• Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Czat • Katalog Firm
• Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość

charon  

Wysłany: 2008-04-04, 19:25   
   Polecający: Colorblind

Właśnie. Chcą. Czyli ci użytkownicy piszący głupie pytania mogą oczekiwać na odpowiedź. Prosta rada dla nielubiących: ignorujcie.

Niestety niewiele więcej można poradzić. Najbardziej żenujące są takie, na które nikt nic nie może tutaj pomóc. Na przykład jak można oczekiwać od innych, że doradzą co studiować?
(...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.

bro  

Wysłany: 2008-04-05, 11:03   

Cameron napisał/a:
Polska służba zdrowia nie znajduje się obecnie w najlepszej kondycji i bieganie z każdą głupotą do lekarza jeszcze bardziej ją obciąża.
Zawsze można zadzwonić do rodzinnego i przedstawić co jest nie tak i czy przychodzić na wizytę, czy nie. Ja rozumiem, że na forach internetowych aż roi się od lekarzy i innych specjalistów od spraw zdrowotnych i spokojnie będą w stanie nawet pokierować inną osobę, która dokonywać będzie na sobie operacji. Dziwię się, że NFZ jeszcze na to nie wpadł, by przed skontaktowaniem się z lekarzem rodzinnym, zapytać na forum. Myślę, że możesz spokojnie wysłać im ten pomysł pod rozwagę.

Cameron napisał/a:
Im częściej na jakimś forum odsyłają do Google tym gorzej to świadczy o forum
Im częściej na jakimś forum nie odsyłają do Google tym gorzej to świadczy o forum

Cameron napisał/a:
W przypadku tych porządnych trzeba wpłacić kaucję.
Rozumiem, że są niebotyczne ilości pieniędzy, których zwykły śmiertelnik nie jest w stanie wyłożyć, nawet jak pożyczy od kolegów i wszystkich ludzików, co rzepkę z nim wyciągali.
Poza tym patrząc na to, wychodzi iż z bibliotek wymieciono ksero a przede wszystkim czytelnie, gdzie za darmo można skorzystać z książek (widzisz sis, jak Ty mało wiesz, zapomniałaś o czytelniach).
Cameron napisał/a:
W tych mniej porządnych rzadko kiedy są potrzebne książki, więc wyprawa do nich najpewniej okaże się stratą czasu. No i trzeba jeszcze wiedzieć jakiej książki się szuka.
No jak się nie wie czego się szuka, albo z jakiej dziedziny to rzeczywiście wyprawa do biblioteki może być co najwyżej wiosennym spacerem (co właściwie nie jest stratą czasu, gdyż spacery są dobre i zdrowe).
Cameron napisał/a:
Pani bibliotekarka wszechwiedząca nie jest
Ponoć dlatego stworzone są katalogi pogrupowane wg autorów, tytułów, zagadnień. No, ale pewnie też wymietli razem z czytelniami.

bro  

Wysłany: 2008-04-06, 13:40   

Cameron napisał/a:
To oszczędza czas "chorego", a nie lekarza.
Taka praca ;]

Cameron napisał/a:
Ty potrzebujesz opinii lekarza specjalisty w sprawie czy powinieneś się udać do lekarza.
Ja nie potrzebuję opinii innych osób by się wybrać do lekarza.

Cameron napisał/a:
W bibliotekach kserowanie jest drogie
"wiedza kosztuje"

Cameron napisał/a:
a czytelnie nie każdemu odpowiadają
myślenie też nie każdemu odpowiada

Cameron napisał/a:
i tak trzeba ją przeczytać.
ale już wiesz jaką

Cameron napisał/a:
Według Twojego kryterium najlepszym forum byłoby przekierowanie do www.google.pl
Nie, ze względu na to, że forum dyskusyjne nie opiera się li tylko na czystych informacjach, tylko na dyskusji.

bro  

Wysłany: 2008-04-06, 15:17   

Cameron napisał/a:
Polska służba zdrowia nie znajduje się obecnie w najlepszej kondycji i bieganie z każdą głupotą do lekarza jeszcze bardziej ją obciąża.
Znajduje się w takiej samej sytuacji jak zawsze i latanie do lekarza nie obciąża. No chyba, że samo pracowanie nazywasz obciążeniem pracy.

Cameron napisał/a:
Czyli wycofujesz się z tego co napisałeś wcześniej?
Niet

bro  

Wysłany: 2008-04-06, 15:30   

Cameron napisał/a:
eżeli osoba zdrowa jest w gabinecie lekarza
Ale o tym czy jest zdrowa czy chora dowie się od lekarza.

Cameron napisał/a:
a najlepszą miarą informacji i dyskusji jest odsyłanie do google'a
Błędne wnioskowanie.

bro  

Wysłany: 2008-04-06, 15:51   

Cameron napisał/a:
Mam propozycję, przez miesiąc codziennie chodź do tego samego lekarza, aby się dowiedzieć czy jesteś zdrowy
Jak będę miał objawy, które mnie będą niepokoiły to wtedy się wybiorę.

Cameron napisał/a:
Jeżeli popełniłem błąd to wytłumacz mi na czym on polegał.
Jeśli chcesz mieć samą czystą informację np. jakie są przeglądarki internetowe to sprawdź na google. Jeśli chcesz podyskutować o wyższości ff nad operą to wtedy sobie zakładaj temat na forum. Czyste informacje - google. Opinie, dyskusje - forum.

bro  

Wysłany: 2008-04-06, 16:03   

Cameron napisał/a:
Ale to Ci nie uzmysłowi problemu o którym dyskutujemy.
Nie widzę związku.

Cameron napisał/a:
Więc niby czemu im częściej na forum odsyłają na google tym lepsze forum?
Bo uczy ludzi szukania potrzebnych rzeczy.

charon  

Wysłany: 2008-04-06, 16:16   

Cameron napisał/a:
Samo odesłanie do google'a to jeszcze nie nauka, a im jest częstsze tym mniej miejsca na dyskusję na forum dyskusyjnym. Jeżeli na forum dyskusyjnym nie ma dyskusji to raczej niezbyt dobrze.

O czym można dyskutować w temacie, w którym ktoś się pyta o czystą informację?
(...) The tiny strings inside our genome, they own us, they control us, and they torture us. Do not reproduce, do not support them, bring them to an end. Stop the agony of concious life, eradicate life.

fifipiw  

Wysłany: 2008-04-06, 16:29   

To ja odejdę od waszej dyskusji i bezpośrednio odniosę się do tematu.

Mianowicie uważam, że człowiek to istota z natury miłująca wygodę :cool: Niestety, już tacy jesteśmy. Ja też czasami w sieci proszę o pomoc, ale dotyczy to tylko i wyłącznie problemów związanych ze stronami WWW, skryptami itp. Bo przecież jak pójdę do rodziców i się spytam o tą rzecz to zostanę wyśmiany (albo odwrotnie xD ).

Zależy również o co się prosi, jeśli problemy prywatne to sieć za bardzo wygodna, jeśli inne związane z elektroniką to dla mnie to już tak bardzo nie podchodzi pod wygodę, ale prędzej czystą ciekawość albo niewiedzę ;)

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2008-04-06, 17:25   

Cameron napisał/a:
duża liczba odesłań do google źle świadczy o forum
Wręcz przeciwnie - odesłania do google (lub jakiegokolwiek innego źródła informacji) świadczą o tym, że użytkownicy danego forum potrafią samodzielnie poszukiwać potrzebnej wiedzy. A to cenna i dość rzadka umiejętność.
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

sis  

Zaproszone osoby: 2

Wysłany: 2008-04-06, 18:04   

Cameron napisał/a:
Jeżeli zaś umiejętność samodzielnego poszukiwania wiedzy to rzadka i cenne umiejętność to raczej nie ograniczona się ona do znajomości adresu www.google.pl
Przecież o tym pisałam:
sis napisał/a:
odesłania do google (lub jakiegokolwiek innego źródła informacji)
Cameron napisał/a:
odsyłających, którzy nie potrafią żadnej innej informacji udzielić
Odsyłający nie mają obowiązku być ekspertami w każdej dziedzinie. Miło natomiast jeśli wiedzą, gdzie w razie czego wiedzy z określonych dziedzin szukać.
Poza tym cenniejsze jest odesłanie szukającego do odpowiedniego źródła informacji (jak choćby google na początek), niż udzielanie mu bzdurnych rad.
Chłopiec zjada łyżeczką

grlało, matulu

Colorblind  

Wysłany: 2008-04-06, 18:35   

na naszym forum jakiś czas temu pojawił się pewien temat, którego treść brzmiała
Cytat:
Uważa ktoś, że nasz układ poloneza powinien zostać trochę zmieniony? Szczególnie to koło ze slalomem?
i nic więcej nie zostało napisane, a teraz pytanie, czy takowy temat jest sensowny? Czy forumowicze bez innych informacji są w stanie odpowiedzieć na to postawione w temacie pytanie? Ja np. takowymi tematami jestem porażona, przeraża mnie sam fakt, że ktoś w ogóle coś takiego zakłada i liczy na odpowiedź. Otóż, nie jest możliwością udzielić się w tym temacie, by usatysfakcjonować swoją odpowiedzią założyciela tematu. Chyba, że my wszyscy powinniśmy być jasnowidzami, umieć przewidzieć, jaki jest układ, w jakiej szkole, i czy akurat dana figura pasuje do całego układu.

Albo temat, który brzmiał:
Cytat:
czy w wieku 14-15 lat mozna uzywac kropli visine?

wystarczyło tylko w google wpisać visine, kliknąć w odpowiedni link i proszę co można znaleźć samemu w jakże krótkim czasie:
Cytat:
Nie zaleca się stosowania preparatu VISINE u chorych cierpiących na jaskrę z wąskim kątem przesączania. Kropli VISINE nie należy stosować u osób uczulonych na którykolwiek ze składników preparatu. Nie zaleca się stosowania u dzieci w wieku poniżej 2 lat.
<krótszym niż oczekiwanie na odpowiedź na forum>

'Ooo, jak on mi strasznie pokaże!!! Ooo, jak ja okropnie zobaczę!!!'
wszystko gra

charon  

Wysłany: 2008-04-06, 18:54   

Ja tylko dodam moje spostrzeżenia jeśli chodzi o problemy z komputerem, oprogramowaniem itp. Niektórych rozwiązanie łatwo znaleźć przez Google i ja, gdy mam jakiś kłopot, prawie zawsze w ten sposób wyszukam rozwiązanie mojego problemu.

Jednak chodzi mi o inny rodzaj wygodnictwa, a mianowicie lakonicznie opisany problem w stylu "system się muli, co zrobić?" (z pamięci, niekoniecznie stąd). Na takie pytania trudno uzyskać odpowiedź, bo nie wiadomo, jaki kto ma sprzęt, jaki system itp.

Po prostu problem trzeba opisać, a nie tylko nazwać. W miarę swojej wiedzy mogę udzielić porady, ale tylko, jeśli coś o problemie wiem. Z braku informacji nie da się wyciągnąć żadnych sensownych wniosków. Jasnowidzem nie jestem.

bro  

Wysłany: 2008-04-06, 21:19   

Cameron napisał/a:
Z czym?
Chodzenie do lekarza przez miesiąc nie ma związku z tym zagadnieniem. Bo w ogóle nie chodzi o marnowanie czasu kogokolwiek. Nikt w temacie o problemach zdrowotnych nie napisał, że chce się dowiedzieć na forum, by niepotrzebnie zabierać czas. Nikt w temacie o książkach, nie napisał, że nie chce zabierać czasu bibliotekarkom - powodem jest "nie chce mi się czytać". Rozumiem, że rozprawy teoretyczne na temat jakie jeszcze powody można wymyślić, by czegoś nie robić, jest bardzo twórcze, ale nie dotyczy zagadnień tu poruszanych - tu chodzi o praktykę, a nie o teorię problemów.

Cameron napisał/a:
Samo odesłanie do google'a to jeszcze nie nauka
Oczywiście, że możemy rozpatrywać czym jest nauka w ogóle, jakie ma ramy i czy odsyłanie do google można uznać senso stricte za naukę jako taką, to jest bardzo ciekawe, serio. Nijak się ma to jednak do sprawy też, że ludzie powinni się nauczyć, że zanim zapytasz o coś na forum sprawdź to na google.

Cameron napisał/a:
Jeżeli na forum dyskusyjnym nie ma dyskusji to raczej niezbyt dobrze
I właśnie o to chodzi, na forum mają być tematy, gdzie można podyskutować, a nie odpowiedzieć "tak/nie/nie wiem".

Hustler  

Ostrzeżeń:
 2/3/5

Wysłany: 2008-04-06, 22:31   

Zaraz, zaraz... Ale o co wam tak w ogóle chodzi? Moim zdaniem jeśli nie macie w sobie krzty życzliwości to nie pomagajcie innym. To proste jak budowa cepa.

Odpowiedz do tematu