Wysłany: 2008-03-22, 10:52 Mam problem... jest zle czy to tylko panika?
Witam..
Nasz przypadek zaistnial nastepujaco... kochalismy sie z15 na 16 dzien okresu, w zabezpieczeniu 2 razy, miedzy stosunkami byla dluzsza przerwa, 5 dni temu moja dziewczyna powinna miec okres... niestety nie dostala i martwimy sie tym.. Do tego wszytkiego dochodzi jeszcze fakt ze jesli pamiec mnie nie zawodzi moja dziewczyna zazyla tabletke \"po\" { POSTINOR-DUO) miesiac temu mimo iz stosunek odbyl sie 21 dnia cyklu, ale zsunela sie gumka i byly obawy... Nie wiem czy wiezyc opisowi praparatu :
Możliwe skutki uboczne: przejściowe nudności, wymioty, biegunka,ból w podbrzuszu, bóle i zawroty głowy, plamienie w kilka dni po przyjęciu tabletki, opoźnienie kolejnej miesiączki. W przypadku krwawienia konieczne jest badanie ginekologiczne.
W doatku moja dziewczyna bardzo ciezko pracowala w ostatnim czasie... Nie wiem czy sie martwic bo to tez wplywa negatywnie... czasem zdazyl jej sie nieregularny cykl ale naprawde sporadycznie.. Cykl przewaznie trwa 28 dni.
Na koniec dodam jedynie iz przewaznie bolaly ja piersi przed miesiaczka teraz jednak od kilku cyklow juz tego nie ma, jedynie pobolewa ja od czasu do czas w krzyzu... Jakie sa objawy ciazy? czy te bule sa niepokojace ?
Jesli jednak byloby nie tak jak trzeba to kiedy moge sie zaczac martwic tak naprawde ?
Dodam jeszcze Czy Nastepna miesiaczak moze rownez sie opoznic? bo czekamy juz 6 dzien...
Chodzi o ta 2 miesiaczke ktora jest po tej przed ktora byla zazyta tabletka...
Wysłany: 2008-03-22, 11:15
Polecający: baba jaga ;P
pogubilam sie troche, chaos w wypowiedzi lekki ;p
ale generalnie pierwsze objawy ciazy pojawiaja sie ok 11 -12 dnia od zaplodnienia i sa to niewielkie krwawienia, nastepne objawy sa dopiero po 6 - 8 tygodni i sa to wlasnie nudnosci, zachcianki i inne tego typu.
brak miesiaczki nie jest wyznacznikiem ciazy. Jest wiele powodow dla ktorego okres moze sie spoznic wysilek fizyczny duzy i regularny, zmiana diety (odchudzanie), nawet glupie przeziebienie do tego stres nie pomaga bo tez moze opoznic wszystko a jak sie boicie to poprostu test ciazowy i bedziecie mniej wiecej wiedziec na czym stoicie. 6 dni to nieduzo, niktorym spoznia sie miesiaczka po pare miesiecy ;p chill
Spóźnia jej się bo się denerwuje, a denerwuje sie bo chce szybciej. Takie błędne koło. Nie bój żaby, w końcu dostanie. Ja z tego co pamiętam to miałem chyba ze dwa tygodnie takiej jazdy Poza tym jak zażyła "PO", była gumka.. luzik. nie panikuj, uspokajaj dziewczynę.
Może mi ktoś raz na zawsze powiedzieć kiedy są płodne, a kiedy nie płodne??
Najlepiej żeby to była kobieta, która wie o czym mówi, a nie tylko czytała w Bravo?
Dziękuje.
_________________ this is my church, for tonight God is a DJ
co cie nie zabije, to cie wzmocni. chyba, że w końcu cie zabije.
fuck it, dude.. let's go bowling
Dobrze moze rzeczywiscie troszke nie pokolei jest napisane...
Napisze na ten temat jeszcze raz i od poczatku a wiec:
Miesiac temu kochalem sie z dziewczyna 21 dni cyklu i cos bylo nie tak z prezerwatywa wiec poszlismy po tabletke po, minelo 2 dni i bylo krwawienie ( objaw uboczny) ale potem, bylo normalne ktore jednak spoznilo sie 2 dni ( przewaznie cykle 28 dni) Po tym okresie z 15 na 16 dzien cykjlu kochalismy sie 2 razy z zabezpieczniem... przy czym byl czlonek byl wytarty miedzy stosunkami i byl rowniez odstpe... potem kochalismy sie sie w jakis 25 dzien cyklu rowniez z zabezpieczeniem... Teraz okres spoznia sie 6 dni juz... Cyz jest to spowodowane tabletka po? kolejna miesiaczka moze sie opoznic?.. tak mowia... W dodatku moja dziewczyna duzo pracowal osttnim czasem... i jest zmeczona.. Na koniec dodam tylko ze boli ja od czasu do czasu w krzyzy.. nie wiem czy to jest oznaka ciazy? czy jak? jestem troche zestresowany...
Czy postinor moze przedluzyc nastepna miesiaczke? az tak dlugo... ? Czekam na odpowiedz..
pozdrawiam
Czy postinor moze przedluzyc nastepna miesiaczke? az tak dlugo... ? Czekam na odpowiedz..
To wcale nie jest tak koszmarnie długo. Zwłaszcza, że brała jakieś hormony itd
Don't worry be happy
Wysłany: 2008-03-22, 13:32
Postinor to silna dawka hormonow i mogla porzadnie zaburzyc jej rownowage hormonalna co za tym idzie opoznic okres nawet do miesiaca. Nie ma sie za bardzo czym stresowac, ale jak juz pisalam jezeli chcecie to prostu tescik 10 zl w aptece i po klopocie. Jednak imho to poprostu hormony plus przemeczenie i stres ;] mi sie kiedys 3 miesiace okres spoznil nie wariuj do 2 tygodni jak nie nadejdzie to mozecie sie zaczac martwic tak mysle, ale zeby nie musiec tego robic szybki tescik i z glowy ;]
FAZI łofermu juz chyba 7 raz Ci to tumacze ;p
Cały cykl owulacyjny trwa przeciętnie 28 dni. Liczy się go od pierwszego dnia krwawienia miesiączkowego do ostatniego dnia przed kolejną miesiączką. W trakcie każdego cyklu jest tylko kilka dni płodnych, w trakcie których możesz zajść w ciążę. Są to 3 dni przed owulacją i najwyżej 2 - po jajeczkowaniu. Komórka jajowa może zostać zapłodniona najwyżej 24 godziny po jej uwolnieniu, a plemniki w środowisku im sprzyjającym utrzymują zdolność do zapłodnienia od 48 do 72 godzin.Precyzyjne ustalenie czasu owulacji, a w konsekwencji również dni płodnych bywa trudne. Generalnie zakłada się, że owulacja występuje 14 dni przed końcem cyklu. Jeżeli cykle są regularne, nietrudno wyliczyć okres płodny, biorąc pod uwagę przewidywany czas rozpoczęcia kolejnego krwawienia. Jeśli jednak cykle są bardzo nieregularne, ewentualny czas płodny rozciąga się na 3/4 cyklu (bo nigdy nie wiadomo, kiedy w danym cyklu dojdzie do owulacji, można to stwierdzić, dopiero po zakończeniu danego cyklu).Zaleca się wówczas współżycie co 2-3 dni.
jest tylko kilka dni płodnych, w trakcie których możesz zajść w ciążę.
Poważnie?! Tak się cieszę..
Cytat:
FAZI łofermu juz chyba 7 raz Ci to tumacze ;p
Chyba Ci sie pomeleło maj dir, nigdy mi tego nie tłumaczyłaś, może ja Tobie?
I nic nie zrozumiałem z tych bazgroł!
Po ludzku chce. Bez słów owulacja i jajeczkowanie. Tyle i tyle dni po okresie są płodne. Tyle i tyle przed.
Wysłany: 2008-03-22, 17:28
fazi napisał/a:
Poważnie?! Tak się cieszę..
aaa siat ap ! :p
fazi napisał/a:
Chyba Ci sie pomeleło maj dir, nigdy mi tego nie tłumaczyłaś, może ja Tobie?
U wish ;p
fazi napisał/a:
Po ludzku chce.
taa po ludzku czy po facetowemu ? ;p
nosz kurde wyraznie jest tam napisane matouku, ze to zalezy od tego czy to sa regularne czy nieregularne miesiaczki. I jezeli sa regularne to plodne dni sa 14 dni przed koncem okresu, czyli jezeli kobieta ma 28 dniowy cykl (czyli ten okres miedzy jedna a druga miesiaczka, trwa 28 dni!) to dni plodne sa w 14 dniu cyklu CZYLI w polowie, ale jak kazda kobieta wie, cykl moze miec od 21 do 31 dni w zaleznosci od kobiety a i trwaja ok 5 dni ;p
Jezeli kobieta ma nieregularne miesiaczki to bzykanko co 2- 3 dni kapisko? bo nie da sie okreslic kiedy bedzie plodno a kiedy ni plodno ;p
zebym musiala ja takie rzeczy pisac.. nie masz gadu gadu? ;p mogles zapytac ! a tak to offtopa robie przez Ciebie ;p
Po ludzku chce. Bez słów owulacja i jajeczkowanie. Tyle i tyle dni po okresie są płodne. Tyle i tyle przed.
jakby można było powiedzieć że np. 3 dni po okresie na bank zaczynają się dni płodne to by było a łatwe mogę Ci tylko powiedzieć, że na 99% procent seks zaraz przed miesiączką raczej nie skończy się ciążą co do reszty - wszystko zależy....
Anubis2005, tak to jest jak się przyjmuje tak dużą dawkę hormonów jaka jest w Postinorze. chyba masz schizę. jak było zabezpieczenie, a wcześniej wzięła Postinor to raczej w ciąży nie jest. te objawy to skutek uboczny działania hormonów. i tyle no, a jak jednak jest w ciąży jakimś cudem to...trudno.
_________________ "wierzę w Ciebie boś Ty wierna, wszechmocna i miłosierna xD" .....
cykl moze miec od 21 do 31 dni w zaleznosci od kobiety
Czy wy musicie wszystko tak komplikować?!?
Kurczol napisał/a:
Jezeli kobieta ma nieregularne miesiaczki to bzykanko co 2- 3 dni kapisko?
Ni cholery. Mogłabyś mi to rozrysować?
Kurczol napisał/a:
zebym musiala ja takie rzeczy pisac.. nie masz gadu gadu? ;p mogles zapytac ! a tak to offtopa robie przez Ciebie ;p
A nie denerwuj. Bo mi sie okres spóźni. I świat się zawali z pewnością. Bo off-top straszny. O płodnych i nie płodnych w temacie o podjrzeniach ciąży. Normalnie wywalą Cie z ciepłej posadki moderatora za to.
Młodzież edukujemy. Nie marudź mi tu. Tylko wytłumacz jeszcze jakoś jaśniej
[ Dodano: 2008-03-22, 17:38 ]
MissIndependent napisał/a:
jakby można było powiedzieć że np. 3 dni po okresie na bank zaczynają się dni płodne to by było a łatwe
Nie da się tak..?
no, a jak jednak jest w ciąży jakimś cudem to...trudno.
Ni ma takiej opcji.
poleć swojej dzieczynie naturalne metody planowania rodziny (jak to się ładnie nazywa), niech poczyta, poobserwuje swoje ciało etc. nie polecam polegać tylko na nich, bo taka 'pewność' może cię zwieść. i nie marudź
_________________ "wierzę w Ciebie boś Ty wierna, wszechmocna i miłosierna xD" .....
Wysłany: 2008-03-22, 17:45
fazi napisał/a:
A nie denerwuj. Bo mi sie okres spóźni. I świat się zawali z pewnością. Bo off-top straszny. O płodnych i nie płodnych w temacie o podjrzeniach ciąży. Normalnie wywalą Cie z ciepłej posadki moderatora za to.
Młodzież edukujemy. Nie marudź mi tu. Tylko wytłumacz jeszcze jakoś jaśniej
ale z Ciebie łoferma ;DD ;*
jak wyrazniej Mis patrz jak masz panne i co 21 dni ma okres to sobie odejmij 21 - 14 i wyjdzie Ci kiedy ma dni plodne, tzn kiedy sie one zaczynaja. i tak z kazda iloscia dni od 21 do 31, poprostu odejmujesz 14 od ilosci dni w cyklu.
Jezeli ma nieregularny okres, czyli raz ma raz nie ma, rozjazdy sa w tygodniach itd nie wiadomo wlasciwie kiedy spodziewac sie nastepnej miesiaczki to w tedy, do 2 do 3 dni bzykanko mozna odstawic, ale lepiej nie ryzykowac bo w nieregularnych okresach trudno obliczyc kiedy dni plodne sa
No nie ma szans. Bzykali się w niepłodnych (chyba), w gumce, z jakimś oczyszczaniem penisa pomiędzy , potem nafaszerował kobitke hormonami. Prędzej jajko zniesie niż dziecko urodzi.
Kurczol napisał/a:
jak wyrazniej Mis patrz jak masz panne i co 21 dni ma okres to sobie odejmij 21 - 14 i wyjdzie Ci kiedy ma dni plodne, tzn kiedy sie one zaczynaja. i tak z kazda iloscia dni od 21 do 31, poprostu odejmujesz 14 od ilosci dni w cyklu.
Czekaj czekaj! mam to, mam to!
Wreszcie mówisz jak człowiek.
Cytat:
a teraz ?!?!?!?!!
No już rozumiem chyba. Czyli w skrócie to będzie tak, że "idźta se po tabletki".
Kurczol napisał/a:
hahahaha ;D przepraszam musialam ;D
Cicho być..
Cytat:
cooo?? nie ma dziewczyny/narzeczonej/żony?? pfft!
Ty też.
Nie. Ja zawsze byłem za tabletkami. Cudowny wynalazek. Chciałem tylko spróbować zrozumieć te niepojęte systemy dni płodnych i nie płodnych.
przeciez ona nic nie powiedziała.... ale sposób przekazania informacji 'krzyczy'
Właśnie dlatego powinna być cicho gdyż nie wie co czyni.
racja. niemam dziewczyny/narzeczonej/żony w tym jesteśmy do siebie podobni...
Ty też - miałaś się opamiętać z hihotaniem. Nie rozumiem w ogóle waszego rozbawienia drogie dziewczęta..
Ale spam w moim temacie... ja przezwam trudne chwile a tutaj wszyscy sa radosci
[quote="MissIndependent"]
Cytat:
Anubis2005, tak to jest jak się przyjmuje tak dużą dawkę hormonów jaka jest w Postinorze. chyba masz schizę. jak było zabezpieczenie, a wcześniej wzięła Postinor to raczej w ciąży nie jest. te objawy to skutek uboczny działania hormonów. i tyle no, a jak jednak jest w ciąży jakimś cudem to...trudno.
'
Moze masz racj ze to jest schiza... ale dzis jest 6 dzien po spodziewanej miesiaczce jutro 7.... i nie wiem czy bedzie czy nie... Moja dziewczyna w dodatku mowila mi ze tak 2 dni przed krwawieniem nie boli ja krzyz... dzis jak sie pytal;em to rzeczywiscie tak jest... ech... wiesz jak taka sytuacja jest to zaraz sa domysly czy moze cos z zabezpieczeniem bylo zle? itp... To nie jest tak latwo powiedziec no to trudno... bo nie jestem przygotowany na to teraz.... bardzo ciezka sytuacja by zapanowala tymbardziej ze oboje chodzimy na studia jeszcze..
Pozdrawiam
P.S Kolego nie da sie wszytko ladnie bez uzywania fachowych slow wyjasnic... kazda kobieta jest inna.... wiec nie da sie wszytkiego przewidziec... trzeba obserwowac cykle jesli sa regularne to mozna sprobowac opisywaneje na gorze procedury.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum