siemka mam problem, wlasnie mam kompa ktory ma karte zintegrowana z plytą główną ktora ma 32mb i wlasnie chce kupic nowa karte ale jak patrzylem w kompie czy mam wolne sloty PCI-E to nie mialem ani PCI-E ani AGP. CO MOGE ZROBIC, bo z taka karta to se nie pogram w zadne dobre gry
Wysłany: 2007-07-10, 23:45
Polecający: Dzięki google.pl :)
Nie spotkałem się z taką sytuacją. Moim zdaniem najlepiej zrobił byś kupując nową płytę. Albo najlepiej całego kompa zmienił bo 32 MB to miały pierwsze karty graficzne. Prędzej uwierzył bym że to karta dźwiękowa. A jeśli znalazł byś nawet jakiś sposób to obawiam się że masz również słabą płytę oraz procka więc i tak w nic nowszego nie zagrasz.
Jeśli nie masz ani PCI-E, ani AGP, to znaczy że masz bardzo starą płytę główną. A jeśli słaba płyta, to i reszta pewnie słaba. Ale nie pękaj, na zwykłe PCI też wyrwiesz dobrą kartę graficzną. Chociaż sama karta nie weźmie wszystkiego na siebie, to jednak coś napewno pociągnie. Ale jak masz płacić za kartę 200zł lub więcej, to lepiej dołożyć 100zł i kupić używane PS2:)
Ej, ale jak masz zintegrowaną grafikę 32MB, to jestem pewny, że masz slot AGP, chyba że to baaardzo nietypowa płyta główna.
_________________ Kim Ty jesteś, że tak Cię nienawidzę?
Grafa zintegrowana na plycie i brak wogole zlac PCI / AGP / PCI-E ?
Jedyne wyjscie to zakup nowej plyty glownej.
BTW: chcialbym zobaczyc ta plyte, to chyba jakis exclusive dostepny dla nielicznych
_________________ I wtem rozległ się beep i z głębi cyfrowego piekła zapełnionego NULLami poczeły się wyłaniać tajemnicze znaki ASCII które zaczeły się układać w tego posta.....
wiecie co moze karte mam slaba ale procek, ram i karte dzwiekowa mam dobra:
procek: celeron 2.4GH
RAM 1GB
Właściwości płyty głównej
ID płyty głównej 63-0100-000001-00101111-082604-SPDALE_G$1ABLF110_BIOS DATE: 08/26/04 15:25:20 NR146 BIOS REV: 1.10
Nazwa płyty głównej Lite-On NR146
Wysłany: 2007-07-12, 12:49
Polecający: Dzięki google.pl :)
Na twoim miejscu zakupił bym płytę np: Asus P5N-E SLI nVidia nForce 650i SLI i do tego
jeszcze kartę np: GeForce 8600 GTS Asus 256 MB HDTV & DVI. Bo innego sposobu raczej nie widzę.
3.Wspomniany celeron będzie wąskim gardłem dla GF8600
Lepiej albo wymienić też proc na C2D,PentiumD lub Athlona X2, albo kupić np. GeForce 7600 lub radeona X800
1. O płycie lite-on też nie słyszałem, bo oni raczej od napędów optycznych
2. owszem jest taka płyta i to niejedna, do mini desktopów kafejowo biurowych, nie ma PCIe ani AGP, 1 PCI, 1 gniazdo ram, i to na powiedzmy 200 x 200mm
_________________ "Heave ho, thieves and beggars, never say we die. Some men have died and some are alive..."
No i nie mówimy o starociach. Większość takich płyt jest produkowanych na podstawki socket 758, lga775,939. Są to dość nowe płyty do małych(jak 2 średnie pudła z grą komputerową i dodatkami) i tanich komputerów biurowych.
_________________ "Heave ho, thieves and beggars, never say we die. Some men have died and some are alive..."
Too teraz słuchaj. Płyta ma zintegeowana karte graficzna 32mb więc ma akceleracje 3d. Kakty pod pci nie maja jej. Więc to jest lepszy komputer niz biurowy.
Te parametry wskazują na płytę główną, która nie jest, aż taka stara (np. pamięci DDR). Jednakże lepiej zrobisz jak odczytasz nazwę i nr płyty z manuala lub bezpośrenio z niej. Wtedy pogadam.
_________________ "Płynie czas, płynie czas, jak morza do oceanów do gwiazd'
Sorki że tak późno, ale nie było mnie na forum jakiś czas.
Karta grafiki jest zintegrowana, a slot pci jest na jedną kartę rozszerzeń, nikt nie mówi o tym że to na grafę. Czesem w ogóle go nie ma i z odpowiednią obudową mamy notebook bez monitora i klawiatury
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum