Noszę miękkie soczewki kontaktowe od 7 lat, nigdy nie miałam problemów z zapaleniem rogówki itp. (wada L -7.5 P -8). Więc mogę stwierdzić że jestem ślepa .
Aby nie mieć problemów z zakażeniem itp. wystarczy utrzymywać higienę. Myć rączki przed zakładaniem soczewek, płukać gorącą wodą co wieczór pojemniczki.
Nie polecam rocznych soczewek, osad z białka i bakterie zaczynają się rozwijać po 3 mies. użytkowania. Oczywiście są dostępne tabletki odbiałczające do soczewek, ale ja wolę kupować trzymiesięczne soczewki, i wymieniać je kiedy trzeba.
_________________ Ludzie dzielą się na dwie grupy : psychicznych i tych jeszcze nie zbadanych.
No bo właściwie po co się meczyć całe zycie skoro taki zabieg to 15 min
chłopie... wiesz ile takie 15 minut kosztuje? bądz wyrozumiały i zrozum, ze nie kazdego stac na takie 15 minut i niestety musi sie męczyc ze szkłami czy z okularami. na początek bym polecił zapytac o zdanie okuliste, jak powie, ze wada sie nie pogarsza to nos soczewki, a jesli jest co raz gorzej to niestety okularki będą konieczne.
_________________ "Seks bez miłości to puste doświadczenie. Ale wśród pustych doświadczeń to jedno z najlepszych."
"Podawanie wysokości pensji w wartości brutto, jest jak podawanie długości członka razem z kręgosłupem."
Aby nie mieć problemów z zakażeniem itp. wystarczy utrzymywać higienę. Myć rączki przed zakładaniem soczewek, płukać gorącą wodą co wieczór pojemniczki.
rany... od 4 (5?) lat nosze soczewki, kupuję miesięczne a nosze przez parę miesięcy, płyn wymieniam w pojemniczku co dwa dni, soczewki noszę po 12-14 godzin dziennie [no, chyba że siedze w domu cały dzień] i jeszcze nigdy nie miałam żadnego zapalenia ^^ dodam że mam alergię na pyłki, roztocza, kurze... więc ryzyko jest wzmożone ^^
jedyne co mi się dzieje (tylko w lecie) to takie niteczki białkowe, ale to nie ma związku z soczewkami, bo typowo alergiczne i tworzy się bez względu na to, czy soczewki nosze, czy nie
wiem, nieodpowiedzialny drań jestem xD
_________________ Jestem zboczona, a ty mężczyzno, podgatunku, nie wmówisz mi, że to nienormalne.
mama sama nosiła miesięczne przez rok i powiedziała, że skoro jej się nic nie dzieje to mi na pewno też nie, i jeżeli ja mam zamiar co miesiąc kupowac nowe, to ona 40 zł nie będzie wydawać i mam sobie kupowac sama lub chodzić w okularach
poza tym mi to nie przeszkadza, rozumiem ją ^^
to nie jest tak że po miesiącu soczewki nagle się rwą, gniotą, wybuchają, lub co bądź. z moimi nic się nie dzieje, dopiero jak przeszkadzają w oczach znaczy, że są stare ^^ wtedy troszkę sztywnieją xD
_________________ Jestem zboczona, a ty mężczyzno, podgatunku, nie wmówisz mi, że to nienormalne.
No bo właściwie po co się meczyć całe zycie skoro taki zabieg to 15 min
chłopie... wiesz ile takie 15 minut kosztuje? bądz wyrozumiały i zrozum, ze nie kazdego stac na takie 15 minut i niestety musi sie męczyc ze szkłami czy z okularami. na początek bym polecił zapytac o zdanie okuliste, jak powie, ze wada sie nie pogarsza to nos soczewki, a jesli jest co raz gorzej to niestety okularki będą konieczne.
ja dokładnie wiem ile to kosztuje i nie mam zamiaru nikogo namawiać na taki zabieg:)
Tylko czasami dziwi mnie myślenie krótkoterminowe. Przecież soczewki miesięczne musisz kupowac co miesiąc i co miesiąc bulić za nie kasę . Policz ile to wynosi w skali rocznej + płyny + wizyty u okulisty. I to wszystko razy kilkanaście lub kilkadziesiąt przyszłych lat
Moim, ale tylko moim zdaniem warto się wypiąć na okulistów i odłożyć na korektę.
Tylko że taką korektę nie zawsze można wykonać ( trzeba mieć określony wiek i wadę) a poza tym wada i tak może powrócić (znam takie przypadki).
To prawda,że trzeba mieć określony wiek , bo zazwyczaj nie robią korekty poniżej 21 roku życia. A jeżeli masz wadę między -10 a + 6 to się załapiesz.
A co do powracającej wady to raczej niemożliwe.Chyba ,że ktoś zataił fakt o rosnącej wadzie przez ostatni rok. To głównie dotyczy tych z + bo minusy tak szybko nie lecą. Jak robią laser to raz na całe życie.
Do wszystkich którzy musza zaczac nosic okulary i sie ich wstydza lub mowią ze im nie pasują .... okulary wystarczy tylko dobrze dobrac jak dobrze poszukacie znajdziecie okulary nawet nie drogo a dobre i dopasowane do siebie. Ja tez nosze od 2 lat okulary ,mam juz drugie bo pogorszyła mi sie wada wzroku nie mówie ze lubie je nosic ale tez nie mogłam sobie długo dopasowac okularów tak żeby mi w nich dobrze było ale poszukałam i 2 razy juz mi sie udało dopasowac okulary tak zeby dobrze w nich wygladac spojzcie na to inaczej okulary moga byc takze fajna bizuteria do tego modna
dokładnie się z Tobą zgadzam. myślę ,że w okularach można wyglądać pięknie i sexownie. Zależy tylko jaką masz wadę i jak bardzo ci one przeszkadzają w pracy albo uprawianiu sportu. Ja nie robibym korekty gdyby nie upierdliwość tej wady i brak możliwości pływania. W okularach to wiecie jak się pływa a bez....no cóż.
Ja natomist od dziecka jestem skazana na krótko wzroczność...jako dziecko nie mogłam zaakceptować tego że musze nosić oksy. Mając 13 lat poszłam z własnej nie przymuszonej woli do okulisty i od wielu lat uważam że okularki dodają mi uroku i nie zamierzam ich wymienić na szkła kontaktowe.
IMVHO:
szkła kontaktowe-mnie strasznie denerwowało, że w oku trzeba każdego dnia sobie grzebać;) Plus kiepska sprawa, gdy po imprezie próbowałem trzy razy zdjąć szkło, którego nie miałem, bo mi jakoś wypadło;) Trzy razy paluch w oko po pijaku-to nie jest fajne;) No i odpada problem z okularami przeciwsłonecznymi.
okulary-no, łatwiej założyć, ale chyba każdy 'okularnik' wie, jak denerwujący jest dżdż;) I te cholerne drobne kropelki, które trzeba co chwile ścierać. Plus parowanie szkieł.
zabieg (LASIK/LASEK/inne)-też wcale tak różowo nie jest. Po pierwsze kasa, i to nie mała, po drugie trzeba mieć 'kwalifikującą' się do tego wadę, po trzecie naprawdę trzeba 'współpracować' podczas zabiegu. Gdy przestanie się patrzeć na diabelską czerwoną kropkę-może być niedobrze. Po czwarte-nikt nie gwarantuje, że wada zupełnie zniknie. Po piąte-nikt nie gwarantuje, że nie wróci.
Mimo tego wszystkiego zdecydowałem się na LASIK, na drugim miejscu (dla mnie) były okulary, na trzecim-kontakty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum