Proszę was Ślązacy nie gniewajcie się na mnie ale nie lubię dźwięku wasze gwary, ja wogule nie lubię prawie żadnych gwar "swojej" czyli poznańskiej też wyjątek czynię dla mowy kresowej jest taka jakaś ładna romantyczna. Ale przyznaję z zainteresowaniem czytałem posty tego tematu.
Wysłany: 2006-09-09, 11:19
Polecający: dzięki sobie
Jestem ślązakiem i też jak Rodan nie cierpię gwary. W życiu nie mam zamiaru się nią posługiwać. Moim zdaniem jest ona taka... nawet wulgarna po prostu fuj.
_________________ One night and one more time
Thanks for the memories
Even though they weren't so great. ;]
_______
heheh bo ślązacy to w większości korzenie niemieckie mają Też nie przepadam za tą gwarą, ale w sumie gwara nie jest od przepadania Tylko czasami się mieszam, jak ktoś do mnie zajedzie po śląsku, bo nic nie rozumiem oprócz hasioka i bany
_________________ "Spadam
pomiędzy zdania
w niedorzeczności
bez wahania"
Wysłany: 2006-09-10, 11:49
ja rozumiem wszystko ale jesli ktos tak do mnie zagada a wie dobrze ze ja tego nieznosze to albo zarobi policzek albo sobie pojde...
Dj
Ja pierwszy raz w życiu zetknęłam się ze śląską gwarą w te wakacje. przyjechała do mnie kuzynka z chorzowa. a ja jestem z podlasia. kiedy cos mówiła po prostu polewałam sie ze śmiechu, bo u nas to niespotykane. ale mnie się spodobało, chociaż po kilku dniach stało sie uciążliwe. ale stwierdziłam, że w miarę spędzanego razem czasu, zaczęła mówić "prawie" normalnie. za to slązacy twierdzą, że podlasiacy przeciągają ;]
_________________ Zawsze przebaczaj swoim wrogom, nic ich bardziej nie potrafi rozzłościć...
Wysłany: 2006-09-10, 20:48
i w takich chwilach ciesze sie ze nie mieszkam w Chorzowie tylko kolo Chorzowa bo tam jada jak po rajtuzach. Ja chce mieszkac w Dabrowie Gorniczej!!!!
niestety, w szkole i klasie mam takie osoby, które nawet do nauczycieli "gołdają" zamiast "mówić" (niektórzy to nawet polskiego nie znają...) to jest strasznie irytujące. a jak ktoś do mnie zwraca się per "dziołcha", to nóż mi się w kieszeni otwiera.
nie mam nic przeciwko gwarze śląskiej, ale warto też nauczyć się polskiego, mieszkając w Polsce a w domu to niech każdy robi co chce
trzymajcie się
Wysłany: 2006-09-12, 18:16
Fuloć jak murorz, a z kapsy cymynt leci
tyś je dobry jak chlyb za dwa piontka
I mam zagadke po śląsku:
4 tyki, 2 patyki i jedno obertarło....
Dj
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum