• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

zick 

Wysłany: 2008-05-19, 19:38   

to ma szczęście. mój facet się dowiedział od polecanego mu przez kogoś lekarza, że zoperują mu oczy, ale będzie musiał zapłaciś 3-4tys za jedno oko.
nie wnikam w szczegóły, ale w różnych częściach Polski pewnie są różne ceny, czasami wahania są dość duże.

To jakiś straszny przekręt z tymi cenami!Żeby były takie diametralne różnice w Polsce?! Przecież to 100% przebicia!
Mój robił w Warszawie i nawet nie pytaliśmy o ceny w innych klinikach w Polsce bo nie przyszło mi to do głowy.Tutaj dostaliśmy rachunek i gwarancję na 8 mcy na ewentualne poprawki.Na szczęście nie trzeba było z nich korzystać :) I w swojej naiwności myślałam ,że to taki standard, że wszyscy dają do samo, bo to już taka najwyższa półka.
Ale widocznie każdy wymyśla swoje prawa.
Może faktycznie trzeba przyjąć jakieś kryteria wyszukiwania i czasami warto pojechać do innego miasta na zabieg ,żeby mieć pewność skuteczności?
A Wy czym byście się kierowały przy wyborze miejsca do zabiegu?

MissIndependent  

Wysłany: 2008-05-20, 13:39   

ja nie wiem dokładnie kogo ani gdzie się pytał. na tamtym etapie znajomości starałam się nie wtrącać za bardzo. ale bardzo go to zniechęciło. do tej pory nie da sobie przetłumaczyć, że powinien sobie operację zrobić \m/ a teraz non stop wydatki, więc wygodnie mu mówić, że nie ma na to pieniędzy....

3tys za oboje oczu to zdecydowanie nie jest najwyższa cena za tego typu zabieg. aż jestem zaskoczona, że w Warszawie (gdzie spodziewałabym się nawet wyższych cen) tylko tyle za to zapłaciliście.

zick 

Wysłany: 2008-05-20, 23:07   

My daliśmy 1900 za oko to 3800za parkę.
Ale aż sprawdziłam jakie są ceny w tym roku i powiem ci,ze nie podnieśli. (Chyba że ta ich strona nie jest aktualna.Ale wyglądaja na solidna firme to pewnie nie daja ściemy!)
eraz to co miał robione - Lasik też kosztuje 1900 tyle ,że są jeszcze jakieś inne za 2800.
Niestety nie wiem dokładnie czym to sie różni? Może to zależy od dodatkowych problemów z okiem.Szeroka żrenica czy odklejająca się siatkówka.Cięzko powiedzieć.
A co do cen w Polsce to ciekawe właśnie czy są różnice.Ale z 2 strony czy warto jechac 300 km jeśli ma się oszczędzić 500zł? Jeżeli potem jeszcze trzeba na kontrole chodzic co chwila?

MissIndependent  

Wysłany: 2008-05-22, 17:46   

Twój facet chyba miał operację metodą LASEK, ona jest chyba tańsza. z tego co dziś wyczytałam to metoda LASIK (ta, którą chcę mój facet) to ok.2300 za jedno oko, a metodą EPI LASIK + TOSCA to już 2700 \m/ doliczyć jeszcze jakieś zabiegi "po" czy wizyty kontrolne to trzeba mieć na pewno 6-7tys....

zick 

Wysłany: 2008-05-22, 23:08   

Masz rację Lasik, Lasek ja tam mówię po prostu laser.
Koszty są i to niezła inwestycja.
Ja tam po prostu cieszę się ,że mamy to juz za sobą. Jeżeli miałabym wybierać jeszcze raz to bym się nie zawahała. Może teraz przyjdzie czas na mnie? Latem zawsze mam bardziej dość tych okularów! Jakieś duże słoneczne bym sobie sprawiła. Eh..

Colorblind  

Wysłany: 2008-05-23, 01:21   

Jeśli chodzi o wybór między okularami, a szkłami to napiszę tak, że zależy od wielu czynników, niektórym osobom jest tak ślicznie w okularach, że nie wyobrażam sobie ich w szkłach, dlatego kształt twarzy, uroda, sam kształt oprawek ma decydujący wpływ na to, poza tym kwestia wygody, kto, co lubi.

'A w kominie szurum burum, a na polu wiatr do wtóru, a na chmurze bal do rana, a pogoda rozśpiewana. Zielono mi i spokojnie, zielono mi'
wszystko gra

Kinia  

Wysłany: 2008-05-24, 13:03   
   Polecający: Google

Ja od półtora roku nosze soczewki kontaktowe i nie narzekam. Nigdy nie miałam problemu z żadnymi podrażnieniami. Jeżeli się odpowiednio używa soczewek, wymienia regularnie płyny i myje ręce to się nic nie stanie.
Noszę soczewki dzienne. Rano zakładam, a na wieczór ściągam. Miałam raz soczewki w których można był spać i odradzam. Rano się wstaje z wysuszonymi oczami i bez wkropienia sobie natychmiast soli fizjologicznej do oczu normalne funkcjonowanie nie jest możliwe...

Alucard  

Wysłany: 2008-05-26, 00:03   
   Polecający: Fantasmagoria

Ja noszę okulary z całkiem sporą wadą (L -3,5;P:-3,0), ale na soczewki ich bym nie zamienił. Jak się widzę rano w łazience przy goleniu (z trudem się widzę, ale jednak :) ), to wyglądam... dziwnie... nie podobam się sobie. Okulary fajne są.

przemek_ex  

Wysłany: 2008-05-26, 08:44   

ja tam okulary nosze od 3 roku życia i raczej nie zamieni ich na szkła, być może dlatego że się przyzwyczaiłem...zresztą chyba lepiej podobam się sobie w okularach niż bez...

dkf  

Wysłany: 2008-05-26, 14:01   

Nie nosze ani okularów ani szkieł, chodź czy tak naprawdę nie potrzebuje to nie wiem, bo już strasznie dawno nie byłam u okulisty. Jak już bym musiała nosić, to wybrałabym szkła.

kala123 

Wysłany: 2008-06-25, 10:47   

najlepiej zrobic sobie operacje i nic nie nosic:)

narja 

Wysłany: 2008-06-25, 15:02   

tyle, że jest trochę dużo przeciwwskazań do takiej operacji :(

Sagalek  

Wysłany: 2008-06-25, 15:25   

a ja noszę okulary, nie przeszakdzają mi, uważam, że wyglądam w nich korzystnie i dopóki wada mi się nie pogłębi do uciążliwie dużej nie widzę sensu robienia operacji.

blonde-girl  

Wysłany: 2008-07-01, 19:59   

Ja nosiłam przez 5 lat okulary, a teraz od dwóch mam soczewki. Planuję wrócić ponownie do okularów, bo soczewki mnie strasznie męczą - mam dosyć wrażliwe oczy, często mnie pieką, a jak wpadnie mi coś do oka - nawet mikroskopijnej wielkości, to to już jest masakra :/ Na początku nie było tak źle, ale teraz jest coraz gorzej, w szczególności na wiosnę (jestem alergikiem). Na dodatek spędzam dużo czasu przed komputerem i wygląda to najczęściej tak: włączam kompa -> 5 minut wszystko ok -> zaczynają mnie piec oczy -> coraz gorzej -> oczy zaczynają łzawić -> i tak w kółko. Cały czas planuje iść wreszcie po okulary, ale zawsze coś mi wypada :znudzony:

Miyako  

Wysłany: 2008-07-01, 20:29   

Noszę okulary. Czasem bywa problematyczne, jednak nie powodują żadnych skutków ubocznych, dlatego też wolę okulary od szkieł kontaktowych.
A poza tym okulary podobno pasują mi do twarzy, więc nie sprzeciwiam się temu wyjątkowo mocno. ^^ Jednakowoż najlepiej byłoby mieć zdrowe oczy.
Duży plus okularów: nawet półgłówek może w nich wyglądać inteligentnie. :]

Odpowiedz do tematu