Wysłany: 2007-11-01, 15:42 Kto potrafi się dobrze Exelem bawić? ;>
Mam taki zdawałoby się prosty, a jednak upierdliwy problem. W Exelu mam tabelę, a w niej spooooro pozycji, które muszę ponumerować. Oczywiście ręczne wpisywanie ponad 2000 liczb nie wchodzi w grę ;> Metoda wpisania dwóch kolejnych cyfr i przeciągnięcia nie działa, bo w tejże tabeli zastosowany jest autofiltr i część wierszy jest ukryta. Moje pytanie brzmi: czy istnieje jakiś prosty sposób, by można było kolejno ponumerować widoczne wiersze przy zastosowanym autofiltrze, czyli kiedy część wierszy jest ukryta?
pytanie podstawowe - a na kiedy to potrzebujesz? ^^
_________________ Jutro, gdy zabraknie poezji,
Jutro dziwne słońce nauki zmrozi krew,
Jutro przestaniemy być piękni,
Jutro! Lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień..
Wysłany: 2007-11-01, 20:19 Re: Kto potrafi się dobrze Exelem bawić? ;>
Sol napisał/a:
Mam taki zdawałoby się prosty, a jednak upierdliwy problem. W Exelu mam tabelę, a w niej spooooro pozycji, które muszę ponumerować. Oczywiście ręczne wpisywanie ponad 2000 liczb nie wchodzi w grę ;> Metoda wpisania dwóch kolejnych cyfr i przeciągnięcia nie działa, bo w tejże tabeli zastosowany jest autofiltr i część wierszy jest ukryta. Moje pytanie brzmi: czy istnieje jakiś prosty sposób, by można było kolejno ponumerować widoczne wiersze przy zastosowanym autofiltrze, czyli kiedy część wierszy jest ukryta?
tez czasem licze w Excelu i z podobnymi problemami radze sobie w sposob nastepujacy:
kopiuje przefiltrowany arkusz ,wklejam do drugiego czystego
w kopii mozesz znanym sobie sposobem ponumerowac rekordy
na przefiltrowanych danych chyba nie ma prostego sposobu
moze macro by pomoglo,
ale nie probowalam z nim w excelu
pozdrawiam
pytanie podstawowe - a na kiedy to potrzebujesz? ^^
a na poniedziałek najlepiej ^^
saszka napisał/a:
tez czasem licze w Excelu i z podobnymi problemami radze sobie w sposob nastepujacy:
kopiuje przefiltrowany arkusz ,wklejam do drugiego czystego
w kopii mozesz znanym sobie sposobem ponumerowac rekordy
Niestety, wtedy trzeba się bawić w ustawianie każdej strony, już szybciej wyszłoby mi numerowanie ręczne ale dziękuje za pomysł.
saszka napisał/a:
moze macro by pomoglo,
ale nie probowalam z nim w excelu
a może tak: na pasku menu naciskasz na "dane" wyłączasz autofiltr, w komórce np. A1 piszesz "1", w A2 "2", zaznaczasz i przeciągasz. Potem włączasz autofiltr.
_________________ "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!"
'Ooo, jak on mi strasznie pokaże!!! Ooo, jak ja okropnie zobaczę!!!' wszystko gra
Ostatnio zmieniony przez Colorblind 2007-11-01, 20:45, w całości zmieniany 1 raz
Sol, pisze aplikacje w accessie,excel ma ograniczone mozliwosci
wg mojej wiedzy nie mozna ponumerowac przefiltrowanych rekordow w excelu
myslalam,ze chcesz tylko ponumerowac przefiltrowane rekordy
jezeli chcesz je dalej obrabiac ,to pewnie trzeba przeniesc ustawienia
moze jasniej opiszesz problem,bo nie kumam co Ty chcesz stworzyc
Sol, jezeli chcesz je tylko ponumerowac to jeszcze raz!!!!!!!!!!!!
zaznacz juz przefiltrowany arkusz,
(kazdy zeszyt moze miec wiele arkuszy)
skopiuj przefiltrowany arkusz i wklej do czystego
kopia bedzie automatycznie pozbawiona wlasciwosci filtra
ale dane beda identyczne jak w oryginale
na skopiowanym mozesz ponumerowac przeciagajac
Zrozumiałam za pierwszym razem. Chodzi mi o to, że w tym nowym arkuszu, do którego kopiuję dane, od nowa trzeba ustwaiać stronę, formatować komórki itd, itp. co mnie nie urządza.
Sol, nie rozumiem po co chcesz na kopii formatowac komorki itd
obrabiac dane mozesz na pierwotnym arkuszu
po wprowadzeniu zmian mozesz powtorzyc czynnosci i znow masz ponumerowane rekordy
kopia zostaje do edycji,wydruku
pzdr
Ja tu robię tylko za kuriera, problem ma moja mama. Powiedziała, że takie wyjście nie rozwiązuje do końca problemu. Skoro inaczej nie da się ponumerować przefiltrowanych danych, to znaczy że będzie musiała sobie poradzić z tym, czego dowiedziała się do tej pory. W każdym razie dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum