• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

Niewidzialna 

Wysłany: 2007-11-25, 10:53   Legalne zabijanie zwierząt!

Na początek witam wszystkim użytkowników forum.
Nie bede udawać ze jestem tutaj z nudów, mam bardzo ważną sprawe do nagłosnienia i mam nadzieje że wstrząsnie ona wami tak samo jak mną i zaczniecie działać!

SIMPLE - zrezygnujcie ze sprzedawania futer! Rozpoczynamy bojkot firm wykorzystujących futra naturalne w swoich kolekcjach!

Wzorem zagranicznych organizacji prowadzących udane (m.in. Zara, Mango, Ralf Lauren, Gap) antyfutrzarskie kampanie, rozpoczynamy w Polsce akcję presji na firmy sprzedające futra. Pierwsza na celowniku osób wrażliwych na los zwierząt i Fundacji Viva! Akcja Dla Zwierząt ( http://www.viva.org.pl ) jest znana polska firma SIMPLE
. Jak pisze na swojej stronie: "Kolekcje "Simple" to także wiele propozycji na wieczór - do teatru, opery, duże spotkania biznesowe czy uroczystości rodzinne. Na zimowy chłód może otulić się futrami naturalnymi (norki, karakuły, lisy), nosi kapelusze, czapki, chusty" Niezależnie od tego jak bardzo futra są przedstawiane jako przejaw luksusu i elegancji - są po prostu kawałkiem martwego zwierzęcia, które było męczone i zabite wyłącznie dla kaprysu klienta. Pisząc o zimowym chłodzie firma SIMPLE podejrzewa swoich klientów o maniery z czasów kamienia łupanego, kiedy nie było alternatywy dla zabicia zwierzęcia i odziania się w jego skóry. W dzisiejszych czasach (Homo Sapiens to w końcu Człowiek ROZUMNY) jest mnóstwo cieplejszych i bardziej ekologicznych materiałów i nie musimy zamykać zwierząt wbrew ich naturalnym potrzebom w klatkach i zabijać w okrutny sposób! Więcej informacji o proteście znajdziecie na http://www.vegie.pl

Nasze działania rozpoczęliśmy od wysłania listu do zarządu firmy z prośbą o odpowiedź jakie jest jej stanowisko w sprawie używania futer i czy zamierzają podjąć jakiekolwiek kroki zmierzające do ich wycofania lub zastąpienia materiałami nie pochodzącymi z uboju zwierząt.
Nasze pismo zakończyliśmy słowami: "Zwierzęta są naszymi przyjaciółmi a nie zwykłym surowcem do produkcji ubrań. Czy są również przyjaciółmi firmy Simple?". Niestety do dzisiaj nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi, również nasze telefony pozostały bez reakcji.

Prosimy Was wszystkich o pomoc przy tej akcji - tylko zdanie klientów SIMPLE będzie miało wpływ na tę firmę, apelujemy o powstrzymanie się od jakichkolwiek zakupów produktów tej marki i wysyłanie swojej opinii na temat używania futer naturalnych do zarządu firmy. Podajemy przykładową treść ale dużo większe wrażenie zrobi na zarządzie Wasz list pisany od serca:

"Do zarządu firmy SIMPLE simple@simple.pl
Jako Państwa klient, jestem zbulwersowany faktem, że używacie w swoich kolekcjach futer naturalnych. Zwierzęta hodowane na futra rodzą się, żyją i umierają w niehumanitarnych, okrutnych warunkach a Państwa firma czerpie zyski z ich cierpienia. Informuję, że nie będę dokonywał zakupów w Państwa firmie dopóki z oferty nie znikną futra naturalne oraz ich fragmenty.

Z poważaniem
Imię Nazwisko

Równocześnie rozpoczynamy regularne pikiety pod wszystkimi sklepami SIMPLE w Polsce - po raz pierwszy już około 25 listopada. Jeśli chcesz pomóc lub zorganizować coś w swoim mieście zgłoś się do martyna@antyfutro.pl

Naszą kampanię przeciwko stosowaniu futer naturalnych popiera wiele znanych osób. Zobacz Wypowiedź Agaty Buzek http://www.youtube.com/watch?v=Yyk9-MRalrI i Noviki http://www.youtube.com/watch?v=9jLJW41nufQ

Nasz spot o futrach: http://www.youtube.com/watch?v=KELCUm7GEZE
Film PETY z polskim dźwiękiem: http://www.youtube.com/watch?v=sAnuWHDdlC8
Bardzo drastyczny materiał dla pełnoletnich osób o BARDZO mocnych nerwach: http://www.youtube.com/watch?v=O_8Ko-9uKRs

PRZEPRASZAM WSZYSTKICH, KTÓRZY UWAŻAJĄ ŻE TO SPAMM.
SERDECZNIE PROSZE O OBEJRZENIE FILMIKÓW I POMOC!
PRZECIEŻ TO NIEDORZECZNE!

zbych1112  

Wysłany: 2007-11-25, 14:07   

Niewidzialna napisał/a:
Rozpoczynamy bojkot firm wykorzystujących futra naturalne w swoich kolekcjach!
A nie lepiej bojkotować sklepy mięsne? Przecież tam sprzedaje się mięso ze zwierząt :] Albo lepiej ubojnie. Przecież tam się zwierzęta ZABIJA.

Niewidzialna napisał/a:
są po prostu kawałkiem martwego zwierzęcia, które było męczone i zabite wyłącznie dla kaprysu klienta
Hamburgery, hot-dogi, kurczaki w KFC to też kawałek martwego mięsa. Producenci robią je dla milionów kapryśnych ludzi :]

Niewidzialna napisał/a:
Zwierzęta są naszymi przyjaciółmi a nie zwykłym surowcem do produkcji ubrań.
A golonka która zaraz znajdzie się na moim talerzu to też mój przyjaciel?

Niewidzialna napisał/a:
Zwierzęta hodowane na futra rodzą się, żyją i umierają w niehumanitarnych, okrutnych warunkach
A zwierzęta na wolności to niby w jakich warunkach żyją? W humanitarnych? PRZECIEŻ HUMANITARYZM ODNOSI SIĘ TYLKO I WYŁĄCZNIE DO LUDZI.

Co to jest tak w ogóle? Rodzaj reklamy czy jakaś podła antyreklama?
To, co się przed nim nie chowa"

J. W. Goethe

CzeRWonak;)  

Wysłany: 2007-11-26, 04:51   
   Polecający: google

zgodze się ze zbych1112
fakt ubieranie się w czyjąś skóre jest popieprzone... ale powiedzmy sobie szczerze, jesteśmy ludźmi, osobami mięso i roślinożernymi, mięso jest surowcem. jak jem pysznego kotleta(dupsko świni) i pomyśle co to jest, to czasem mi, aż sie nie dobrze robi i odkładam... ale nic nie zrobimy. równie dobrze moglibyśmy jeść innych ludzi, ale to przechodzi pojęcie... możemy beszczelnie zabić świnię, kurę, nawet jedzą psy ii są traktowane jak przysmak :szok: :zdegustowany: a to są nasi tzw. przyjaciele... na to samo by wyszło jak byśmy to samo zrobili z człowiekiem :( i jeszcze sie ubrali w jego skórę... :zakrecony: :dobani:

Zombwbij  

Wysłany: 2007-11-27, 19:03   
   Polecający: myszka mi poleci(a)ła...

Niewidzialna napisał/a:
są po prostu kawałkiem martwego zwierzęcia, które było męczone i zabite wyłącznie dla kaprysu klienta
Niewidzialna, lubisz mięso? :chytry:

Niewidzialna napisał/a:
nie musimy zamykać zwierząt wbrew ich naturalnym potrzebom w klatkach i zabijać w okrutny sposób
Możemy je pozbawiać życia bezboleśnie bez ich zamykania.

Niewidzialna napisał/a:
Zwierzęta hodowane na futra rodzą się, żyją i umierają w niehumanitarnych, okrutnych warunkach a Państwa firma czerpie zyski z ich cierpienia
yyy... a co mają humanitarne warunki do zwierząt? :dontgetit:
A firmy futrzarskie nie zarabiają na cierpieniu, ale na futrach ;)

zbych1112 napisał/a:
A golonka która zaraz znajdzie się na moim talerzu to też mój przyjaciel?
Nie; golonka już nie jest zwierzęciem ;)

Lubię internet, bo w internecie nikt nie wie, że jestem psem ;)
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę

Martina  

Zaproszone osoby: 12
Ostrzeżeń:
 1/3/5

Wysłany: 2007-11-27, 19:51   
   Polecający: epuls.pl

a ja popieram, zarówno niejedzenie mięsa jak i nienoszenie futer..
i bojkoty sklepów mięsnych też już były, nawet osobiście organizowałam :)gorąco się podpisuję pod akcją, powodzenia życzę :]
Jutro! Lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień..

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2007-11-28, 11:27   

Zombwbij napisał/a:
nie jedzenie, nie noszenie

Hmm, Zombwbijku... Chyba jednak "niejedzenie" i "nienoszenie" ;) Pan Polański ma podobne zdanie w tej kwestii ;] (musiałam to sprawdzić, bo spokoju mi nie dawało).

Co do samej akcji - popieram w kwestii dotyczącej futer, przede wszystkim dlatego, że ludzie mają obecnie możliwość odziania się w futra ekologiczne, bez potrzeby bezsensownego zabijania w tym celu zwierząt.
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

ziomek  

Wysłany: 2007-11-28, 20:37   

sis napisał/a:
możliwość odziania się w futra ekologiczne

Co to jest futro ekologiczne i z czego je się robi ? I co jest nieekologicznego w futrach naturalnych?
Niewidzialna napisał/a:
bardziej ekologicznych materiałów

Jakie to niby materiały są bardziej ekologiczne niż naturalne futro?

sis  

Wysłany: 2007-11-29, 19:12   

ziomek napisał/a:
Co to jest futro ekologiczne i z czego je się robi ?

"Ekologicznymi" futrami nazywa się te, które są wykonane z materiałów sztucznych, do produkcji których nie jest potrzebne zabijanie zwierząt. Nie ja wymyśliłam tę nazwę, jest ona powszechnie stosowana jako nazwa pewnego produktu, przede wszystkim za sprawą producentów odzieży. Co jest - nawiasem mówiąc - pewnym nadużyciem semantycznym; sensowniej byłoby zatem posługiwać się terminami "futra naturalne" i "sztuczne".
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

Zombwbij  

Wysłany: 2007-11-30, 14:59   
   Polecający: myszka mi poleci(a)ła...

sis napisał/a:
Hmm, Zombwbijku... Chyba jednak "niejedzenie" i "nienoszenie" ;) Pan Polański ma podobne zdanie w tej kwestii ;] (musiałam to sprawdzić, bo spokoju mi nie dawało).
Tak; oczywiście; mój (wreszcie :P ) błąd. Dziękuję za uwagę.

(Post dopisany na życzenie m.in. przyszłych potomnych i na temat ;) )

Lubię internet, bo w internecie nikt nie wie, że jestem psem ;)
Per aspera ad astra...
...wszędzie można dojść na piechotę

naya  

Wysłany: 2007-11-30, 22:01   

niewidzialna napisał/a:
Zwierzęta hodowane na futra rodzą się, żyją i umierają w niehumanitarnych, okrutnych warunkach a Państwa firma czerpie zyski z ich cierpienia
nie znam się... ale wydaje mi się, że ktoś komu zależy na ładnym wyglądzie zwierzęcia nie będzie go traktował w sposób "niehumanitarny"... każdy wie, że zdrowe i szczęśliwe wygląda lepiej...
sis napisał/a:
ludzie mają obecnie możliwość odziania się w futra ekologiczne, bez potrzeby bezsensownego zabijania w tym celu zwierząt.
po pierwsze to zabijanie nie jest bezsensowne... bo sens ma... ma być futerkiem, ładnym wdziankiem... po drugie miałeś/aś w ręku futro prawdziwe i futro sztuczne?... jak tak... to czułaś różnicę?... jak nie... to nie mamy o czym rozmawiać w tej kwestii (w kwestii zastępstwa futra prawdziwego sztucznym)...

osobiście nie posiadam futra prawdziwego, ale rozumiem dlaczego jest porządane... ze względu nie tylko na walory zmysłowe (wygląd, dotyk), ale także na symbol... prawdziwe futro jest wciąż (jako nieliczne się uchowało) uznawane za symbol luksusu... akcje tego typu są dla mnie bezsensowne, bo w świecie konsumpcji i wygodnego stylu życia nie trafiają one do wystarczającej rzeszy ludzi by mogły coś zmienić... a chyba taki ich cel - zmiana... zmiana na lepsze (wg. protestujących)... a jeżlie z góry wiadomo, że cel nie zostanie osiągnięty to szkoda zachodu...

sis  

Wysłany: 2007-11-30, 22:30   

naya napisał/a:
miałeś/aś w ręku futro prawdziwe i futro sztuczne?... jak tak... to czułaś różnicę?...

Owszem, miałam. Tyle, że IMO owa różnica to trochę za mało, by usprawiedliwić - w moim przekonaniu - niepotrzebne zabijanie zwierząt, po to, by powiesić sobie w szafie/założyć na siebie taki symbol luksusu.
naya napisał/a:
akcje tego typu są dla mnie bezsensowne, bo w świecie konsumpcji i wygodnego stylu życia nie trafiają one do wystarczającej rzeszy ludzi by mogły coś zmienić...

Wg mnie natomiast wystarczy, że trafiają one na początek do pojedynczych osób.
Niestety nie pamiętam linka, więc nie wkleję, ale na jednej ze stron internetowych, przy okazji podobnej akcji, znalazłam kiedyś przelicznik, ile norek, fok, skunksów, lisów, szopów czy innych wykorzystywanych do produkcji futer zwierząt potrzeba, by uszyć np. płaszczyk lub kołnierz. Wystarczy, gdy chociaż jedna kobieta zrezygnuje z posiadania takiego płaszcza.
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

Tynka88 

Wysłany: 2007-12-01, 16:07   

kiedys ludzie zabijali zwierzeta by miec co jesc, a futra stanowily czesc odziezy. Zwierzeta byly sa i beda zabijane nic juz na to nie poradzimy. Niestety ich futerka sa w cenie.

bro  

Wysłany: 2007-12-01, 16:25   

sis napisał/a:
bez potrzeby bezsensownego zabijania w tym celu zwierząt.

też tak myślę, skończymy z tym bezsensownym cierpieniem zwierząt! skoro człowiek potrafi żyć bez nich, zabijmy je wszystkie, nie będzie już nigdy problemu ;]

sis  

Wysłany: 2007-12-01, 16:32   

bro napisał/a:
z tym bezsensownym cierpieniem zwierząt

Nie napisałam "cierpieniem" a "zabijaniem".
bro napisał/a:
skoro człowiek potrafi żyć bez nich

Pokaż mi, proszę, w którym miejscu napisałam coś takiego.
bro napisał/a:
zabijmy je wszystkie

I przeróbmy na pasztet, wyżywi się całą Afrykę.
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

bro  

Wysłany: 2007-12-01, 16:34   

sis napisał/a:
Nie napisałam "cierpieniem" a "zabijaniem".

Przecież ja napisałem, że z Tobą się zgadzam, po przecinku dopisałem resztę swoich myśli.

sis napisał/a:
Pokaż mi, proszę, w którym miejscu napisałam coś takiego.

j/w

sis napisał/a:
I przeróbmy na pasztet, wyżywi się całą Afrykę.

Dobrze kombinujesz ;]

Odpowiedz do tematu