTAKT: PW, GG!
To pytanie jest bez sensu, zakłada od razu, że są potępiani, a tak nie jest.
Rubi_94 napisał/a:
czy zeby żyć bez grzechu mężczyzna musi sie przymuszac do kobiet.
Nie, może żyć w tzw. celibacie
Rubi_94 napisał/a:
czy kościół dobrze robi nie pozwalając na małżeństwo dwóch mężczyzn?
a dlaczego miałby?
Rubi_94 napisał/a:
czy oni nie mają prawa do normalnego życia...
nikt im nie zabiera tego prawa
Rubi_94 napisał/a:
czy ksiądz który nie zna odpowiedzi na to pytanie moze opierać sie tylko na własnych myślach?
Nie powinien, ale wydaje mi się też, że oczekiwać od danej osoby odpowiedzi na wszystkie możliwe pytania to jednak przesada, nikt nie wie wszystkiego. W każdym razie jeśli się nie wie lub nie pamięta powinno się sprawdzić i odpowiedzieć po sprawdzeniu.
Rubi_94 napisał/a:
czy taki ksiądz jest rasistą w stosunku do tych ludzi?
Słownik języka polskiego : rasizm «pogląd oparty na przekonaniu o nierównej wartości biologicznej, społecznej i intelektualnej ras ludzkich, łączący się z wiarą we wrodzoną wyższość jednej rasy»
Homoseksualizm to nie jest rasa.
_________________ To jest mój podpis, mam do niego prawo i nie będę na ten temat dyskutować, bo mam prawo do własnego podpisu, tak, jak Ty masz prawo do swojego
bo jak to sie mówi kochają inaczej dlaczego nie mogą żyć razem?
Ponoć żyjemy w państwie prawa, a w takim można robić to na co ma się ochotę, chyba że jest to niezgodne z prawem. Mieszkanie razem nie jest przestępstwem.
Rubi_94 napisał/a:
tylko w samotności bez szczescia
związek nie jest gwarancją szczęścia
_________________ To jest mój podpis, mam do niego prawo i nie będę na ten temat dyskutować, bo mam prawo do własnego podpisu, tak, jak Ty masz prawo do swojego
Idiotyzmem jest oczekiwanie od instytucji, która ma jasno i 'odgórnie' określone zasady, żeby je zmieniła z powodu zmian społecznych. O homoseksualizmie jest w Biblii napisane jasno, nie da się tego interpretować inaczej, wiec nie warto próbować.
W kontekście kościelnym homoseksualny związek nie ma prawa bytu, a osoba homoseksualna nie tyle jest potepiona, to ograniczona w wyrażaniu swojej seksualności.
_________________ 'Cause all I ask for is instant pleasure
Instant pleasure, instant pleasure...
kościół dobrze robi nie pozwalając na małżeństwo dwóch mężczyzn
W Polsce to nie Kościół nie pozwala, tylko konstytucja, gdzie małżeństwo jest zdefiniowane jako związek mężczyzny i kobiety.
Rubi_94 napisał/a:
taki ksiądz jest rasistą w stosunku do tych ludzi
Co ma rasista do orientacji seksualnej?
Velonka napisał/a:
W 3 Księdze Mojżeszowej 18:22,
„Nie będziesz cieleśnie obcował z mężczyzną jak z kobietą. Jest to obrzydliwość”.
W 3 Księdze Mojżeszowej 20:13,
„Mężczyzna, który obcuje cieleśnie z mężczyzną tak jak z kobietą, popełnia obrzydliwość;
obaj poniosą śmierć; krew ich spadnie na nich”.
Dziękuję, zawsze chciałam poszukać fragmentu, gdzie miałabym to napisane czarno na białym.
Czyli właściwie Jóga ma zupełną rację - homoseksualiści mogą żyć razem, ale nie mogą razem współżyć, jeśli chcą zostać zbawieni... co mi się osobiście kłóci nieco z koncepcją Boga kochającego wszystkie swoje dzieci, ale to raczej temat na osobne dywagacje.
_________________ Dum spiro, spero
"Życie to sen wariata, a jak się przyprawi, to wychodzi kolorowa telewizja"
Wysłany: 2008-04-15, 16:59
Rubi_94 napisał/a:
pewna sytuacja na lekcji religi w mojej klasie zainspirowała mnie do napisania tego tematu... moze tutaj będą osoby które pomogą mi zrozumieć dlaczego w kosciele jest tylko jedna orientacja i dlaczego kościół nie rozumie homoseksualistów tylko każe im zmienic swoja orientację seksualną?
Wiesz, jest taka opowieść, może nie do końca psauje, ale posłuchaj.
Kiedyś na ziemi żyły zwierzęta, które miały jedno ciało i dwie głowy. Któregoś dnia coś tam te zwierzęta rozerwało i rozpierzchły się po całej ziemi. Niektóre miały więcej testosterony a inne progeteronu i estorogenu, dlatego nazwano je mężczyznami i kobietami. I teraz te zwierzę ta krążą w poszukiwaniu swojej drugeij połówki po całym świecie
A tak serio... Bóg stworzył kobietę i mężczyznę. Mieli oni w akcie miłości spładzać nowe życie. Tak pisze Biblia, Stary Testament. A tym się kieruje Kościół. Co prawda zcasem mam wątpliwości, czy te słowa na papierkach spredz 2000tys lat jeszcze nadążają za tem[pem cywilizacji, ale wiara to wiara. I tyle...
_________________ Żyj godnie. Żyj tak, żebyś potem nie musiał się chować przed samym sobą
Wysłany: 2008-05-17, 12:56 Re: Homoseksualizm
malpiszonek napisał/a:
jestem ciekaw jakie jest wasze podejscie do homoseksualizmu..
sam jestem gejem i roznie z tym bywa czasem jest lepiej czasem gorzej ale przewaznie zawsze pod gorke..
czesto spotykam sie z roznymi opiniami na ten temat i chcialbym wiedziec co wy sadzicie o gejach i jak ich rozumiecie..
pozdrawiam
Wiesz co ja z tym problemów nie mam może dlatego, że sama jestem biseksualistką
_________________ Tyle razy płakałam lecz żadna z łez nie nauczyła mnie jak silna być....:(
Ja tam nie lubie pedalow, zachowuj sie nienaturalnie
Ale nie rozumiem o jaki nie naturalizm ci chodzi ??
Czy znów zaczniemy temat, że homoseksualiści nie mogą mieć dzieci ??
Nie chodzi mi o to.
Mimo ze zdarzalo mi sie zeby jakis probowal ze mna zagadac tez mi to nie przeszkadza. Ani to ze wola facetow zamiast lasek itp
Mnie wkurza totalnie ich zachowanie ze maja takie ruchy i mowia takim debilnym glosem cala ta porąbana otoczka i to ze tak manifestuja ta i reklamuja jakby to jakies świetne bylo to mnie wlasnie denerwuje. Ja nie robie pochodow ze jestem Hetero.
Moglbym miec nawet kumpla geja, pogral bym z nim w tenisa ziemnego, po meczu powiedzialbym ide na piwko a on ide komus obciagnac. Nie wiem jak wy ale ja tam wole piwko
Wysłany: 2008-05-18, 20:18
A to właśnie na tym polega twój problem:
Oni manifestują tylko dlatego że są mniejszością i ich prawa (prawa człowieka) są łamane i są oni dyskryminowani przez to ...........
A co do tego może ci się tylko zdaję że są oni inni są dokładnie tacy sami jak ty czy ktoś (nie podam swojego przykładu) jak ich zachowanie różni sie od naszego ??
_________________ Tyle razy płakałam lecz żadna z łez nie nauczyła mnie jak silna być....:(
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum