• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

abra 

Wysłany: 2008-04-17, 13:55   Wada wzroku - okulary, szkła kontaktowe??

Jestem krótkowidzem, muszę nosić szkła korekcyjne. :( Okularów nie lubię, zaczęłam nosić szkła kontaktowe. na pewno są super ale słyszałam też że można się dorobić paskudztwa jak zapalenie spojówek, rogówki i w ogóle. Ostatnio właśnie mam jakieś podrażnienie. Czy ktoś z was nosi, lub nosił? :zdziwko:

Psycho Krusher  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-04-17, 15:29   

Jedyną poważną opinię w tej sprawie może wydać okulista. I jak większść okulistów twierdzi, kontakty nie są dobre dla ludzi zrozwijającą się wadą. więc na początek lepiej nosić okulary. No i musisz się przemóc jesli ich nie lubisz, zwłaszcza dla dobra swoich oczu.

Tró

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2008-04-17, 20:53   

abra napisał/a:
słyszałam też że można się dorobić paskudztwa jak zapalenie spojówek, rogówki i w ogóle.
Ano można. Nie wszyscy mogą je nosić.
Poza tym do okularów koniec końców też można się przyzwyczaić.
Dużo daje odpowiedni dobór oprawek, dzięki którym okulary wcale nie muszą być nudne, zwyczajne i za karę, a mogą stać się fajnym dodatkiem.
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

abra 

Wysłany: 2008-04-18, 19:37   

W sumie... można zrobić sobie szkła indexowane, wtedy grube szkła wcale nie będą grube.
Soczewki kontaktowe rzeczywiście jakoś nie wydają się być całkowicie zdrowe, bo jeśli wychodzi na to, że masz dzień w dzień dłubać sobie w oczach... :zakrecony:

Hmmm... a może laserowa korekcja jest lepszym rozwiązaniem?

Leilah  

Wysłany: 2008-04-23, 20:38   

moim zdaniem okulary dodają człowiekowi intelektu;] sama mam wadę wzroku,też jestem krótkowzroczna i z wszelką odpowiedzialnością wybiorę okulary.

kochanica Karczocha^^

Karczoch  

Wysłany: 2008-04-23, 22:49   

a ja nienawidze siebie w okularach, nieodpowiedzialnie nosze soczewki miesięczne przez parę (hy.) miesięcy ^^

Umysłowa konsumpcja towaru taśmowego. ^^

przytyłam pół kilo.

zick 

Wysłany: 2008-05-15, 21:14   

strasznie dużo firm się teraz reklamuje jako producenci super szkieł kontaktowych. Ja tam też nie jestem zwolennikiem dłubania sobie w oku. Wiem ,że można jakoś ćwiczyć wzrok ale to pewnie tylko małe wady.Poza tym zawsze można sobie zrobić zabieg i mieć problem z głowy. :D No bo właściwie po co się meczyć całe zycie skoro taki zabieg to 15 min.Coś np wybierzesz jeśli tak ci doskwieraja te szkła i okulary.

Arachne 

Wysłany: 2008-05-15, 22:01   

Cytat:
Poza tym zawsze można sobie zrobić zabieg i mieć problem z głowy. No bo właściwie po co się meczyć całe zycie skoro taki zabieg to 15 min.

Może i 15 min, ale kosztowne 15 min.
Ja też mam wadę wzroku. Do szkieł kontaktowych nie jestem jakos przekonana, tak więc pozostają okulary. Ale nosze je tylko w domu, do czytania i komputera.

MissIndependent  

Wysłany: 2008-05-16, 08:42   

zick napisał/a:
Poza tym zawsze można sobie zrobić zabieg i mieć problem z głowy. :D No bo właściwie po co się meczyć całe zycie skoro taki zabieg to 15 min.

4tys za jedno oko..... jak ktoś ma kasę na wyciągnięcie ręki to pewnie może sobie zrobić taki zabieg, ot tak, i mieć problem z głowy. nie wszystkich na to stać.

Leilah  

Wysłany: 2008-05-16, 14:17   

okulary naprawdę nie muszą być przykrą koniecznością.Jeżeli uda nam się je dobrze dobrać(co wbrew pozorom nie jest takie niemożliwe)to mogą dodawać mnóstwo uroku,stylu i intelektu.Jak dla mnie bomba:D
A operacji podjęłabym się tylko wtedy,gdyby moja wada przekraczała 4 i oczywiście byłoby mnie stać.Inaczej nie widzę potrzeby,chyba,że jest bardzo źle.

kochanica Karczocha^^

pooziomka  

Wysłany: 2008-05-16, 15:20   
   Polecający: sama je odnalazłam :D

jak na razie nosze okulary ale tylko do czytania...ale w przyszłosci byc może zdecyduje sie na soczewki... co do tych wzystkich chorób, moje kolezanki noszą od dawna soczewki ale nigdy nie miały żadnych zapaleń... zapewne to rzadkość więc nie ma się co na zapas stresować :)

"Ten, kto przestaje szukać, przegrywa życie."

zick 

Wysłany: 2008-05-16, 20:43   

Włściwie to każdy ma wariant ma jakieś za i przeciw.
Ja nie mam aż tak dużej wady i nie zdecydowałam się jeszcze na zabieg, ale mój ukochany miał -5 i -5,75. Strasznie dużo kasy wydawał na nowe oprawki co kilka miesięcy bo co rusz to je niszczył.On jeździ na rowerze i cały czas tam przy nim dłubie.Jak wracał z gór to zawsze 600zł wydawał na części rowerowe i 600 na nowe oprawki!Powiem wam ,że w skali roku to....eh.
Ale nie zapłacił 4000 za jedno oko tylko 3800 za oba.I na raty do przyszłego roku wzięlismy. Wiem, że to i tak nie jest mało , ale każdy ma swoje priorytety. Ja tam się ciesze , że wreszcie jest szczęśliwy i mamy spokój na całe życie.
O sobie to jeszcze pomyślę.

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2008-05-16, 21:11   

zick napisał/a:
600 na nowe oprawki!
Dżiiiz, to co on za oprawki kupował??? Za jedną trzecią tego spokojnie można znaleźć ciekawe, oryginalne oprawki, więc bez przesady.

Insza inszość, że okulary w uprawianiu sportu faktycznie mogą przeszkadzać. Ale można zastąpić je soczewkami - znam parę osób, które noszą i są zadowolone. I na pewno jest to tańszy interes niż laser.
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

zick 

Wysłany: 2008-05-16, 22:49   

no wiesz ja tam też mam oprawki za 320 i pochodzę w nich pewnie kilka lat, ale każdy mierzy własną miarą.Ja tam sama nie wiem czy wolałam jak na oprawki wydawał czy na rowerek:) bo i tak nie wiedziałam, która to część właśnie była świeżo wymieniona. Jak wracał z posiniaczonymi plecami i otarciami na wszystkich wystających częściach ciała, to rowerek też nie wyglądał za dobrze. :kwasny:
A i soczewki nie były dobrym pomysłem dla mojego extreem chłopa!
Uwierz mi mam po prostu jeden problem z głowy.
Wszystkie wydatki trzeba sobie wyobrazić perspektywicznie.To tak jak kupowanie domu.Spłacasz przez lata, ale już mieszkasz i jest twój!
Taka była nasza decyzja i jesteśmy obydwoje zadowoleni
pozdrawiam

MissIndependent  

Wysłany: 2008-05-17, 09:57   

zick napisał/a:
Ale nie zapłacił 4000 za jedno oko tylko 3800 za oba.

to ma szczęście. mój facet się dowiedział od polecanego mu przez kogoś lekarza, że zoperują mu oczy, ale będzie musiał zapłaciś 3-4tys za jedno oko. i jasne, miałby kasę na skorygowanie swojej wady (i powinien, bo jest krótkowidzem i ma aż 7 dioptrii :kwasny: ), gdyby nie to, że czeka nas remont mieszkania. i to się tak odkłada, z miesiąca na miesiąc, z roku na rok....nie zawsze można sobie na takie coś pozwolić.
nie wnikam w szczegóły, ale w różnych częściach Polski pewnie są różne ceny, czasami wahania są dość duże.

zick napisał/a:
Strasznie dużo kasy wydawał na nowe oprawki co kilka miesięcy bo co rusz to je niszczył.On jeździ na rowerze i cały czas tam przy nim dłubie.Jak wracał z gór to zawsze 600zł wydawał na części rowerowe i 600 na nowe oprawki!Powiem wam ,że w skali roku to....eh.

uf, mój też jeździ (jest od tego uzależniony już :luka: ), ale miał w życiu tylko jeden wypadek.... na szczęście.

Odpowiedz do tematu