Tak. Oddaje już od 4 lat - było chyba tego z 10 razy już. Pamiętam jak miałem malego pietra pzred pierwszym razem - ale nie było źle - poczulem się jakiś troche lżejszy - ostatnio dostałem czekolady Goplany wcześniej były to jakiś nienznaych firm(choć też bardzo dobre)
_________________ www.imho.go.pl - forum ogólnotematyczne
Wysłany: 2006-12-01, 10:07
Polecający: myszka mi poleci(a)ła...
Ja oddaję dopiero od 1,5 roku ale za to w miarę regularnie.
NIELETNI MOGĄ ODDAWAĆ KREW od bodaj 16 roczku, ale nie oddają jednej jednostki (450+50ml), tylko ok. 300ml i za zgodą prawnych opiekunów. Zainteresowani powinni to sprawdzić - warto oddawać krew.
***ArChi*** napisał/a:
chce oddac szpik kostny
- szpiku się nie oddaje kiedy się chce, tylko kiedy jest komuś potrzebny. Wygląda to tak, że pobierają od zainteresowanego krew do badań, na ich podstawie określają jakieśtam cechy szpiku, wpisują do krajowej bazy danych i czekają (obowiązuje niepisana/honorowa umowa, że ktoś przystępujący do badania zgodzi się oddać szpik w razie potrzeby). Gdy ktoś będzie potrzebować szpiku, szukają pasownego w bazie i w razie znalezienia zgodnego kontaktują się z "właścicielem" i pytają czy zgodzi się oddać. Wtedy ten jedzie do odpowiedniego szpitala na pobranie szpiku.
Pobiera się go BEZ znieczulenia ał...
_________________ "Mądry nie jest ten, który martwi się z powodu niedostatku, lecz ten, który cieszy się z tego co ma."
Lubię internet, bo w internecie nikt nie wie, że jestem psem
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę
Ostatnio zmieniony przez Zombwbij 2007-08-25, 11:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2006-12-01, 19:48
jusia_like napisał/a:
a mi nie pozwolono!!!!!!
bo za malo waże
No tak, zapomniałem. Waga jest też ważnym kryterium do udzielenia pozwolenia. W przypadku nieletnich jest restrykcyjnie przestrzegane.
Zawsze można przytyć
_________________ "Mądry nie jest ten, który martwi się z powodu niedostatku, lecz ten, który cieszy się z tego co ma."
Per aspera ad astra...
luzz
a jak jest z oddawaniem szpiku ???
moja znajoma sąsiadka jak jej powiedzialam ze ide krew oddac to powiedziala ze dziewczyny nie powinny oddawac bo przeciez i tak juz co miesiac oddaja wiec niech teraz faceci poczuja jak to jest.... mowila to grobowym tonem..
Wysłany: 2006-12-03, 14:13
jusia_like napisał/a:
dziewczyny nie powinny oddawac bo przeciez i tak juz co miesiac oddaja
Znam już ten dowcip
Co prawda dziewczyny dłużej (nieco) powracają do równowagi po oddaniu krwi (ale przecież jesteście do tego przyzwyczajone ), dlatego mogą oddawać nie częściej niż 10 tygodni (i ani dnia szybciej - sprawdzałem). Chłopacy i mężczyźni co 8 tyg..
Co do oddawania szpiku;
nie jestem pewien jak to dokładnie wygląda, więc się na tym za bardzo nie opieraj; to ma być tylko schemat.
Wygląda to tak, że kładą Cię na łóżku (i spinają pasami - żart ),
wbijają Ci w kość (chyba udową) igłę (grubości ok. 4 mm) i
wysysają ileśtam szpiku.
Wszystko jest robione bez znieczulenia; samo wbijanie w kość aż tak nie boli - najgorsze jest przebicie się do niej.
Przypuszczam, że można sobie zażyczyć utraty przytomności (np. za pomocą eteru). Nie dają znieczulenia, bo te środki mogą zanieczyścić/zabić szpik.
Boli, ale później wiesz, że było warto.
Per aspera ad astra...
Wysłany: 2006-12-03, 15:05
Polecający: www.google.com -> Forum ogolnotematyczne
Zombwbij napisał/a:
Wszystko jest robione bez znieczulenia; samo wbijanie w kość aż tak nie boli - najgorsze jest przebicie się do niej.
Przypuszczam, że można sobie zażyczyć utraty przytomności (np. za pomocą eteru). Nie dają znieczulenia, bo te środki mogą zanieczyścić/zabić szpik.
w Niemczech, jezeli chcesz, to mozesz dostac znieczulenie
no nie sądze żeby nie dawali znieczulenia.. przynajmniej miejscowego. Tak mi sie wydaje. a nie wiecie gdzie można oddawać szpik ?? bo krew chyba w niemalże każdym szpitalu ?
Wysłany: 2006-12-03, 23:13
Zombwbij napisał/a:
Szpiku się nie oddaje kiedy się chce, tylko kiedy jest komuś potrzebny. Wygląda to tak, że pobierają od zainteresowanego krew do badań, na ich podstawie określają jakieśtam cechy szpiku, wpisują do krajowej bazy danych i czekają. (obowiązuje niepisana umowa, że ktoś przystępujący do badania zgodzi się oddać szpik w razie potrzeby) Gdy ktoś będzie potrzebować szpiku, szukają pasownego w bazie i w razie znalezienia zgodnego kontaktują się z "właścicielem" i pytają czy zgodzi się oddać. Wtedy ten jedzie do odpowiedniego szpitala na pobranie szpiku.
Per aspera ad astra...
Hym to cięzka sprawa w sumie bo na świecie jest duzo ludzi chorujących i potrzebujących szpiku.. nie wierze że gdybym oddała ten szpik to okazałby sie on bezużyteczny dlatego zastanawiam sie dlaczego takie akcje nie śą głośno popierane- przeciez w taki sposób tez się komus pomaga.
Ale w Polsce albo przynajmniej w niektórych regionach panuje pogląd że idac oddawać krew z miejsca zarazisz sie jakims syfem i umrzesz. To jest najgorsze ze czasami panuje takie zaciemnienie :}
_________________ __
Biec pod słońce, kochać mocniej, chłonąć każdy dzień,
przed horyzontem znaleźć spokój pod koronami drzew.
Spocząć na chwilę i znów szczęście nieść.
Wiedzieć, że żyję - cieszyć się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum