• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

castortray 

Wysłany: 2007-03-14, 11:25   Ładowarka...

Moze ktos wie czy to sciema czy naprawde mozna ladowac zwykle baterie, wiem ze kiedys
byly znane jakies sposoby zeby polozyc baterie na kaloryferze i sie troche naladuje,
ale nie wiem czy warto kupic ta ladowarke, moze ktos cos wie?
dzieki za wszelka pomoc...

http://2future.pl/go.live...ka-baterii.html

lolinka  

Wysłany: 2007-03-14, 12:10   
   Polecający: bierdonka

ja mam ładowarke ale na akumulatorki a nie zwykłe jednorazówki , pierwsze słysze szczerze powiedziwaszy.
Mnie jak bateria padała to tarłam o spodnie ;p Nie wiem co to dawało ale uległam wpływom kolegów i tez tak robiłam. :hyhy:

Zombwbij  

Wysłany: 2007-03-14, 12:40   
   Polecający: myszka mi poleci(a)ła...

Zwykłych baterii się nie ładuje; jest na każdej napis: "NOT RECHARGEABLE", co znaczy "nie akumulatorek".
Podgrzewanie zwykłych baterii daje złudzenie ładowania, bo to tylko przyspiesza procesy chemiczne w niej zachodzące, przez co bateria po prostu szybciej (i intensywniej) odda resztki mocy.

W przypadku padania baterii telefonu, można ją podgrzać, co (w dobrym razie) może umożliwić krótką rozmowę/wysłanie SMS'a (przydatne zimą).

Lubię internet, bo w internecie nikt nie wie, że jestem psem ;)
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę

Don_Satanos  

Wysłany: 2007-03-14, 17:03   

Takie urządzenie będzie działać, ale nie za taką cenę! Jest tańszy, testowany przeze mnie, sposób. Znaleźć stary zasilacz 6.5-9v, odciąć wtyczkę, plus i minus przyłożyć w odpowiednie miejsca do bateri. Poczekać aż bateria zrobi się gorąca. Odłączyć kabelki. Testowałem na "paluszkach" i płaskich bateriach od lasera, ale zadziała raczej na każdych. Gdy za długo ładuje się te malutkie od lasera - potrafią eksplodować w palcach:)
Takie małe nic nikomu nie zrobią, ale większe radzę ładować na własne ryzyko.

NIE BIORĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA NIEUMIEJĘTNE WYKORZYSTYWANIE TEJ METODY. JA STOSUJĘ TO ZAWSZE GDY MAM TAKĄ POTRZEBĘ.

Zombwbij napisał/a:
Zwykłych baterii się nie ładuje; jest na każdej napis: "NOT RECHARGEABLE", co znaczy "nie akumulatorek".
Pisać to sobie może:) Co prawda naładowane baterie nie będą trzymać tyle co nowe, ale..

Zombwbij  

Wysłany: 2007-03-14, 21:46   

Baterii alkalicznych się nie ładuje! Bateria działa, bo zachodzą w niej NIEODWRACALNE REAKCJE CHEMICZNE!
Budowę i zasadę działania można znaleźć w pierwszym lepszym podręczniku do chemii.
O ile dobrze pamiętam, składa się z katody z tlenku manganu, anody z czystego cynku i elektrolitu z wodorotlenku potasu (stąd nazwa alkaiczne).
Między składnikami przepływają elektrony (prąd), cynk się utlenia, mangan się redukuje.
"Ładowanie takich baterii je tylko rozgrzewa (o czym wyżej), bo stanowią opór dla prądu.
Zainteresowanych odsyłam do książek i innych źródeł wiarygodnych informacji.

castortray, daruj sobie tę ładowarkę; podobne można kupić w sklepach elektr.-elektron. za ok. 30 zł (sam taką mam i świetnie działa) + akumulatorki 3,5 - 5,5 za szt. (zależnie od pojemności).

Per aspera ad astra...

Don_Satanos  

Wysłany: 2007-03-15, 15:12   

Zombwbij napisał/a:
Baterii alkalicznych się nie ładuje! Bateria działa, bo zachodzą w niej NIEODWRACALNE REAKCJE CHEMICZNE!
Hehe, pogadaj sobie:P Ty wiesz swoje, ja wiem swoje, ale ja i tak wiem lepiej bo ładuje baterie zawsze kiedy zachodzi taka potrzeba. Takie np. od zegarka wytrzymują spokojnie dwa miesiące, takie od pilota wytrzymują coś koło miesiąca. Najwyraźniej przeczę prawom chemii :rotfl: ale metoda działa.

jusia_like  

Wysłany: 2007-03-16, 15:12   
   Polecający: Google

Zombwbij napisał/a:
Bateria działa, bo zachodzą w niej NIEODWRACALNE REAKCJE CHEMICZNE!

hahahaha a ja wiem że one nie są nieodwracalne i poczytaj więcej zanim coś powiesz :P chyba że doświadczenie Satanosa i moja wiedza < nabyta własnie niedawno> - to Ci nie wystarcza :P

Zombwbij  

Wysłany: 2007-03-19, 21:59   

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bateria_alkaliczna

Per aspera ad astra...

Dayrin Night  

Wysłany: 2007-04-02, 11:07   
   Polecający: Google

Nie ladujcie zwyklych baterii!
Moja siostra juz probowala ... W nocy bateria wybuchla, poszly korki iakmulatorek, w ktorym sie ladowala.
Potem nie mogla zasnac :luka:

Jestem przeciwieństwem samego siebie...

"This new century keeps bringing me down..."

Pozdrawiam
Day~

Odpowiedz do tematu