• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

MagicMaciej  

Wysłany: 2007-09-29, 10:36   Czemu kurcze blade młodzi ludzie nie chcą głosować?

Cześć,

Słuchajcie jestem organizatorem takiej inicjatywy Głosujmu.org -> www.glosujmy.org <- i mam do was pytanie. Czemu młodzi ludzie nie chcą głosować w wyborach i jak można to zmienić? Przecież to właśnie teraz jest szansa coś zmienić, a jak się pytam ludzi na ulicy to niechętnie odpowiadają?

Może macie jakieś pomysły?

Może chcielibyście pomóc mi zmienić takie poglądy?

Piszcie kontakt@glosujmy.org

Pozdrawiam!! ;) ;) ;)

Jeśli chcesz pomóc wrzuć w opis swojego komunikatora: “www.glosujmy.org | Jeśli popierasz wrzuć na opis!”

goga  

Wysłany: 2007-09-29, 11:14   

Szczerze to wydaje mi się że młodzi nie głosuja z lenistwa albo bo są przekonani że to i tak nic nie zmieni.

Ja przyznaje że do takich młodych się zaliczam...Zawsze wydawało mi sie że po co , że to i tak nie ma znaczenia. Ale na dzień dzisiejszy wiem że na wybory się wybieram.
bo dokończyć ją możemy kiedy wrócisz tu,
tylko wróć

Ptaq  

Wysłany: 2007-09-29, 11:51   
   Polecający: Ptaq

Bo w chwili obecnej i z tego odkąd pamietam głosowanie było tylko by odsunąć partie od władzy...
kiedyś rządziło AWS - ludziom się nie podobało, to głosowali nie na partie tylko przeciwko niej, tak by dalej nie rządziła - wygrało SLD i co się stało po 4 latach? Ludzie znów głoswali nie po to by wybrać PiS, ale by odsunąć od władzy tych co mają ogolnie się mowi mieli układy, uprawiali korupcje na wiekszą skale... wygrało PiS i co teraz? Znów głosujemy nie po to by wygrała jakaś partia tylko by odsunąć od władzy PiS. Zgadnijcie co będzie za 4 lata...

Gdzieś czytałem fajne stwierdzenie, ze głosując na jakąś partie nie głosujecie tak naprawde by poprawić swoją sytuacje - tylko tej partii. Wiec przed oddaniem głosu pomyślcie której partii ma się żyć lepiej :> ? Bo odnośnie Polski i tak się nic nie zmieni ;)

Ja nie jestem jakimś anarchistą, bo jak by była partia która by naprawde coś sobą reprezentowała - były by realne szanse ze coś zmieni to zagłosuje. A teraz?
PiS - żyje tylko aferami, to ją utrzymuje, bo na rządzeniu tak naprawde się nie zna i nie wie jak za to zabrać. Ustawy o poważnych sprawach podatkowych, finansowych leżą, a Ci przez wiele miesięcy debatują kiedy oficjalnie uznać, życie płód - jak by to było najważniejsze.
PO - wg. mnie też opiera się na skanadalach i wytykaniu błędów - jak wygrają przez kolejne 4 lata będą rozliczać PiS, ew. debatować nad zmianą kroju mundurków.
Samoobrona - ludzie z tej partii tak szybko przechodzą odchodzą ze nie wiadomo kto tam naprawde jest poza Lepperem i Beger, też typowa 'aferowa' partia.
LPR - zbiera mniejsze partie tylko by się dostać do sejmu - widać ze kasa przedewszystkim, podziękujemy.
LiD - stare SLD, zmienili szyld trochę odmłodzili skład partii - ale nie sądze by wniesli coś nowego.

Ktoś jeszcze z poważnych kandydatów został ? Chyba nikt - i teraz mam iść na wybory i wybierać najmniejsze zło ?

I tak obrazowo, bardzo mi się podoba ten plakat - bardzo dobrze obrazuje o co chodzi w wyborach:

Asik25  

Wysłany: 2007-10-02, 10:03   
   Polecający: google :) jak większość chyba :D

Ptaq napisał/a:
Bo odnośnie Polski i tak się nic nie zmieni ;)

Takie zdanie ma większość młodych ludzi, no więc po co iść na wybory? Dać komuś zarobić większą kasę? Nasze głosy moim zdaniem wcale się nie liczą. Wszystko jest z góry ukartowane :/

Igor 

Wysłany: 2007-10-02, 11:52   

ja mysle ze jednak trzeba glosowac bo to jest obowiazek Polaka kazdy glos nie oddany to szansa na wygranie Pi, wiec glosowac na PO :D :D :D :D :D LiD moze i bylo by ok ale i tak nie wygraja z PiS a tylko zmniejszy to szanse PO no chyba ze nadal chceta miec Panstwo takie jakie jest :) zreszta jak ostanio debata pokazala Kaczynski vs Kwasniewski,
niby wszedzie pisza 0:0 ale w programie "teraz my" wyraznie wygral Kwasniewski Polacy narod nie glupi tylko leniwy :zalamany: :zalamany: :zalamany: :zalamany: cos o tym wiem :P :P :P :P
Ostatnio zmieniony przez Igor 2007-10-05, 12:06, w całości zmieniany 1 raz  

sscary  

Wysłany: 2007-10-02, 19:12   

Rób to co robisz, a może do kogoś trafi ... Sama jestem niepełnoletnia (i to bardzo- jeszcze ponad 5 lat ^^), ale staram się dyskretnie podsyłać znajomym z prawem głosu link do Waszej strony ;) .

Madzia8109  

Wysłany: 2007-10-05, 08:40   

Ja nie głosuję. Nigdy tego nie robiłam i robić nie będę. Jestem całkowicie a-poltyczna. Powodów jest wiele ale dwa najważniejsze to:
Nie ma na kogo. Naprawdę nie ma konkretnego kandydata.Denerwuje mnie to, jak ludzie głosują, a potem narzekają na rząd, który sami sobie wybrali. Ja wolę nie wybierać.
Po drugie.żaden człowiek nie spełni naszych oczekiwań i nie rozwiąże naszych problemów, chociaż by miał najlepsze chęci. Po prostu człowiek fizycznie nie ma takich możliwości, i kompletnie nie nadaje się do rządzenia.

MissIndependent  

Wysłany: 2007-10-05, 09:34   

ja idę głosować, na bank :] przyznam, że ostatnie wybory (do samorządu chyba??) opuściłam, bo doszłam do wniosku że mam ciekawsze zajęcia, ale w tym miesiącu się pofatyguję :chytry: i napewno nie zagłosuję na PiS, zastanawiam się nad PO albo LiD.
Madzia8109 napisał/a:
Denerwuje mnie to, jak ludzie głosują, a potem narzekają na rząd, który sami sobie wybrali. Ja wolę nie wybierać.

ludzie po prostu widzą, że popełnili błąd wybierając tego i tego. ja osobiście wolę wybrać i potem narzekać, jeśli nie spełnią moich oczekiwań (mam do tego prawo) niz olać wybory a i tak narzekać, mimo że mi samej się tyłka ruszyć nie chciało do urny :zdegustowany:

Igor 

Wysłany: 2007-10-05, 12:03   

Madzia8109 napisał/a:
Ja nie głosuję. Nigdy tego nie robiłam i robić nie będę. Jestem całkowicie a-poltyczna. Powodów jest wiele ale dwa najważniejsze to:
Nie ma na kogo. Naprawdę nie ma konkretnego kandydata.Denerwuje mnie to, jak ludzie głosują, a potem narzekają na rząd, który sami sobie wybrali. Ja wolę nie wybierać.
Po drugie.żaden człowiek nie spełni naszych oczekiwań i nie rozwiąże naszych problemów, chociaż by miał najlepsze chęci. Po prostu człowiek fizycznie nie ma takich możliwości, i kompletnie nie nadaje się do rządzenia.

i wlasnie dlatego przez takich ludzi mam tak jak jest a nie inaczej :przestraszony: :przestraszony: :przestraszony: :przestraszony: :przestraszony: :przestraszony:

bro  

Wysłany: 2007-10-05, 14:23   

MissIndependent napisał/a:
się tyłka ruszyć nie chciało do urny

nie myl lenistwa z tym, że ktoś nie ma na kogo głosować

MissIndependent  

Wysłany: 2007-10-05, 14:30   

nie chodziło mi o lenistwo :chytry: po prostu sądzę, że każdy wybór jest lepszy niż żaden. jeśli wszyscy będziemy myśleć w trybie "nie mam na kogo głosować,, nie ma partii, która wszystko by dobrze zrobiła, więc głosować wcalę nie będę" to nigdy do niczego nie dojdziemy. biernością nic nie poprawimy, a możemy pogorszyć :zdegustowany:

MadeInPoland  

Wysłany: 2007-10-05, 14:41   
   Polecający: www.google.pl

bo teraz jest moda zeby byc apolitycznym i uznwac za najlepszy system anarchie a jak sie nie jest modnym to nie jest sie fajnym
a ja lewackiej modzie mowie nie

MissIndependent  

Wysłany: 2007-10-05, 14:47   

k0573k napisał/a:
bo teraz jest moda zeby byc apolitycznym i uznwac za najlepszy system anarchie a jak sie nie jest modnym to nie jest sie fajnym

czyli jak zwykle znów jestem pod prąd?? :szok: :zalamany: :rotfl:

Ptaq  

Wysłany: 2007-10-05, 14:48   
   Polecający: Ptaq

A ja i tak wiem ze niezależnie kto wygra i tak będziemy narzekać. A to, że dają prawo do głosu to moim zdaniem jest dla władzy: "niech się pospólstwo cieszy ze może sobie tam oddać głosik". A Ci co mają objąć ciekawe posadki zrobią myk myk i już są w innej partii, szefem NBP, PKO itp.

A tak z ciekawości to głosując na co patrzycie ?
- na program partii, który w sumie jest tylko kiełbasą wyborczą, i każdy jest piękny a potem i tak 4litery z tego.
- na osoby będące w partii, które również nic nie znaczą, patrzac chociażby że założyciel PO już jest w PiS, a inni z PiS są w PO pomijając jeszcze inne rotacje. Bo teraz mogę się zapytać czemu głosujecie na ludzi PiS... którzy sprytnie mykli do PO ? Albo w drugą stronę, czemu nie na ludzi PO którzy są w PiS ?

bro  

Wysłany: 2007-10-05, 14:55   

nie chodziło mi o lenistwo

ale takiego sformułowania użyłaś

po prostu sądzę, że każdy wybór jest lepszy niż żaden

Dlaczego??

jeśli wszyscy będziemy myśleć

Nie martw się, komuna minęła, nie musimy wszyscy myśleć tak samo