• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Colorblind
2008-02-16, 02:35
Autor Wiadomość

dawidek133 

Wysłany: 2007-03-10, 13:08   niedoczynność tarczycy

czy niedoczynność tarczycy jest groźna? jak sie ja leczy i jakie sa jej nastepsta prosze o szybkie odpowiedzi szukalem juz ale nic z tego nie rozumiem bo to wszystko jest napisane jezykiem "medycznym"

przeterminowana  

Wysłany: 2007-03-19, 21:11   

Niedoczynność tarczycy, najczęściej spowodowana niedoborem jodu w organizmie, (ale może też być pooperacyjna czy pozapalna) ma implikacje kliniczne zależne od wieku chorego. Wrodzona niedoczynność tarczycy (tzw. kretynizm tarczycowy) prowadzi do ciężkich zaburzeń rozwoju organizmu, w tym do niedorozwoju centralnego układu nerwowego.

Niedoczynność tarczycy w późniejszym wieku objawia się przyrostem masy ciała (wskutek spowolnienia przemiany materii), nagromadzeniem substancji śluzowatych w tkance podskórnej (tzw. obrzęk śluzowaty) z charakterystycznym wyrazem twarzy (twarz "nalana", amimiczna), wypadaniem włosów. Pacjenci z niedoczynnością tarczycy skarżą się na stałe uczucie chłodu, zaparcia, senność, suchość i szorstkość skóry. Mają obniżoną temperaturę ciała. W badaniu stwierdza się zwolnione tętno.

Wiele osób ma powiększoną tarczycę (wole niedoczynne), przysadka mózgowa bowiem, "chcąc" doprowadzić do prawidłowego poziomu hormonów tarczycowych, wydziela intensywnie TSH, co pobudza gruczoł tarczowy do rozrostu.

W badaniach krwi stwierdza się charakterystyczny dla niedoczynności tarczycy wysoki poziom cholesterolu, a ponadto zaburzenia w oznaczeniach hormonów: obniżone T3 i T4 oraz wysoki poziom TSH.
Spocząć na chwilę i znów szczęście nieść.
Wiedzieć, że żyję - cieszyć się.

bodzka  

Wysłany: 2007-06-29, 10:00   

Moge Ci powiedziec troche mniej naukowo niz przeterminowana..bo sama mialam niedoczynnosc.. te wszystkie objawqy wcale nie musza sie ukazywac. Zeby sprawdzic czy ja masz wystarczy zropbic dodatkowe badanie krwi na TSH i jezeli masz je wyzsze niz 4,0 (a w Ameryce przyjmuje sie jjuz od 2,5 leki), musisz zgłosic sie do speclalisty-endokrynologa. Niedoczynność i nadczynność tarczycy leczy sie hormonami. Ja już sięprawie wyleczyłam:D

Odpowiedz do tematu