• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2008-07-20, 12:57   

Na karcie do głosowania przydałaby się dodatkowa opcja "Oddaję pusty głos, bo nie widzę odpowiedniego kandydata". Dałoby to dość wiarygodny obraz tego, ilu z tych, którzy faktycznie chcą głosować, a nie mają na większej możliwości wyboru, oddaje głos na byle kogo, wybierając tym samym "mniejsze zło".
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-20, 14:46   

Raczej "oddaję pusty głos, bo wszystko mi jedno który z dostępnych kandydatów będzie rządził".

[ Dodano: 2008-07-20, 15:49 ]
sis napisał/a:
oddaje głos na byle kogo, wybierając tym samym "mniejsze zło".

Wybieranie mniejszego zła to nie jest głosowanie na byle kogo. To jest głosowanie na kandydata najlepszego z dostępnych.

charon  

Wysłany: 2008-07-20, 15:16   
   Polecający: Colorblind

dj RKNZ napisał/a:
Wybieranie mniejszego zła to nie jest głosowanie na byle kogo. To jest głosowanie na kandydata najlepszego z dostępnych.

Może i najlepszego z dostępnych, ale nadal złego i nadal po wyborach nie jeden ma wyrzuty, że poszedł i zagłosował na kogoś takiego.

Nie za bardzo rozumiem traktowania udziału w wyborach jak sztuki dla sztuki. Ważne żeby pójść i zagłosować, bo tak trzeba i już. Bo tak się powinno robić. Nieważne, cze się ma na kogo, czy sięwidzi dobrego kandydata. Nie ma znaczenia, czy się ma jakiekolwiek pojęcie o polityce i wie co będzie najlepsze. Samo głosowanie jest ważne, bo to przecież takie Wielkie Świeto Demokracji jest.
(...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-20, 15:24   

To lepsze są wyrzuty sumienia, bo się nie poszło i wygrał najgorszy?

Psycho Krusher  

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2008-07-20, 15:31   

Ja nie głosuję i jakoś wyrzutów sumienia nie mam.

I skąd wiadomo, że najgorszy wygrał? Jakby był najgorszy toby chyba ludzie na niego nie głosowali, czyż nie? No chyba, że mówisz o wyrzutach sumienia po 2 latach, kiedy polityk sie nie sprawdza, ale wtedy to juz na wyrzuty nawet jest za późno i nie warto sobie głowy zasmiecać.

Tró

charon  

Wysłany: 2008-07-20, 15:35   

dj RKNZ napisał/a:
To lepsze są wyrzuty sumienia, bo się nie poszło i wygrał najgorszy?

Dlaczego od razu najgorszy wtedy wygra? Że to niby tylko jedna osoba głosuje?

Owszem, lepsze są, bo gdy się ten głos odda, to się temu złemu kandydatowi udzieli poparcia. Wiedziało się, że zły, że szkodzić będzie i mimo to się go poparło.
(...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.

sis  

Wysłany: 2008-07-20, 15:39   

dj RKNZ napisał/a:
Pardon, doprecyzowuję. Masz rację w tym, że wybieranie mniejszego zła polega na głosowaniu na najlepszego z dostępnych kandydatów. Tyle, że "najlepszy z dostępnych" nie znaczy niestety "najlepszy". Taki, który chcę, aby wygrał. Raczej chcę, aby wygrał, by nie wygrał ktoś inny. A więc w praktyce faktycznie jest to "byle kto". Tyle, że najlepszy na tle reszty "byle których".
Co wydaje mi się dość idiotyczne, jeśli naprawdę chcę głosować, a nie mam na kogo. Dlatego opcja, o której wspominałam, w tej sytuacji byłaby najlepsza.
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

dj RKNZ 

Wysłany: 2008-07-20, 15:42   

Nie głosując udzielasz poparcia, tym którzy wygrają. Wiadomo, że jeden będzie szkodził mnie, a drugi o wiele więcej, ale własne samopoczucie ( nie będę popierał złych) się przedkłada ponad dobro kraju. Jedynym logicznym uzasadnieniem niegłosowania jest "nie widzę różnicy między wszystkimi dostępnymi kandydatami". Gadka "nie będę wybierał mniejszego zła" to tylko wygodnictwo, a w moim odczucie niedojrzałości.

Wybory i tak ktoś wygra.

sis  

Wysłany: 2008-07-20, 15:47   

dj RKNZ napisał/a:
Gadka "nie będę wybierał mniejszego zła" to tylko wygodnictwo, a w moim odczucie niedojrzałości.

Wybory i tak ktoś wygra.
Toteż w ostatnich wyborach wybrałam, kogo wybrałam, bo było to najrozsądniejsze wyjście z możliwych. Mniejsze zło.

Poza tym w momencie, gdy głosujesz, a wygrywają wyjątkowi kretyni, których Ty nie poparłeś, nikt nie może Ci wmówić, że to Ty ich wybrałeś, więc nie wolno Ci narzekać. Jak najbardziej wolno ;]
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

charon  

Wysłany: 2008-07-20, 15:57   

dj RKNZ napisał/a:
Nie głosując udzielasz poparcia, tym którzy wygrają.

No fajnie, nie biorąc udziału biorę udział, nie idąc idę. Fajny wybieg, ale bez sensu.
dj RKNZ napisał/a:
Jedynym logicznym uzasadnieniem niegłosowania jest "nie widzę różnicy między wszystkimi dostępnymi kandydatami".

Bo właściwie nie widać różnicy pomiędzy trzema największymi (i jednocześnie jedynymi mającymi szanse na zwyciestwo) partiami w Polsce**. Właściwie to różnice ograniczają się jedynie do tego, co ich przedstawiciele gadają. Potrafią się zaciekle spierać, ale jeśli chodzi o późniejsze ich działania, to różnice są minimalne, żeby nie powiedzieć - żadne. Wsio rawno, czy wygra "prawica", "lewica", czy "liberałowie", bo i tak po wyborach oleją wcześniejsze obietnice.

Ja zamierzam pójść i zagłosować na nic, to znaczy na takich, co nie mają żadnych szans. Na przykład w parlamentarnych na UPR*, co ma w porywach 2% i żadnych szans na przekroczenie progu. To jedyny sposób by zagłosować i nie mieć wyrzutów.

* - może być dowolna inna, ale UPR przez kilkanaście lat konsekwentnie dowodzi, że nie jest zdolna zaskoczyć wyborców.
** - niezależnie od tego, jak się w danej chwili nazywają: SLD, LiD, UW, KLD, AWS, PiS itp.

Odpowiedz do tematu