ziomek napisał/a:
a ja jestem ciekawy czy przeciwniczki zabijania małych foczek były tak sam radykalne w sprawie kosmetyków, które nie są niezbędne, a cierpienia niewinnym zwierzątkom przysporzyły co niemiara?
I rozumiem, że to jest kolejny argument za tym, że zabijanie zwierząt dla futer nie jest złe.
pewnie tak.
ja osobiście kosmetyków nie używam i żyję, chodzę w sztucznych ubraniach i żyję, mięsa nie jem i żyję.
nie wiem, że to tak trudno zrozumieć, zaakceptować.. że łatwiej wyzwać od ekodebili.
zabijanie dla futra jest złe, nieważne, czy to zwierzęta hodowane czy dzikie. życie w niewoli tylko po to żeby być zabitym dla kaprysu to niezbyt sympatyczna sprawa, ale jak frasun.. tfu, ziomek ma swoje zdanie to go nie zmieni, zdążyłam się przyzwyczaić.
_________________ Jutro, gdy zabraknie poezji,
Jutro dziwne słońce nauki zmrozi krew,
Jutro przestaniemy być piękni,
Jutro! Lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień..
I rozumiem, że to jest kolejny argument za tym, że zabijanie zwierząt dla futer nie jest złe.
Źle rozumiesz.
bro napisał/a:
Mam!
No to jesteś bezczelny.
Martina napisał/a:
że łatwiej wyzwać od ekodebili.
Łatwiej jest nie zrozumieć co napisałem niż to zrozumieć...
Martina napisał/a:
zabijanie dla futra jest złe
Nie jest.
Martina napisał/a:
życie w niewoli tylko po to żeby być zabitym dla kaprysu to niezbyt sympatyczna sprawa
I co z tego? Wymarcie jakiegoś gatunku też nie jest sympatyczne, ale jakoś nikt nie nazywa rolnictwa złym ( do bro: To nie jest argument, że zabijanie dla futra nie jest złe to jest argument z tym , że jeżeli przyjąć logikę Martiny to rolnictwo również jest złym).
A jeżeli Ty uważasz, że lepiej nie istnieć niż być zniewolonym to masz prawo do własnego zdania. Żebyś tylko nie popełniała samobójstwa, gdy zrozumiesz, że nie jestes w 100 procentach wolna.
Martina napisał/a:
ale jak frasun.. tfu, ziomek ma swoje zdanie to go nie zmieni, zdążyłam się przyzwyczaić.
Krótko jestem na forum, więc nie wiem do czego się zdążyłaś przyzwyczaić, ale ja potrafię zmienić poglądy.
_________________ Tylko najmądrzejsi i najgłupsi z ludzi nie zmieniają się.
jestem ciekawy czy przeciwniczki zabijania małych foczek były tak sam radykalne w sprawie kosmetyków, które nie są niezbędne, a cierpienia niewinnym zwierzątkom przysporzyły co niemiara?
Przepraszam, że się wtrącę w tą arcyciekawą wymianę zdań, ale na rynku dostępne są także kosmetyki, których nie testowano na zwierzętach. Przeciwniczki zabijania małych foczek mogą ich z powodzeniem używać.
_________________ Częściej patrzę się na wschód
Chłopiec z rysunkową teczką
Kęsy zimowego słońca
Chłopiec zjada łyżeczką
Ludzie zabijają zwierzęta tylko dla własnych kaprysów... Po co nam futra ze zwierząt , skoro mamy wzelkiego rodzaju inne rzeczy... A co do mięsa, to przyznam że mięso jest dobre, ale przecież jest też wiele innych smacznych rzeczy, ktore mozemy zjesc...
bro napisał/a:
sis napisał/a:
I przeróbmy na pasztet, wyżywi się całą Afrykę.
Dobrze kombinujesz ;]
i sis zostanie zapamietana, i wszyscy beda jej oddawali czesc, a sis bedzie slawna, bo wyzywila cala Afryke
_________________ "Gdybym miał napisać książkę
o moralności, miałaby sto stron,
a dziewięćdziesiąt dziewięć z nich
byłoby pustych.
Na ostatniej napisałbym:
Znam tylko jeden obowiązek - kochać"
Przepraszam, że się wtrącę w tą arcyciekawą wymianę zdań, ale na rynku dostępne są także kosmetyki, których nie testowano na zwierzętach. Przeciwniczki zabijania małych foczek mogą ich z powodzeniem używać.
To czynie Cię wiarygodną przyjaciółką małych foczek, o ile używasz tylko takich kosmetyków ;>
[ Dodano: 2007-12-19, 20:31 ]
Cytat:
oka, ale załóż osobny temat ;] w stylu "wegetarianie zabierają pożywienie mojemu pożywieniu" czy jakoś tak
Podział na rośliny i zwierzęta nie jest jakimś niepodważalnym podziałem.
_________________ Tylko najmądrzejsi i najgłupsi z ludzi nie zmieniają się.
Tak...niedawno miałam okazję obejrzeć film o robieniu futer z tych niewinnych zwierzątek, ściagają z nich futra "na żywca"- nawet ich przedtem nie zabiją, żeby im skrócic cierpienie-to powinno być absolutnie zakazane
sama jestem osoba,ktora stanowczo sprzeciwia sie noszeniu futer,tak samo jak i znecaniu sie nad zwierzetami,jednak z jedzenia miesa nie jestem w stanie zrezygnowac...
_________________ bez najmniejszych szans w pijackim szale rujnując cały świat... ^^
sama jestem osoba,ktora stanowczo sprzeciwia sie noszeniu futer,tak samo jak i znecaniu sie nad zwierzetami,jednak z jedzenia miesa nie jestem w stanie zrezygnowac...
Ja mogłabym nie jeść mięsa...jestem wegetarianką, jestem przeciwna nie tyle zabijaniu takich zwierząt typu kurczaki itp. o ile znęcanie się nad nimi, ale te futra nie są koniecznością tylko głupią ludzką chciwością
A jo osobiście nie wyobrażam sobie dnia bez mięsa. Nie wiedzę problemu w zabijaniu zwierząt na mięso. Takie jest życie, a że jesteśmy na szczycie łańcucha pokarmowego to jest raczej normalne, że zabijamy świnie czy drób.
_________________ Monstrualny krach Rah nieprzewidywalny....
Będę miał co chcę, nową szansą na to nowy dzień..
denerwuje mnie ta moda na bycie ekologicznym, przyjacielem zwierząt itp...Szczególnie jak o miłości do nich mówią ludzie, którzy kompletnie nie znają ich potrzeb - np - zamknę pieska w domu, bo mu zimno będzie na dworze itp, znam wiele takich osób. Co do noszenia futer naturalnych - popieram, co do jedzenia mięsa - również. Ludzie, nie wpadajmy w paranoję - skoro ktoś jest miłośnikiem zwierząt - dlaczego tylko wybranych? Może niech się nazwą przyjacielem lisa, krowy i świni, bo co ze szczurami ( trutki), myszamu nie mówiąc już o innych zwierzętach. I jeszcze apeluje do wszystkich miłośników - wyrzućcie wszystkie środki chemiczne ( testy na zwierzętach, jeśli nie samych produktó, to półproduktów, przestańcie zatruwać naturalne środowisko zwierząt - samochody, odpady itd, zapobiegajcie niszczeniu lasów deszczowych - tam giną całe gatunki! ) Tak więc dla mnie takie wybiórcze występowanie w obronie niektórych zwierząt to lans i chęć bycie "na topie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum