• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

turquoise  

Wysłany: 2006-05-15, 18:11   muzyka INACZEJ

Chciałabym dowiedzieć się, co uważacie na temat szkoły muzycznej, potocznie nazywaną 'muzykiem'. Sama osobiście do takiej uczęszczam, i nie żałuje. Gram na wiolonczeli i fortepianie i czuje, że to naprawde sprawia mi przyjemność, mogę się przez to wyrazić. Dzisiaj np miałam Dyplom {egzamin podsumowujący 6 lat nauki} z wiolonczeli : )
Wiem, że jestem w tym dobra, przez co mam zapewnioną {no, w pewnym sensie...} 'jakąś' przyszłość. Bo w końcu daje mi to nowe możliwości.
Przedmiotów dodatkowych jest dosyć dużo (Kształcenie Słuchu, Audycje muzyczne, chór, orkiestra, akompaniament, muzyka {główny instrument}, instrument dodatkowy, obowiązkowy fortepian), ale dla kogoś, kto to 'czuje' nie ma to większego znaczenia, bo sprawia mu to po prostu przyjemność.
Co o takiej nauce myślicie? A może jest ktoś, kto też gra na jakimś instrumencie? : )

angie  

Wysłany: 2006-05-15, 18:19   ...
   Polecający: ...Zaproshona =)

Od ponad roku gram na keyboardzie i bardzo sie ciesze, że umiem juz cos fajnego na nim zagrać. Chciałabym tez uczyć sie gry na gitarze, bo to bardzo ciekawy instrument i wreszcie mogłabym zagrać piosenke Green Day'a......

turquoise  

Wysłany: 2006-05-15, 18:22   

a uczysz się sama, prywatnie?
jedyny nasz obrońca
przed dyktaturą słońca –
niezastąpiony bywa cień

lolinka  

Wysłany: 2006-05-15, 18:27   
   Polecający: bierdonka

ja gram na gitarze , ale to czyste amatorstwo , uczy mnie ojciec , niegdyś zapalony gitarzysta ( akustyczna i elektryczna ;p , ale ja sama narazie akustyczna , zobaczymy co bedzie dalej)

Orange  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-05-15, 18:28   
   Polecający: Epuls

grałam na keyboardzie trzy lata. ale jakoś mnie nie ciągnęło. wolę byc bierna jezeli o instrumenty chodzi.
jeszcze mam harmonijkę. ;)
a droga jest prosta, czy jest kręta droga

http://www.orangeblood.digart.pl

turquoise  

Wysłany: 2006-05-15, 18:41   

a tak jak już pisałam - ja mam też fortepian dodatkowy, obowiązkowy.
ale mnie do tego jakoś nie ciągnie...wole wiolonczele.

lolinka, fajnie jest mieć w rodzinie muzyka : )
u mnie z tym kłopotu nie ma, bo:

mama - perkusja
tata - kontrabas
dziadek - kontrabas, gitara basowa
babcia - skrzypce
ciocia - wiolonczela
siostry - gitara prywatnie
trochę tego jest P;
jedyny nasz obrońca
przed dyktaturą słońca –
niezastąpiony bywa cień

Zbieracz Puszek  

Wysłany: 2006-05-15, 19:01   

Ja grałem na gitarze, ale przerwałem, bo zaczęło mi brakować czasu i szczerze mowiąc... chyba nie mam słuchu muzycznego ;) Mam kolegę, który chciał iść do szkoły muzycznej - grał na saksofonie, ale zrezygnował i trafił tam, gdzie uczę się ja. Teraz gra na basie, ma kapelę i chyba dobrze mu idzie ;)

elv  

Wysłany: 2006-05-15, 19:04   

Szkola muzyczna - fajnie. Ale w ramach dodatku. Bo z tego sie potem niewyzyje. Mile hobby, duzo daje, ale.. wlasnie jest ale.

***ArChi***  

Zaproszone osoby: 1

Wysłany: 2006-05-15, 19:47   

no ja zaluje ze rodzice mnie nie wyslali do szkoly muzycznej :P ale mam nadzieje ze jeszcze bede mial okazje sie nauczyc na czyms grac :)

nie  

Wysłany: 2006-05-16, 08:36   

Moi rodzice bardzo głupio pstąpili, nie prowadzili mnie na rzadne zajęcia, uważali, że powinnam sama wybrać, co chce robić, stracili wielki potencjał :D , bo dzieci trzeba wcześnie kształtować, wybierać im jakieś zajęcia, a potem pozwolić na decydowanie, czy rzeczywiście nadal chcą to robić. Moi rodzice zaczęli potem działać w drugą stronę. Mniejsza o to.
Do szkoły muzycznej zapisałam się w wieku 16 lat, teraz kończę I stopień i niestety, dalej tego nie pociągnę, nie przykładałam się do nauki, mało tego, wybrałam zły instument. Gram na flecie poprzecznym, ale szkoda go w ogóle do ust przykładać, by nie robić sobie wstydu. Miałam zbyt mało samozaparcia. Flet potrafi leżeć tygodniami nie ruszony, a ja opuszczać zajęcia. Teraz mogłam sie wymigiwać Maturą, ale to nie prawda. Nie z jej powodu frekwencja była słaba, a praca praktycznie żadna. Osobiście, wolałabym grać na pianine, ale nie mam nawet instrumentu w domu, a jeździć do szkoły, by uczyć się utworów jest dość męczące, ale pianino daje mi dużo satysfakcji, inaczej jest z fletem. Myślę, że problem tkwi także w tym, że za prędko chciałam efektów, widziałam, że inni z mojego roku prują szybko do przodu, a ja się zniechęcałam do ćwiczeń. Nie raz moja nauczycielka powtarzała, że mam potencjał, tylko nie pracuję. Nie wiem, czy na pocieszenie, słowa te działały z różnym skutkiem.
Dzisiaj mam egzamin z Kształcenia Słuchu, jestem głucha jak pień, nie zdam... Dobrze, trzeba być dobrej myśli. Zobaczymy jak to będzie.

turquoise  

Wysłany: 2006-05-16, 17:05   

A ja dzisiaj miałam kolejny sprawdzian z KS'u :zdegustowany:
Myślę, że dobrze mi poszło, ale nasza nauczycielka już przesadza, na każdej lekcji robi nam sprawdzian z innego tematu ==

elv, jak to?
wyżyć za to można.
np. moja mama jest muzykiem - uczy w szkole, gra w operze i czasem w filharmonii, ponadto dzięki temu, że ma b. dobry słuch, śpiewa na różnych bankietach, weselach.
Oczywiście nie jest to żyła złota, ale gdy ma się jakąś pasje, czy hobby {mama pracuje też jako fizjoterapeuta} spokojnie można przeżyć.
jedyny nasz obrońca
przed dyktaturą słońca –
niezastąpiony bywa cień

nie  

Wysłany: 2006-05-16, 22:17   

Zgadzam się, znam kilu muzyków, są szczęśliwi, że mogą robić to co kochają. Czasami utyskują na brak forsy, ale to nie jest temat, który często się przewija. Ważne, żeby wyżyć i spełniać swoje pasje.
Egzamin z Kształcenia Słuchu był śmiesznie łatwy, nawet dla mnie :) .

bro  

Wysłany: 2008-07-15, 02:38   

Mam kilka znajomych osób, które uczęszczały do takich szkół. Dzięki temu udzielają się w zespołach, poszły na studia muzyczne i wiążą z muzyką swoją przyszłość. Skoro jest to pomocne, to uważam za dobrą rzecz.

Odpowiedz do tematu