Ja jako humanistka ;P nie zgadzam się z tym, żeby się nie zgodzić, że 0,(9)=1 ;P
Pokrętnie mi wyszło, no mój umysł podpowiada mi to, by się zgodzić z tym, że 0,(9)=1, no ;P
wybrałam odpowiedź "tak" ;P
_________________ "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!"
'Ooo, jak on mi strasznie pokaże!!! Ooo, jak ja okropnie zobaczę!!!' wszystko gra
No ja też mogę napisać, że ten to co napisałeś w temacie to bzdura (bo tak jest) ale ja to poparłem prostym dowodem - piszesz innymi słownym posty nie wnoszące nic do tematu.
Ja mogę nawet dla humanistów to bardziej wytłumaczyć (widać dla kenusarf też)
mamy przedział od 0 do 1 z tego jest domknięty od 0 i otwarty 1 (czyli jedynka nie należy).
Zgodnie z tym wszystkie liczby 'prawie' 1 - w tym tez 0,(9) należą do tego zbioru ale już samo 1 nie należy. A więc jak jedno należy a drugie nie to nie może się równać sobie.
A to, ze jest to przybliżenie to mogę założyć wg. matematyki że w zaokrągleniu do jedności 1,6 = 2 tak jest. Ale to nie znaczy, że rzeczywiście jest to sobie równe. I nawet ja to nie napisałem
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-10-07, 23:24
Ptaq napisał/a:
No ja też mogę napisać, że ten to co napisałeś w temacie to bzdura
Pisać możesz co chcesz...
Ptaq napisał/a:
bo tak jest
Tak nie jest.
Ptaq napisał/a:
ale ja to poparłem prostym dowodem
ROTFL
To był dowód? To ja też taki Ci mogę dać 0,(9)=1 tak jak suma kątów w trójkącie jest zawsze 180 stopni, to podstawowe podstawy matematyki.
Ptaq napisał/a:
Zgodnie z tym wszystkie liczby 'prawie' 1 - w tym tez 0,(9)
Ale Ty dopiero masz udowodnić, że 0,(9) nie jest równe 1...Teraz Twój "dowód" brzmi mniej więcej tak: ponieważ 0,(9) nie równa się 1 to 0,(9) nie równa się 1.
Zrównałem z ziemią Twój "dowód", więc wpis dużo wnosi do tematu.
0,(9) = 1 - to jest NIEPRAWDA
0,(9) ~ 1 - to jest PRAWDA*
* - zakładając, że znaczek " ~ " oznacza, w przybliżeniu.
Potwierdziłem to dowodem na zbiorze, Kurczol zdała maturę i widać nie miała problemy, ze zrozumieniem tego, widać czas sie cofnąć do matematyki elementarnej - bo nie mam zamiaru tłumaczyć co to są zbiory, co do nich należy co nie, a jeszcze co sie zawiera w nich.
Dla mnie tak naprawdę temat do kosza się nadaje, jest dokładnie wyjaśnione, ty jak narazie nic poza 'bzdura' nie napisałeś konstruktywnego, wysunąłeś jakąś tezę którą nie potrafisz nawet potwierdzić.
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-10-07, 23:57
Ptaq napisał/a:
Potwierdziłem to dowodem na zbiorze
Nic nie potwierdziłeś, Ty tylko założyłeś, że 0,(9) nie równa się 1 w tym miejscu:
Ptaq napisał/a:
mamy przedział od 0 do 1 z tego jest domknięty od 0 i otwarty 1 (czyli jedynka nie należy).
Zgodnie z tym wszystkie liczby 'prawie' 1 - w tym tez 0,(9)
I wyciągnąłeś z tego wniosek:
Ptaq napisał/a:
A więc jak jedno należy a drugie nie to nie może się równać sobie.
Czyli ponieważ się nie równają to się nie równają. Ot cały Twój dowód.
Ptaq napisał/a:
tezę którą nie potrafisz nawet potwierdzić.
Potrafię tylko, że jak potwierdzę to ankieta nie będzie miała sensu.
Ptaq napisał/a:
ty jak narazie nic poza 'bzdura' nie napisałeś konstruktywnego,
Mijasz się z prawdą, gdyż wyraźnie wskazałem błąd w Twoim rozumowaniu.
Jak się piszę tezę trzeba ją uzasadnić, ja Ci uzasadniłem że 0,(9) nie należy do zbioru, natomiast 1 należy - a więc jak jedna liczba się zawiera w zbiorze a druga nie to NIE MOGĄ być to takie same liczby.
No nic temat niestety leci za 3 do kosza (powiedzmy, że dam jeszcze 12h), bo już od wiele postów tłumaczę jak dziecku w podstawówce - ale niestety nie dociera. A tematy typu udowodnij, że Polska leży w Europie, i co byś nie napisał też mogę pisać 'bzdura'.
To tak jakby napisać, że istnieje liczba nieskończona a przecież nie istnieje, jedynym ograniczeniem jest to, że człowiek jest ograniczony przez maszyny i nie może w nieskończoność dodawać +1
Tak samo tutaj - można w nieskończoność dopisywać cyfrę 9 na końcu tej liczy 0,99999999999999999999(9), ale nigdy nie będzie to RÓWNE 1 (słownie: jeden) !!
* Można powiedzieć, że 9km to w przybliżeniu 0km dlaczego? W astronomii odległość mniejsza, niż 10'000metrów to jest właściwie nic
Dane wyssane z palca, ale na pewno takie "przybliżenie" w astronomii istnieje
_________________ Będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę pamiętać swoje hasło, będę ...
Ejjj......pssstttt.... Gość - pamiętaj, że BlueForum to Piaty Wymiar Rzeczywistości
www.BlueMan.pl devBlog - nie tylko o programowaniu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum