• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Współpraca • Czat • Reklamuj Forum ! • Gry online • Katalog Stron
• Rejestracja • Zaloguj • Album

konkurs

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Kurczol
2008-06-23, 20:45
Autor Wiadomość

Adammm 

Wysłany: 2008-06-22, 21:29   Atak kleszcza!

Witam, w nazwie dzilu bylo cos o zdrowiu, wiec pisze tutaj:
Moja corka zostala dzis ukaszony przez kleszcza, wyciagania go podjela sie moja siostra - niestety troche zostalo ( pewnie glowka ). Potem probowala wyciagnac ta czesc igla, ale tylko polowa wyszla, a druga polowa weszla do skory tak, ze niedalo sie wyciagnac, wiec zostawilismy to tam... :zalamany:
Powstala rane posmarowalem wacikiem nasaczonym w spyrytusie, tak dla spokoju.

Teraz mam pytanie: Czy przez ta, ze czesc zostala, moja corka moze miec jakies problemy ze zdrowiem?

I czy taki wyciagniety kleszcz, z urwana czescia, zyje dalej i moze kasic? Bo gdzies sie zgubil po wyciagnieciu...

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-06-22, 21:42   

Kąsać dalej nie może, bo oderwana została główka. Ale małą powinieneś zabrać do lekarza, kleszcze są niebezpieczne, zwłaszcza, że część jego została pod skórą. Jeśli wokół ranki pojawi się rumień, to znaczy, że jest źle. A nawet jeśli się nie pojawi, to profilaktyka lepsza niż leczenie.

need a hug.
anyone?

Adammm 

Wysłany: 2008-06-22, 21:48   

Dzieki ;) Tak myslalem, ze raczej potrzeba zabrac sa do lekarza, tylko z wlasnych doswiaczen wiem, iz nie zawsze wychodzily w calosci, a czlowiek nadal zyje :D
Ale z dziecmi moze byc inaczej - slabsze organizmy

lolinka  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-06-22, 23:46   

Cytat:
Dzieki ;) Tak myslalem, ze raczej potrzeba zabrac sa do lekarza, tylko z wlasnych doswiaczen wiem, iz nie zawsze wychodzily w calosci, a czlowiek nadal zyje :D

taka rada mała - kleszcza sie nie wyrywa ;] Kleszcza sie wykręca w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara - wtedy jest bezpiecznie i wiadomo ze wyjdzie w całości. Mam w tym wprawe bo mam kota który lubi chodzic do pobliskiego lasu na łowy i zawsze wraca z jakąs "zdobyczą" na sobie ;] I wyjmowałam tych kleszczy dziesiątki ;p

I w ogole co to za pomysł przemywac RANE spirytusem ?? ;] Nie umiemy czytac ze " tylko do uzytku zewnętrznego" ? Moze reki nie wypaliło i nic sie nie stało ale naprawde rozsądniej byłoby siegać po wode utlenioną na przyszłość ;]

Chorobe, którą przenosza kleszcze zwaną boreliozą nie zaraza sie tylko przez to ze została głowka lub inna częśc kleszcza w środku ;] Samo ukąszenie kleszcza moze powodowac jakies przykre dolegliwości, więc radze udac się do lekarza.
Szczególnie po tak " fachowym zabiegu" ;]]]

pomóż zwierzakom w Twoim mieście!

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2008-06-22, 23:50   

lolinka napisał/a:
Chorobe, którą przenosza kleszcze zwaną boreliozą nie zaraza sie tylko przez to ze została głowka lub inna częśc kleszcza w środku ;]
Wystarczy, że kleszcz zwymiotował przy wyrywaniu i wszelkie syfy, które mógł, wyrzygał małej do krwi ;] dlatego lepiej, żeby zobaczył ją lekarz. No i borelioza to nie jedyne, czym mogą zarazić kleszcze.

need a hug.
anyone?

Kurczol  

Wysłany: 2008-06-23, 20:45   
   Polecający: baba jaga ;P

do lekarza

zamykam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi