• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Beatrix21  

Wysłany: 2007-08-23, 17:42   
   Polecający: Google =D

Już raz oddałam krew i mam zamiar to powtórzyć ;)

Anton  

Wysłany: 2007-08-23, 18:46   
   Polecający: google

Ja się piekielnie igieł boję, już samo pobieranie krwi na badania sprawia ze robię się biała jak prześcieradło i mdleję a co dopiero :przestraszony: poza tym mam niedokrwistość lekką więc mi jest moja krew potrzebna :chytry:
Tak nawiasem, ile trzeba ważyć żeby móc oddać krew? Podobno są jakieś ograniczenia. 50 kg? mylę się? Jak to jest z tą wagą?

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2007-08-23, 18:55   

Tak, minimalna waga to 50 kg.
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

SweetHeart  

Wysłany: 2007-08-23, 18:56   
   Polecający: Dzięki Google i Mojej Wyobraźni

Ja nie mam pojecia jaka mam grupe krwi ale niedlugo pojde do krwiodawcta i oddam krew, chce cos zrobic dla potrzebujacych , nie mam zadnych oporow przed tym .
teraz bede miała zamiar na dowodzie zrobic ze w razie jakiegos wypadku czy cos jak umre to beda mogli ode mnie narzady pobrac ... Jak nie w dowodzie to na papierku .

Śmiej Sie Prosto w Twarz Wszystkim Szmatom !

kaskajolka  

Wysłany: 2007-08-23, 19:23   

ja własnie w tym roku chce oddac poraz pierwszy krew, to może urtowć komuś życiea mnie nic nie kosztue oprócz poswięconego na to czasu ;]

Zombwbij  

Wysłany: 2007-08-25, 19:37   
   Polecający: myszka mi poleci(a)ła...

Tynka88 napisał/a:
tabliczke czekolady
Ostatnio 800 gram czekolady (8 szt.), batonik i jakiśtam sok kubusiopodobny. Wcześniej było 10 czekolad :zdegustowany:

apawel napisał/a:
jak sie zacznie oddawac krew to nalezy to kontynuowac bo ponoc cos tam sie zmienia z cisnieniem krwi
Ciśnienie powraca do normy kilka godzin po oddaniu (zależy od "nastroju" ciała, pogody). Zaleca się nie poddawać intensywnemu wysiłkowi tego samego dnia (choć sam wiem, że po kilku godzinach można przejechać rowerem z 70 km bez większych, (ale nieco odczuwalnych) niedogodności).
Przy/po pierwszym oddaniu niekt. osoby mogą nieco omdlewać, sporadycznie nawet zemdleć (bardzo wrażliwe).
Takim, kt. mają tendencje do omdleń, polecam napinać mięśnie brzucha i okolic - to nieco podnosi ciśnienie krwi w górnych partiach ciała (nie tylko przy oddawaniu).

Co do obaw o powinności regularnego oddawania; przy tak długich przerwach (10 tyg. dla kobiet i 8 dla nas) organizm nie odczuwa dolegliwości z tym związanych i nie produkuje "nadmiaru" krwi, kt. trzeba by oddać. Już następnego dnia jest już prawie normalnie (niekt. parametry jeszcze dochodzą, ale to już nieodczuwalne).

Lubię internet, bo w internecie nikt nie wie, że jestem psem ;)
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2007-08-25, 22:35   

apawel napisał/a:
ponoc jak sie zacznie oddawac krew to nalezy to kontynuowac bo ponoc cos tam sie zmienia z cisnieniem krwi

Tego typu skutki uboczne mogą nastąpić dopiero po min. kilkunastu latach maniakalnego oddawania krwi (kobiety co 10 tyg., mężczyźni co 8). I nie jest to kwestia ciśnienia krwi, ale nadprodukcji czerwonych krwinek (choroba Vaqueza, inaczej czerwienica). Jednym ze sposobów leczenia czerwienicy są właśnie upusty krwi, a więc pacjent rzeczywiście jest niejako zmuszony kontynuować oddawanie. Czerwienica oczywiście nie musi wystąpić, jej przyczyny nie są zresztą do końca znane, chociaż najczęściej cierpią na nią właśnie tacy maniakalno-honorowi dawcy, ok. pięćdziesiątki, sześćdziesiątki (żeby nie było, że zmyślam - wiedza zgromadzona dzięki laboratorium analityki medycznej, w którym pracuje m.in. moja mama ;)

Przy racjonalnym i rozsądnym oddawaniu krwi nic się jednak nie powinno dziać, bo organizm reaguje tak, jak dokładnie opisał to Zombwbij ;] Sama robię to od 4 lat co 6-8 miesięcy i nie zdarzyło mi się jeszcze odczuwać jakoś dotkliwie skutków ubocznych. Na ogół po takiej przyjemności mam więcej energii niż normalnie ;] (a w poczekalni w punkcie krwiodawstwa w Poznaniu zawsze leci "Ostry dyżur" :> )
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

Giwera  

Wysłany: 2007-08-30, 03:02   
   Polecający: diabeł mnie przysłał

a ja mam zamiar iść kiedyś oddać krew - jak już będę mogła bo podobno czekolade dają za to :rotfl:

„Pożałował wtedy Wiekuisty, że stworzył człowieka na ziemi i ubolewał w sercu Swoim." (I Moj:VI,6)

nightmaster  

Wysłany: 2007-08-30, 10:23   
   Polecający: www.google.pl

też bym chciał kiedyś w przyszłości oddaćkrew ale to jest niemożliwe z 2 powodów... popierwsze mam za mało krwi w organizmie a po drugie panicznie boje się igieł... ale popieram takie akcje! na przykład na Woodstocku w tym roku była akcja krwiodastwa, niczym nie różniła się od normalnego krwiodastwa, wszystkie procedury przeprwazali doświadczeni lekarze. Zadziwiło mnie jednak że jakaś pani pOSEŁ z LPR (tak, całym sercem ich pier.. kocham;) ) powiedziała że osoby którym przetoczono krew pobraną na przystanku Woodstock najprawdopodobniej zostali zakażeni HIV lub AIDS (czy też innym syfem) bo została pobrana w otoczeniu pijanych ludzi wsród dźwięków satanistycznej muzyki... lol

Sol  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2007-08-30, 12:18   

A ja oddam krew przy pierwszej okazji, która nadejdzie już niedługo, bo wyprowadzam się na studia :) w moim mieście nie ma punktu krwiodastwa, wiec muszę zlokalizować taki w Krakowie, bo nigdzie bliżej takowego nie ma, z tego co wiem...

need a hug.
anyone?

czesiek667  

Wysłany: 2007-09-07, 21:18   

Ja oddaje i jestem z tego dumny. Wiem ze moge komus pomóc :)

pognieciony 

Wysłany: 2007-09-25, 15:02   

nie wiedziałem, że istnieje taki wątek
tutaj moje 5 gr.

http://www.forumnasze.net/viewtopic.php?t=7038

To info dla tych co chcą a nie mogą z różnych przyczyn oddać krwi. No i oczywiście dla tych którzy chcą jeszcze bardzie przyczynić sie do rozwoju honorowego krwiodawstwa w Polsceo.

mmmasha  

Wysłany: 2007-09-25, 19:19   
   Polecający: olenkaa1690

ja jak tylko skończe 18 lat.. na pewno udam się do stacji krwiodawstwa :) bo teraz to jeszcze nie mogę :/ ale już nie wiele mi zostało :]

Glory, glory... Manchester United

pognieciony 

Wysłany: 2007-09-26, 12:30   

Kochani,
nie bójcie się igieł !!!

Nie taki wilk straszny.... Ostatnio byłem w szpitalu i wbijano mi igły codziennie. Teraz oddaję krew.
Z moich doświadczeń wynika, że miłe panie pielęgniarki są super wykwalifikowane jeżeli chodzi o kłucie. Robią to tak szybko ,że nic nie boli.
Jednak jak ktoś sie bardzo boi to może odwrócić głowę w drugą stronę. Wiadomo " czego oczy nie widzą tego sercu nie żal " ;)

Madzia8109  

Wysłany: 2007-10-05, 09:18   

Ja nie oddaję krwi i robię to dla dobra innych. Przecież krew jest nośnikiem nie tylko pożytecznuch składników ale i wszystkich brudów, bakterii i wirusów, które znajdują się w organizmie. Nie wszystko wychodzi na badaniach.Nasza krew w cudzym organizmie traktowana jest jak ciało obce i stąd tyle komplikacji jak np. wstrząs potransfuzyjny. Dziś nawet specjaliści lekarz bębnią, że transfuzja to najprostrza ale i najgorsza metoda leczenia. A jeśli ktoś ma kłopoty z krwią to powinien zastosować w leczeniu inne niekrwiopochodne substancje(np.erytropoetynę), które sprawdzają się dużo lepiej niż obca krew.
Oddawanie krwi dla innych to tak naprawdę wyświadczanie im tzw. niedźwiedziej przysługi.

Odpowiedz do tematu