• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Colorblind
2008-05-31, 12:10
Autor Wiadomość

vrzasq 

Wysłany: 2008-05-31, 12:08   Pielgrzymka - buty.

Chciałabym się dowiedzieć, jakie buty są wg was najlepsze na pielgrzymkę i w ogóle na dłuższe piesze wędrówki . W tamtym roku na pielgrzymkę wzięłam ze sobą zwykłe adidasy i sandały i okazał się to niezbyt dobry pomysł... Myślałam o butach trekkingowych, ale szczerze mówiąc nie miałam ich nigdy na nogach i nie wiem czy nie będzie w nich zbyt gorąco i czy nie są za ciężkie... proszę o jakieś porady ;)

Colorblind  

Wysłany: 2008-05-31, 12:33   

Nie ma na to reguły, bo każdemu w innych butach będzie dobrze, ważne by być z butami oswojonym, by buty były rozchodzone, wygodne, i niekupione dzień przed pielgrzymką.
Mogą to być sandały, które zostały kupione w sklepie sportowym, takie zabudowane i mocno trzymające stopę, dosyć solidne. Niektórzy preferują tylko adidasy. Buty turystyczne też są jakąś alternatywą, buty trekkingowe, bo dobrze trzymają nogę i chyba nie obcierają, piszę 'chyba', bo nie znam żadnej osoby, która by się na to skarżyła. Tyle, że jak dla mnie w takich butach jest za gorąco.
Trudno tak doradzić buty, ponieważ każda stopa inaczej reaguje, niektóre już po pięciu minutach mogą zostać obtarte, metoda prób i błędów zostaje.
Ja nawet na długie piesze wycieczki mogę nałożyć adidasowate balerinki i nic - żadnych pęcherzy nie będzie i odcisków.

'A w kominie szurum burum, a na polu wiatr do wtóru, a na chmurze bal do rana, a pogoda rozśpiewana. Zielono mi i spokojnie, zielono mi'
wszystko gra

dkf  

Wysłany: 2008-05-31, 16:14   

Chyba najlepsze powinny być adidasy dobrej jakości ze sportowego sklepu. Sandały też nie są złe, ale ja sama bym ich nie wzięła, bo bezproblemowo wpada do nich piasek i drobne kamyczki. Ogólnie wszelkie buty do chodzenia do górach też powinny być dobre, bo trzymają stopę i mają grubszą podeszwę. Ale co najważniejsze nie mogą to być nowe buty i wszystko zależy w czym tobie sie najlepiej chodzi.

Aqusia  

Wysłany: 2008-06-01, 22:05   

A ja tam może trochę offtopic: jak wyglądają "adidasowate balerinki", bo chyba nigdy nie spotkałam? :)

Colorblind  

Wysłany: 2008-06-01, 22:08   

Aqusia napisał/a:
jak wyglądają "adidasowate balerinki"
adidas w kształcie balerinek, bez sznurówek ;] <nie wiem, czy ten opis Ci wiele mówi> - bardzo wygodny but w sam raz na długie wojaże piesze

'A w kominie szurum burum, a na polu wiatr do wtóru, a na chmurze bal do rana, a pogoda rozśpiewana. Zielono mi i spokojnie, zielono mi'
wszystko gra

Odpowiedz do tematu