Wysłany: 2007-12-05, 14:04 NAZWA KLUBU A SPONSOR...
tutaj pytanie takie do tych co się bardziej interesują 'kopaną'...
otwieram sobie rano w poniedziałek gazetę dotyczącą przeglądania sportu i czytam że mecz swój rozgrywał KOLPORTER KIELCE albo GROCLIN GRODZISK WLK. nie wiem czy wy, ale ja NIE ZNAM takich drużyn... ja znam tylko KORONE KIELCE i DYSKOBOLIĘ GRODZISK WLK. Oczywiście kibice szanują swoich sponsorów bo tylko dzięki nim klub jest tam gdzie jest, ale żeby dołączać człon do nazwy... klub ma np. 50 lat, a sponsorowany jest przez daną firmę może z 5 lat... Na który mecz przyjdzie więcej osób? Samsung Londyn - Bwin Madryt czy na Chelsea Londyn - Real Madryt??!! Dlaczego w polskiej ekstraklasie są długie nazwy powiązane ze sponsorem/rami?! piszę o tym bo nie lubię kiedy ciągle się słyszy takiego typu nazwy..co o tym myślicie?
Ależ się rozpisałam
_________________ `Inny dzień, takie samo pomieszczenie. W Witrynach Odbicia Ja się nigdy nie zmienię...`
C 1973 K
Nasze Polskie kluby mają "życie" tylko jak dostaną kasę.. Są wybredni ale lecą na łatwą kasę nie wiem jak wy ale jakbym zobaczył Ptak Szczecin.. Albo Królewskie Warszawa.. Dobra Korona Kielce jest dobrym klubem i mi się podoba ich styl gry ale mają np. prawa do tego. Można wykupić większą akcję klubu i można zmienić nazwę. Real Madryt jest znany bogaty więc nie musi zmieniać nazwy klubu bo to by zraniło baaardzo dużo kibiców na całym świecie.. I to jest moje zdanie No ja też troszku się rozpisałem
Wysłany: 2007-12-05, 14:26
Polecający: z internetu
Nasi Polacy umią dobrze grać przeciwko sobie i krajom zagranicznym wszystko jest w gazetach tylko wziąć i zobaczyć i tyle bardzo dużo rzeczy dowiem się o sporcie a szczególnie o piłce nożnej to jest najwarzniejsze dla tych co są fanami piłki nożnej bo inne sporty są bardzo nudne co nie.
NaRa
Real Madryt jest znany bogaty więc nie musi zmieniać nazwy klubu bo to by zraniło baaardzo dużo kibiców na całym świecie..
a w Kielcach czy Grodzisku nie rani? kurcze w Kielcach nawet sam pan Klicki mówi na klub KORONA nigdy(no może czasami, ale żadko ) KOLPORTER. Mają swoją TRADYCJĘ i KIBICÓW dla których zawsze będzie to Korona czy Dyskobolia a nie Kolporter i Groclin... Klub może się nazywać tak czy inaczej ale mówiąc Kolporter mówi się o sponsorze a mówiąc Korona mówi się o klubie. Najgorszym złem są media... wszystko mogą, przekręcają nazwy na różny sposób.. kiedyś nawet usłyszałam COMARCH KRAKÓW (dla nie wiedzących Comarch to sponsor Cracovi )...na szczęście jak na razie tylko jeden raz...
-----------------------------------------------------------------------------------------
Spiderman1074 napisał/a:
Nasi Polacy umią dobrze grać przeciwko sobie i krajom zagranicznym wszystko jest w gazetach tylko wziąć i zobaczyć i tyle bardzo dużo rzeczy dowiem się o sporcie a szczególnie o piłce nożnej to jest najwarzniejsze dla tych co są fanami piłki nożnej bo inne sporty są bardzo nudne co nie.
NaRa
UMIEJĄ!!
Przeczytać Ci jeszcze raz temat czy sobie poradzisz i może wtedy odpiszesz?:)
_________________ `Inny dzień, takie samo pomieszczenie. W Witrynach Odbicia Ja się nigdy nie zmienię...`
C 1973 K
Ja słyszałem też jak np. był mecz Pucharu Ekstraklasy to mówili zamiast GKS Bełchatów to od razu PGE Wygrywa czy też remisuje z Kolpolterem.. Chciało by się z tym coś zrobić tylko że nie ma na to sposobu.. Chyba że ktoś naprawdę mózguje
można coś zrobić... w mediach trudno, im się nie przetłumaczy chociaż kilka razy były apele o POPRAWNIE wymawiane nazwy klubów, ale u ludzi w Polsce też BARDZO często można usłyszeć m.in KGHM a nie Zagłębie czy PGE a nie GieKSa.. (dzięki o przypomnienie o nich ) eh... nie długo zaczną mówić na Lecha Remes Poznań
C 1973 K
Dlaczego w polskiej ekstraklasie są długie nazwy powiązane ze sponsorem/rami?!
Bo te kluby są za małe, może nie mają takiej tradycji, żeby odmówić sponsorom zmiany nazwy. Zwłaszcza takim jak np. Krzysiu Klicki i jego Kolporter, który jest właściwie właścicielem klubu. A oficjalna nazwa to chyba Kolporter Korona Kielce. Także tą "Koronę" w nazwie zostawili. Ale z tego co pamiętam i tak był dym o zmianę nazwy.
Poza tym to jest praktyka polskich firm, która chyba przeniosła się z innych sportów. Np. z koszykówki gdzie to normalne. Allianz już nie zmienił Górnika w Górnik Allianz Zabrze.
_________________ fuck it, dude.. let's go bowling
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum